Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 19 Ekim 2014 - 11:33 Yorum: 0

"KOÜ, erken evre kanserlerinde referans merkezi haline geldi"

KOÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülagü:

'KOÜ, erken evre kanserlerinde referans merkezi haline geldi'

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Erken evre kanserlerinde dünyada da sayılı referans merkezlerinden biriyiz, Avrupa ve Ortadoğu'dan sürekli hasta geliyor" dedi.

Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Eğitim Sertifikasyonu alan birkaç merkezden biri olduklarını belirterek, yaptıkları çalışmaların Avrupa standartlarında olduğunu söyledi.

Açtıkları kurslardan alınan diplomaların Avrupa'da geçerli olduğunu ifade eden Hülagü, "Yemek borusu, mide, kalın bağırsak kanserlerinin erken evre endoskopik yöntemle çıkarılmasını ameliyatsız olarak burada yapıyoruz. Çok ciddi bir seriye ulaştık. 2006'dan beri endoskopik submukozal diseksiyon (ESD) yöntemini Türkiye'de en kapsamlı yapan ilk merkez biziz. Yemek borusunda kanser olunca yemek borusu çıkarılıyor, biz erken evre kanserlerinde endoskopik yöntemle kanserli bölgeyi çürük elmayı sıyırır gibi alıyoruz. Organı kesmiyoruz. Orada oluşturduğumuz alanda yara kendiliğinden kapanıyor. Bazen çıkardığımız bölgeyi biz bile tanıyamıyoruz. 'Burada mı işlem yapmıştık' diyoruz" şeklinde konuştu.

Hülagü, bu yöntemi uygulamak için ciddi bilgi birikimine gereksinim duyulduğunu dile getirerek, 2006'da Japonya'da yöntemle ilgili eğitim aldığını kaydetti.

"Erken evre kanserlerinde dünyada da sayılı referans merkezlerinden biriyiz, Avrupa ve Ortadoğu'dan sürekli hasta geliyor" diyen Hülagü, şöyle konuştu:

"Erken evre kanser tanısı konulduğunda ilk referans merkezi biziz. Mutlaka bize danışılıyor. Biz de 'endosonografi' dediğimiz yöntemle bakıyoruz, derinliği görüyoruz, tümör eğer üst tabakaysa bunu endoskopik yöntemle çıkarıyoruz. Büyüklüğü önemli değil. Bununla ilgili seri, yaklaşık 300 vakamız oldu. Bununla ilgili 5 yıllık takiplerimiz oluştu. Başarı oranımız, yüzde 95-97'nin üstünde, nüksetmiş hiç hastamız yok. ESD konusunda önemli eğitim programlarına katılıyorum. Öncelikle gasroenteroloji araştırma merkezi kurup, biraz daha kurumsal hale getirmek istiyoruz. Üniversitenin parlayan yıldızı, Avrupa çapında merkez yapıp, buraya eğitime insanlar gelecek. Erken evre kanserinin tıraşlama yöntemiyle çıkarılmasında KOÜ referanstır. Eğitim alanında iyi bir yerdeyiz."

Hülagü, yakın akrabalarında mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanseri bulunanların mutlaka endoskopi kontrolü yaptırması gerektiğine dikkati çekerek, bu konuda uzman hekimlere başvurulmasını istedi.

Tanılarda görüntüleme kalitesinin önemini vurgulayan Hülagü, ünitelerinin bu konudaki başarısının yüksek olduğunu anlattı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber