Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
09:01 Gaziantep’te kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı09:00 İnşaat sahasından elektrik kablosu çalan şahıs suçüstü yakalandı08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”
Sami Er
Sağlık 30 Nisan 2021 - 16:08 Yorum: 0

Kovid-19’dan korunmanın en etkili yolu ‘aşı’

Aşı Haftası dolayısıyla Kovid-19 aşıları hakkında bilgilendirmede bulunan Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Hastalıkları Uzmanı Prof.

Kovid-19’dan korunmanın en etkili yolu ‘aşı’

Aşı Haftası dolayısıyla Kovid-19 aşıları hakkında bilgilendirmede bulunan Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Aşı, sağlıklı kişiye uygun yolla verildiğinde bağışıklık yanıtı ile enfeksiyona karşı koruma sağlayan proteinlerdir. Aşı ile hastalıklardan korunma en etkili, en kolay ve en güvenilir yöntemdir" dedi.

Kullanımdaki aşılar ve özellikleri

Kovid-19 ile ilgili günümüzde 300'den fazla aşı çalışmasının devam ettiğini söyleyen Liv Hospital Samsun Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Bunlardan 7'si dünyada yaygın olarak kullanıma girmiştir. Birkaç tanesi de kısıtlı kullanım sürecindedir. Aşı olarak ya virüsün proteinleri veya virüsün antijen yapısındaki proteinlerinin vücutta sentezini gerçekleştirecek RNA parçacığı (mRNA) verilerek bağışıklık sistemi uyarılır, bunun sonucunda antikor denilen koruyucu proteinlerin yapılması sağlanır. Bu yöntemlerle hazırlanan aşıların hastalığa neden olma riski yoktur ve güvenlidir. Sinovac inaktif virüs aşısı, Moderna ve Pfizer/BioNTech aşıları ise mRNA aşılarıdır" ifadelerini kullandı.

Kovid-19 aşılarının koruyuculuk oranları

Kovid-19 aşılarının koruyuculuk oranları hakkında bilgilendiren Mustafa Sünbül, "Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Sinovac aşısının Faz 3 denemelerinde bağışık yanıt yüzde 50-83.5 arasında bulunmuştur. Moderna aşısında yüzde 94.5, Pfizer/BioNTech aşısında yüzde 95, Oxford Astra Zeneca aşısında yüzde 70.4 ve Johnson & Johnson aşısında ise bu oran yüzde 66 civarında bulunmuştur. Aşı, yapılan kişileri ciddi hastalıktan, hastaneye yatıştan ve ölümden korumaktadır. Aşı yapılan kişiler bazen hastalığı hafif geçirebilirler. Diğer bir husus ise aşılanan kişilerin virüsü taşıma ve hastalığı bulaştırma riskinin olmasıdır. Bu nedenle aşı olan kişiler koruyucu önlemlere özen göstermeye devam etmelidir. Aşı takvimi tamamlandıktan sonra antikor testi yaptırmak şart değildir. Aşıya karşı bulaş antikor denilen proteinler kanda kaybolsa bile, aşı sonrası oluşan bellek hücreleri varlıklarını sürdürdüğünden hastalığa karşı koruyuculuk devam edebilir" diye konuştu.

18 yaş altına yapılmamalı

Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Mevcut Kovid-19 aşıları son zamanlarda sıklığı ve tipi artan mutant virüslere karşı tam koruyucu olmadığı da bilinmektedir. Aşı ve içeriğine karşı alerjik şok veya benzeri tablo gelişenlere, ağır ve orta şiddette ateşli hastalığı olanlara, 18 yaş altı çocuklara yapılmamalıdır. Hamileler ve emziren annelerle ilgili henüz yeterli veri olmadığından aşı yapılması kişinin tercihine bırakılır. Son zamanlarda bazı ülkelerde hamile ve emziren kadınlarda kullanıldığı ve güvenli olduğu rapor edilmiştir" bilgisini verdi.

Yan etkileri

Prof. Dr. Sünbül, "Kovid-19 aşılarının genellikle ciddi yan etkileri yoktur. Sık görülen yan etkiler aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, ısı artışı ve şişlik oluşmasıdır. Bazen ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi yakınmalar olabilir. Bu yan etkiler için ağrı kesici ve ateş düşürücülerin alınması yararlı olabilir. Oxford/Astra Zeneca aşısı ile ilişkili az sayıda hastada damarlarda pıhtı oluşumu bildirilmiştir. Ancak bu aşının Avrupa ülkelerinde halen kullanımı devam etmektedir" şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber