Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 09 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Köyün geçmişini fotoğraflarla ölümsüzleştiriyor

Giresun'un Görele ilçesinde yaşayan Ekrem Karakaş, aile kabristanının yanında bulunan ve vatandaşların ortaklaşa kullandığı odada, vefat eden köy sakinlerinin vesikalık fotoğrafları ile kişisel bilgilerinin arşivini tutuyor

Köyün geçmişini fotoğraflarla ölümsüzleştiriyor

GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - KAMİL YILMAZ - Görele'de yaşayan Ekrem Karakaş, ilçeye bağlı Devekuşçulu köyünde vefat edenlerin vesikalık fotoğrafları ile kişisel bilgilerinin arşivini tutuyor.

Devekuşçulu köyünde yaşayan Karakaş, AA muhabirine 2000 yılından itibaren köyde vefat edenlerin fotoğraflarını toplamaya başladığını anlattı.

Fotoğrafları resmi kurum ya da ailelerden temin ettiğini ifade eden Karakaş, topladığı dokümanları kitap haline getirdiğini dile getirdi.

Karakaş, doğum  ve ölüm tarihleri, anne ve baba isimlerini mezar yerlerine göre tablo oluşturduğunu dile getirerek, "Daha sonra 550 adet kitap çıkardım, komşulara verdim. Köy odamızda tablo yaptım. Gelen komşularımız aile bireylerinin resimlerini görüyor. Tabi ki eski hatıralarını gözönüne getiriyor. Ailesinin resmini gören duygulanıyor. Özellikle kadınlar buradaki mevlite geldiklerinde çocuklarının, eşinin, kardeşinin veya en yakın akrabasının resmini görünce duygulanıyorlar" şeklinde konuştu.

- "878 kişiyi kayıt altına aldım" 

Oluşturduğu arşivle geçmişe ışık tutmak istediğini vurgulayan Karakaş, "Buradaki amacım tarihi bir eser kalmasıdır. Gençlerimiz atalarının resimlerini görmesini istiyorum. Mesela mezar taşı yapıldığında ve bilgileri unutulduğunda bana soruyorlar. Şu ana kadar 878 kişiyi kayıt altına aldım" dedi.

Karakaş, köyde yaşayan vatandaşlar için de yeni bir çalışma yürüttüğünü dile getirerek, köy sakinlerinin kan gruplarını belirleyip oluşturacakları bilgi defterinde ihtiyaç halinde kişiyi bularak lazım olan kanı temin edebileceklerini kaydetti.

Muhtar Salim Göreci de arşiv çalışmasının köy adına çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu çalışmanın köylüleri çok faydası olduğunu söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber