Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 31 Ağustos 2014 - 23:14 Yorum: 0

Kongre'den Obama'ya IŞİD baskısı

ABD Kongresi'nin her iki kanadındaki istihbarat komitelerinin başkanları, Obama'ya IŞİD'e karşı daha sert olması çağrısında bulundu.

Kongre'den Obama'ya IŞİD baskısı

ABD Kongresi'nin her iki kanadındaki istihbarat komitelerinin başkanları, ABD Başkanı Barack Obama'ya, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün ABD'ye oluşturduğu tehdide yönelik daha katı ve kararlı davranış takınması çağrısında bulundu.

Biri Cumhuriyetçi, birisi Demokrat bulunan iki tesirli Kongre üyesi, Amerikan televizyon kanallarına verdiği mülakatlarda, Irak ve Suriye'de ciddi ilerlemeler verici IŞİD militanlarının şimdi bir sonraki hedefleri için ABD yahut Batı Avrupa'ya yönelme niyetinde olduğunu savunarak, IŞİD'in, lüzumlu tedbirlerin alınmaması halinde ABD yahut ABD'nin Avrupa'daki müttefiklerine saldırma olasılığına dair kaygı dile getirdi.

Kongre üyeleri, Obama'dan IŞİD tehdidini arka püskürtmeye yönelik adımlar atmasını ve kapsamlı bir strateji geliştirmesini istediler.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Rogers, Obama'nın hariç politikası için 'tam bir düşüşte' ifadesini kullandı.

Rogers, IŞİD'le müşterek savaşan Amerikalılar'ın, taşıdıkları Amerikan pasaportu yardımı ile ABD'ye dönmesiyle yaratabilecekleri tehlikeye işaret ederek, 'Çok endişeliyim sebebiyse Amerikan pasaportu olup da oraya (IŞİD'in yanına) gitmiş, eğitim almış ve nasıl savaşılacağını öğrenmiş her bir şahıs ile ilgili bilgi sahibi değiliz' dedi.

Amerikan istihbarat kurumlarının, alana gezi ettiği adlandırılan Amerikalılar'ın izini tuttuğunu ve bu şahısların IŞİD'e katkı ettilerse Amerikalılar'ın teröristlere katkı etmesini yasaklayan yasalar altında suçlanmaları gerektiğini belirten Rogers, 'IŞİD, dünyadaki en kocaman cihat yanlısı küme bulunduğu fikrini devam ettirmek için, Batı'ya yönelik bir saldırıda bulunmayı arzular' ifadesini kullandı.

'Başkan çok çok temkinli' 

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Dianne Feinstein da, Obama'yı IŞİD'e karşı savaş konusundaki yaklaşımında 'çok temkinli' olmakla eleştirdi.

Feinstein, IŞİD militanları için, 'Bunlar inanılmaz tehlikeliler ve aldırış etmeden öldürüyorlar. Durmaya niyetli olmadıklarını, Şayet yapabilirlerse bizi maksat alacaklarını, 'kanımızı dökeceklerini' açıkladılar' diye konuştu. 

IŞİD'in sergilediği zalimliğin bir benzerini daha görmediğini ve örgütün finansman, askeri bina ve silahlara sahip olma açısından öteki hiç bir gruba benzemediğini anlatan Feinstein, 'Bu başkan (Obama) ile ilgili sanırım tek birşey öğrendim, o da çok çok temkinli olduğu. Şu anki halde belki de çok çok fazla temkinli. Ordunun, Dışişleri Bakanlığının ve diğerlerinin müşterek projeler hazırlamakta olduğunu biliyorum. Umut ederim ki bu projeler bir stratejiye dönüşür' dedi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Senatör John McCain de, IŞİD'e karşı süratle harekete geçilmesi çağrısında bulundu. McCain, IŞİD militanlarının ABD'ye direk tehdit oluşturduğunu savunarak, 'Kontrol altına alma değil, yenilgiye uğratılmalılar' ifadesini kullandı. 

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi üyesi Cumhuriyetçi mebus Peter King de, IŞİD için, 'Ne kadar çok çok beklersek o kadar tehlikeli duruma gelecekler' dedi.

Bununla beraber, bir takım Demokrat Kongre üyelerinin ise daha temkinli bir lisan kullandığı görülüyor. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin en kıdemli Demokrat üyesi Dutch Ruppersberger, IŞİD'in yakın bir sürede ABD'de bir terörist hücum planlayıp planlamadığı meselesinde bir yargıda bulunabilmek için daha fazlasının bilinmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. 

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nin Demokrat üyelerinden Adam Smith de, Ruppersberger'le aynı görüşler anlatım ederek, 'Önce bombalayıp sonra sorular soramayız' ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

ETİKETLER: Kongreden , Obamaya , IŞİD , baskısı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber