Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Temmuz 2014 - 16:23 Yorum: 0

Konya Ovası'ndaki kuraklık endişelendiriyor

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda, yer altı sularının hızla azalması ve bu yıl etkili olan kuraklık çiftçileri endişelendiriyor

Konya Ovası'ndaki kuraklık endişelendiriyor

KONYA (AA) - Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda, yer altı sularının hızla azalması ve bu yıl etkili olan kuraklık üreticileri endişelendiriyor.

Türkiye'deki ortalama yağış miktarının yarısı kadar yağış alan Konya Kapalı Havzası'nda su kaynakları, geniş tarım alanlarına karşın, oldukça yetersiz. Son yıllarda suyu fazla tüketen bitki türlerinin ekim alanlarının artması ve bilinçsiz su tüketimi de bölgedeki tarımsal yapının sürdürülebilirliğini riske sokuyor. Bunlara bağlı olarak ovada yer altı sularının hızla azalması ve bu yıl etkili olan kuraklık, endişeye neden oluyor.

Selçuklu Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılının yaz ve sonbahar döneminde bölgede yağış gerçekleşmediğini söyledi.

Bölgenin bu yıl kış yağışlarını da alamadığını ifade eden Çöklü, "Kar yağışı gerçekleşmediği zaman özellikle yer altı su kaynaklarında ciddi sıkıntılar meydana geliyor. Dolayısıyla bu yıl da bu sıkıntıları yaşıyoruz. Üreticilerimiz sulu arazilerde bu yağış açığını kapatmak için özellikle yer altı su kaynaklarına çok yüklendi. Bu da rezervlerde ciddi derecede azalmaya sebep oldu. DSİ'den aldığımız bilgilere göre su kaynaklarımız ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde değil" diye konuştu.

- "Dış havzalardan su getirilmesi lazım"

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner de Konya Ovası'nda yer altı sularının çekilmeye devam ettiğini dile getirdi.

Sulu tarım yapılan alanların her geçen yıl arttığını vurgulayan Ataiyibiner, şöyle konuştu:

"Bölgemizde ürün çeşitleri artıyor. Çiftçi, üretimde katma değeri yüksek olan ürünleri tercih ediyor. Tabii böyle olunca da suyu daha çok tüketiyoruz. Ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve yem bitkileri gibi ürünler suyu daha çok tüketiyor. Bu da yer altı sularında hızla bir tüketim dengesizliği oluşturuyor. Önemli olan; kuraklığa karşı nasıl bir tedbir alınması gerektiğidir. Bunun iki yolu var. Birincisi; dış havzalardan bu rezervi takviye edecek su getirme çareleri aranmalı. İkincisi ise çiftçilerimizi suyu az tüketen buğdayı ekmeye yönlendirmektir. Bu da bu ürünün katma değerinin yükseltilmesi ile olacaktır." 

- "Çiftçi yer altı sularını kullanmayıp ne yapsın?"

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı ise ilçenin Türkiye'deki kurak bölgeler arasında yer aldığını anımsattı.

Konya Havzası'ndaki kuraklığın çiftçileri olumsuz etkilediğine işaret eden Bozaklı, "Konya genelinde yağışlarda düşüş var. Bu nedenle yer altı suları kullanımı geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 40 arttı.  Bölgenin sorununun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Çiftçi yer altı sularını kullanmayıp ne yapsın? Bu soruna çözüm bulunması gerekir" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber