Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 19 Mart 2015 - 11:23 Yorum: 0

"Korsan Salih"in yüzlerce yıllık kulesi restore ediliyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yüzlerce yıldır ayakta duran ve Türk denizcilerinden Turgut Reis'in arkadaşı Korsan Salih'in kendisi için yaptırdığı kule evin restore edilmesi için çalışma başlatıldı

'Korsan Salih'in yüzlerce yıllık kulesi restore ediliyor

MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Bodrum'da, ünlü Türk denizcilerinden Turgut Reis'in arkadaşı ''Korsan Salih''in kendisi için yaptırdığı yüzlerce yıllık tarihi kule evin restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Turgutreis Caddesi'nde şahsa ait bir arazide bulunan tarihi kule ev için arazi sahibi ile Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Bodrum Belediyesi ekipleri harekete geçti. Yüzlerce yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarihi yapının çatısında çöküntüler meydana geldiği, duvarlarında da çatlaklar oluştuğu gözlendi.

Tarihi binaları restore etmesiyle tanınan Bodrumlu mimar Ebru Erol tarafından başlatılan restorasyon çalışması kapsamında Bayburt'tan 5 kişilik uzman bir ekip oluşturuldu. Ekip, tarihi yapıda restorasyon çalışmalarına başladı.

Mimar Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restoresine başladıkları evin Bodrum'da 16 tane bulunan kule evlerden birisi olduğuna işaret etti. 

Kule evin ünlü Türk denizci Turgutreis'in arkadaşı Korsan Salih'e ait olduğunu bildiren Erol, "Ev çok uzun zamandan bu yana bakımsız ve terk edilmiş bir vaziyetteydi. Biz de bunu restore etmeyi amaçladık" dedi.

Askı iskelesine aldıkları yapının taş duvarlarını çürütmeler yaparak yenilediklerini anlatan Erol, şöyle konuştu:

"Daha sonra ahşap aksamları düzeltilecek ve bir restoran olarak kullanılmaya devam edecek. Binada çok ağır çatlaklar vardı, çatısı çökmüştü. Horasan harcı da çürümüş toprağa dönüşmüştü. İç duvarlar çöküyordu. Bu nedenle binayı yıkılmadan hızla restorasyona aldık. Binanın birkaç yüzyıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Korsan Salih, Turgut Reis'in arkadaşıymış. Bu evi kendine yaptırmış, daha sonra torunlarına kalmış. Şimdi yeni sahibi tarafından restore ettiriliyor."

-"Bodrum'da artık taş ustası kalmadı"

Erol, Bodrum'da eski taş ustalarından artık pek kalmadığını, bu nedenle Bayburt'ta alanında uzman özel bir restorasyon ekibi getirttiklerini kaydederek, restorasyonu yaklaşık 3 ayda tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Restorasyonda görevli ustalardan Hüsamettin Akdeniz de tarihi yapıları yenilemekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Restore işlemlerini yürüten ustalardan Muhammet Hanefi Bayrak ise daha önce Bayburt, Samsun, Ordu gibi illerde restorasyon işlemleri yaptığını, tarihi binaları ayağa kaldırmanın hoşuma gittiğini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber