Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 29 Eylül 2016 - 15:18 Yorum: 0

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi törenle eğitime başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi eğitim ve öğretime törenle başladı.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi törenle eğitime başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi eğitim ve öğretime törenle başladı.

Alanında ilk ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin eğitim ve öğretime başlaması nedeniyle düzenlenen törene Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, üniversitenin kurucusu AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, AK Parti Konya milletvekilleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Konya Valisi Yakup Canbolat, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, akademisyenler, öğrenci ve velileri katıldı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kaliteli insan gücünün ancak iyi eğitimle mümkün olacağını belirterek, ülke kaynaklarının büyük bölümünün eğitime ayrıldığını söyledi.

Öğrencilere ve onları yetiştiren tüm öğretmenlere güvenlerinin sonsuz olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, eğitim hayatında üniversitelere çok önemli görevler düştüğünü vurguladı. Bakan Yılmaz şöyle konuştu:

"Bilgiyi üretime dönüştüren üniversitelerimizle geleceğe sağlam adımlarla yürüyeceğiz. Hiç merak etmeyin Türkiye 2023 hedeflerine mutlaka ulaşacaktır. Çünkü bu millet bu hedeflere ulaşacağını 15 Temmuz'da gösterdi. Bilim ve irfan ordusu olan üniversiteler topluma yön verecek ışık tutacaktır. Bu kurumlar toplumun bir adım önündedir. Bu eğitim yılında üniversitelerimize ek bir görev düşmektedir. O da bu millete bir daha 15 Temmuz yaşatmamak için gereken şuurun öğrencilere verilmesidir. Ülkemiz 15 Temmuz 2016 tarihinde başlayan milli iradeyi, demokrasiyi, halkımızın sarsılmaz birliğini hedef alan alçak bir darbe girişimine maruz kaldı. Bir ülkenin bir daha böyle karanlık bir gece yaşamaması için, uçurumun kenarına gelmemesi için hepimize düşen sorumluluklar var. Üniversitelerimizin fikri, vicdanı hür, hakka inanan, ilmin ışığında sorgulayan bireyleri yetiştirmesi ve bizi millet yapan değerleri öğrencilerimize aktarması gerekir. Güçlü ve istikrarlı, hür ve demokratik bir toplum düzeninin geliştirilmesi için devamı için gençlerimizin demokrasi kavramını içselleştirmesi gerekir. 15 Temmuz'da yaşanan karanlık gece milletimizin, özellikle gençlerin sahip olduğu bilinçle yerini aydınlık bir gündüze bırakmıştır. Biz üniversitelerimizin bu sorumluluğun gereğini hakkıyla yerine getireceğine inanıyoruz."

"Öğrencilerimiz uygulamalarda sahanın içerisinde olacak"

Üniversitenin kurucusu AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk ise konuşmasında, nitelikli ürünler yetiştirerek, Türkiye'yi uluslararası arenada ön plana çıkarmak için ihtisas üniversitesini kurduklarını söyledi. Konuk, "Biz bu yola 2009 yılında çıktık. 2009'dan sonra birçok arama konferansı gerçekleştirdik. Dünyanın birçok ülkesinden paydaşları davet ettik. Onlarca toplantı yaptık. Bunun sonucunda bir ihtisas üniversitesi olarak burayı kurduk. Yeni eğitim anlayışıyla, işleyişimize katkı veren bir yapıyla üniversite devreye girdi. Öğrencilerimiz uygulamalarda sahanın içerisinde olacak. Üniversitemiz çok daha hızlı ve çabuk büyüyecek. Almanya 1 kilogramlık ihracatından 4,5 dolar kazanırken biz 1,5 dolar kazanıyoruz. Çünkü ürünü nitelikli işleyemiyoruz" diye konuştu.

"Üniversitenin kurulması milli tarım için çok önemlidir"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin kurulmasının milli tarım için önemli olduğunu kaydetti. Bakan Yardımcısı Daniş, "Artık sadece çok üretmenin yetmediği bir dönemdeyiz. Planlı, yeteri kadar, pazara göre ve AR-GE'yi işin içine katarak daha yüksek verimli ürünleri daha az maliyetle üreteceksiniz, rekabet edebileceksiniz. Dolayısıyla bilgiyi ve hikmeti toprakla birleştirip çiftçimizi bereketle buluşturabileceksiniz. Avrupa'nın tamamından daha fazla veterinerlik ve ziraat fakültelerine sahibiz. Tarımda çok ciddi gelişmeler elde etmemize rağmen üniversitelerde üretilen bilginin tarıma tam olarak aktarılmadığının da farkındayız. Dolayısıyla tam bu dönemde, Konya Şeker'in ülkemize ve tarıma kazandırdığı üniversitenin kurulması milli tarım için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

"Traktör kullanmasını bilmeyen mezun olamayacak"

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, traktör kullanmasını bilmeyen, hayvanla mesai arkadaşlığı yapmayanı mezun etmeyeceklerini anlattı. Çakır, "Bizim öğrencilerimiz dersi görecek, tulumu giyecek fabrikaya girecek, çöpçülük, işçilik, usta yardımcılığı, ustalık haklarından tek tek tek geçerek mevzun olacak. Traktör kullanmasını bilmeyen, gül ve ağaç budamasını bilmeyen çapa yapmasını bilmeyen bu okuldan mevzun olamayacaktır. Hayvanla mesai arkadaşlığı yapmayan buradan mevzun olamayacaktır. Burada mevzu şudur; ekonomiyi tanımlarken toprak sermaye girişimci tanımı vardı önceden. Toprak kısmını herkes unuttu şimdi tekrar toprağa dönüşüm başladı. Tekrar biyosisteme dönüşüm başladı. Gıda ve tarım ismini korkmadan isim olarak üniversiteye koyma şerefi buraya aittir" dedi.

Tarıma ilgi yeniden artacak

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, üniversitelerinin öğrencilerin tarıma olan ilgisini yeniden artıracağını dile getirdi. Rektör Öktem şöyle konuştu:

"Ülkemizde 18 yaş ve altı 40 milyon nüfus olduğunu düşünürsek, bu birçok ülkenin nüfusundan daha fazladır. Genç nüfusun nitelikli olarak yetiştirilmesi için eğitimin önemi ve bir o kadarda sorumluluğu ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda dünyada eğitim modellerinin ihtisaslaşmaya yöneldiği görülmektedir. Bunun bir sonucu olarak belli alanlarda yoğunlaşmış eğitim kurumları bulunmaktadır. Ülkemizde üniversite tercihlerinde tarım ile ilgili alanlara algının maalesef çok düşük olduğu gözlenmektedir. Konya Tarım Üniversitesinin en önemli hedeflerinden biri de bu algıyı değiştirerek başarılı öğrencilerin üniversiteye çekilmesidir. Nitekim kurulduğu ilk yılda Türkiye'nin en yüksek puanını almış öğrencileri tercih eden üniversitesi konumuna gelmemiz üniversitemizi tercih eden öğrencilerin başarı sıralamasını sınava giren 1 milyon 400 bin öğrenci içerisinde 25 binlere oturması bu hedefe ulaştığımızın güzel bir göstergesini oluşturmaktadır."

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Bakan Yardımcıları Daniş ile Erdem'e günün anısına Recep Konuk tarafından plaket verildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber