Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 29 Ocak 2015 - 13:48 Yorum: 0

Konut edinmek isteyenlere yüzde 15'lik devlet desteği müjdesi

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak:

Konut edinmek isteyenlere yüzde 15'lik devlet desteği müjdesi

SAKARYA (AA) - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, konut tasarruf hesabına aktarılacak yüzde 15 devlet katkısının biriktirilen peşinat kadar değil de konut fiyatının tamamı üzerinden hesaplanacağı şeklinde anlaşıldığını belirterek, "Oysa bankada biriktirilecek meblağın yüzde 15’ine kadar devlet katkısı yapılacak olup, tasarruf süresine göre kademeli azalabilecektir" dedi. 

Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ankara’daki inşaat zirvesinde konut alacaklara müjdeli haber verdiğini ancak bu haberin vatandaş cephesinde tam anlaşılamadığını savundu. 

Bu düzenlemenin banka nezdinde sadece konut edinme amaçlı açılacak hesaplara ilişkin olduğunu, desteğin belirtilen süre zarfında biriktirilecek tasarrufa verileceğini kaydeden Kolçak, şöyle konuştu: 

"Kredili satın alınacak konutlar için zorunlu olan asgari yüzde 25 peşinatı oluşturmak için açılacak konut tasarruf hesabına aktarılacak yüzde 15 devlet katkısının sanki biriktirilen peşinat kadar değil de konut fiyatının tamamı üzerinden hesaplanacağı şeklinde anlaşıldığı görülmektedir. Oysa ilk kez konut alımına yönelik tasarruf edilecek ve bankada biriktirilecek meblağın yüzde 15’ine kadar devlet katkısı yapılacak olup, tasarruf süresine göre kademeli azalabilecektir." 

Kolçak, mevzuata göre konut kredisi kullanarak ev almak isteyenlerin alacağı evlerin en az yüzde 25’i kadar peşinat ödemesi gerektiğini vurgulayarak, "tutsat" kredilerinde de satın alınması düşünülen konutun ancak yüzde 75’ine kredi kullandırılabildiğine dikkati çekti.

"Bankada açılacak özel konut hesabında yeni düzenlemeye uygun birikim yapan kişiye 5. yılın sonunda bu meblağın yüzde 15’i kadar devlet katkısı sağlanacak" diyen Kolçak, "Örneğin, Mehmet Bey 400 bin liralık ev alacaksa bunun için yüzde 25 peşinatı bankaya açılacak özel konut hesabında 5 yıl boyunca biriktirdiğinde, 5. yılın sonunda toplanan 100 bin liraya devlet yüzde 15 yani 15 bin lira katkı yapacaktır" ifadesini kullandı. 

- Birikim ne kadarsa o kadar destek verilecek

Konut tasarrufunun 5 yıldan önce kullanılması durumunda devlet desteğinin kademeli düşeceğini ifade eden Kolçak, 4. yıl için 12 bin, 3. yıl için 10 bin lira devlet katkısı sağlanacağını, bu durumda 5 yıllık birikim için oluşacak tutara devlet katkısının 400 bin liralık konutun toplam fiyatında yüzde 3,75 olacağını söyledi. 

Kolçak, "Bir başka deyişle, ilk kez ev alacak vatandaş, konut edinme amaçlı banka hesabında biriktirdiği tasarrufuna 5 yılın sonunda biriktirmiş olduğu meblağın yüzde 15’i kadar devlet desteği alabilecektir. 300 bin lira biriktirmişse devlet katkısı 5. yılın sonunda 45 bin lira olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Getirilecek yeni düzenlemede 6 ana hedef gözetildiğini vurgulayan Kolçak, "Hiç evi olmayan vatandaşı ev sahibi yapmak, vatandaşın yastıkaltı birikimini ekonomiye kazandırmak, tüketimi kısıp tasarrufu özendirerek cari açığı azaltmak, konut sektörüne talebi artırmak, bankalara mevduat sağlayarak faizi düşürmek, ekonomiyi kayıt altına almak" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber