Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 07 Ekim 2016 - 09:28 Yorum: 0

Körfez’de tatil sezonu bitti, emlak sezonu başladı

Dağ, deniz ve termal turizminde ülkenin önemli önemli noktaları arasındaki Edremit Körfezi'nde okulların açılmasıyla birlikte tatil sezonu sona ererken,...

Körfez’de tatil sezonu bitti, emlak sezonu başladı

Dağ, deniz ve termal turizminde ülkenin önemli önemli noktaları arasındaki Edremit Körfezi'nde okulların açılmasıyla birlikte tatil sezonu sona ererken, emlak alım satımları sezonu açıldı.

Türkiye'nin önemli tatil bölgeleri arasındaki yerini koruyan ve dağ, deniz, termal turizm potansiyeliyle de binlerce emeklinin yaşamayı tercih ettiği Edremit Körfezi'nde emlak piyasaları hareketlendi. Okulların kapanmasıyla birlikte tatil sezonu sona eren Edremit Körfezi'nin Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde, emlak ofisleri en yoğun günlerini yaşamaya başladı. Tapu daireleri ve noterler, emlak alım satımı yapanlarla dolarken, Edremit'teki emlakçı Önder Cenk, açıklamalarda bulundu. Edremit Körfezi'nin emlak potansiyelini değerlendirerek emlakçıların sorunlarına da değinen Önder Cenk, yatırım yapmak isteyenlere çağrıda bulundu.

Edremit Körfezi'nden emlak almak veya satmak isteyenlere "Emlak alım satımının şimdi tam zamanıdır" diyen Cenk, "Edremit Körfezi'ndeki emlak piyasasında şu anda hareketlilik başladı. Körfez bölgemiz en hareketli günlerini yaşamaktadır. Edremit Körfezi'nde ise en hareketli ilçemiz Edremit ilçemizdir. Çünkü körfezin merkezi Edremit'tir. Tapu dairelerinde ve noterlerimizde doluluk oranı çok yüksek. Mesai bitimine kadar yoğunluk yaşanıyor. Emlak alımı yapmak isteyenler, şu anda tam zamanıdır. Sobalı apartman daireleri, kaloriferli ve jeotermal sistemli dairelerimiz, Cennetayağı Mahallesi'nde 250 bin lira ile 400 bin lira arasında. Yeni Mahalle'de 15 bin lira ile 200 bin lira civarında. Hekimzade Mahallesinde 160 bin lira ile 180 bin lira arasında. İnsanlar maddi imkanlarına göre alışveriş yapmak zorunda. Sobalı dairelerimiz 60 bin liradan başlıyor ve lüks evler 400 bin liranın üzerine çıkabiliyor. Edremit ilçe merkezinin dışına, sahil bölgemize baktığımızda, son bir yılda fiyatlar neredeyse ikiye katlandı. Akçay'dan örnek verecek olursak, geçen yıl 70 ile 90 bin lira arasında fiyatla satılan dairelerin fiyatları bu sene 125 bin liradan başlayıp 150 bin lira arasında fiyatlarla satılıyor. Akçay'ın bitişiğindeki Zeytinli - Altınkum civarında ise fiyatlar biraz aşağılara iniyor ve 100 bin liralardan başlıyor. Burhaniye ve gömeç ilçemizdeki fiyatlar da Edremit ilçemiz ile ortalama aynı seviyelerdeyken, Ayvalık ilçemizde bu belirttiğim rakamlara 30 ila 50 bin lira arasında ekleme yapmak gerekiyor" dedi.

Körfez bölgesindeki emlakçıların ortak sorunları

Edremit Körfezi'ndeki emlak piyasasını değerlendirdikten sonra emlakçı esnaflarının ortak sorunlarını da kısaca özetleyen Edremitli emlak ofisi işletmecisi Önder Cenk, "Türkiye'de genel olarak emlakçıların alt yapısı yok. Bu eksiklikten dolayı hem emlakçılar, hem de alım veya satım yapacak kişiler de mağdur duruma düşüyor. Alıcı bize geliyor ev aradığını söylüyor, satıcı da gelip evini satmak istediğini söylüyor ve genelde bunları bir araya getirdiğimizde, alıcı ile satıcı birbiriyle anlaşıp bizi devre dışı bırakıyor. Bizim bu alım veya satımı yapmak için sözleşme yapmamız gerekiyor. Ama bu gibi küçük yerlerde sözleşme uygulamasını oturtamadık. Açıkçası sözleşme yapamıyoruz. Zaten ev sahipleri, alıcılar veya kiracılar sözleşme yapmaktan kaçınıyor ve bu sefer de müşteri kaybediyoruz. Ev sahiplerinin bazıları, bize komisyon vermek istemiyor ve belirlediği fiyatı söyleyip, bize kafamıza göre bir fiyatla satmamızı öneriyor. Bu durum, bizi belirlenen bedelin üstüne komisyonumuzu koyarak satmaya teşvik ediyor. Bizler zaten komisyon veremeyecek durumda olanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugün yaptığım bir satıştan 3 bin lira komisyon almam gerekirken, durumunu anlayıp bin lira aldım. Devletimizden ve derneğimizden bu sıkıntımızın giderilmesini isteriz. Alıcı ve satıcılar sözleşme konusunda bilinçlensin ve emlakçıları mağdur durumda bırakmasın. Derneğimizin avukatı olsun ve bizim haklarımızı savunsun. Derneğimiz bizden ne kadar aidat istiyorsa biz iki mislini vermeye razıyız" diye konuştu.

Akçay'da artık binalar deniz kumuyla yapılmıyor

2000 yılından evvel yapı denetimleri olmadığından dolayı, özellikle Akçay ve yakınlarındaki yerleşim alanlarında bulunan bazı binaların deniz kumu kullanılarak yapılmasından dolayı vatandaşların kafalarında soru işaretleri olduğunu söyleyen Önder Cenk, artık bölgede birinci sınıf kalitede malzemeler kullanılarak binalar yapıldığını vurguladı. Vatandaşların, Akçay ve civarındaki yeni binaları artık hiç tereddüt etmeden aldıklarını söyleyen Cenk, "2000'li yıllardan önce yapı denetimleri olmadığı için Akçay ve yakınlarında maalesef bazı binalar deniz kumu karıştırılarak yapıldı. Bu durum, bölgenin adını kötü şekilde duyurdu. Bu nedenle körfez bölgesinden ev almak isteyenlerin büyük çoğunluğu Akçay'ı tercih etmedi. Fakat 2000 yılından sonra yapılan tüm yapılar yönetmeliklere tam olarak uygun, modern ve dayanıklı biçimde üretiliyor. Bu nedenle artık Akçay ve yakınlarından gönül rahatlığı ile bina ve daire alınabilir. Bölgemizden konut almak isteyenlerin gelip binaları inceletmelerini öneriyoruz. Ben bütün tatilcilerin bölgemizden yer almalarını tavsiye ediyorum. Hatta içinde bulunduğumuz günler, konut alıp satmak için tam zamanıdır" şeklinde konuştu.

Körfez’de tatil sezonu bitti, emlak sezonu başladı

Körfez’de tatil sezonu bitti, emlak sezonu başladı

Körfez’de tatil sezonu bitti, emlak sezonu başladı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber