Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 21 Nisan 2014 - 16:48 Yorum: 0

Küçük Baran, ilk kez pasta yedi

185 binde bir görülen "Akçaağacı şurubu hastalığı"ndan, bu hastalara Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen karaciğer nakliyle kurtulan 3 yaşındaki Baran Ayaz, ailesi ve hastane çalışanları ile 3'üncü doğum gününü kutladı

Küçük Baran, ilk kez pasta yedi

ANTALYA (AA) - 185 binde bir görülen "Akçaağacı şurubu hastalığı"ndan yapılan karaciğer nakliyle kurtulan 3 yaşındaki Baran Ayaz, artık istediği yemeği yiyebiliyor.

Antalya'da müteahhitlik yapan Ekrem-Zehra Ayaz çiftinin 3 yaşındaki çocukları Baran, doğduktan 2 gün sonra rahatsızlanınca hastaneye götürüldü. Yapılan tetkiklerde küçük Baran'a 185 binde bir rastlanan "Maple Syrup Urine Disease" (Akçaağacı şurubu hastalığı) teşhisi konuldu.

Doktorlar, Baran'ın vücuduna aldığı dallı zincirli amino asitlerin enzim eksikliği nedeniyle metabolize olamadığını, bu nedenle normal gıdalar tüketemeyeceğini, özel diyetlerle beslenmesi gerektiğini belirtti.

Doktorlar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören küçük Baran'a karaciğer nakli yapılmasına karar verdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile baba Ekrem Ayaz'dan alınan 200 gram karaciğer parçası, Baran'a nakledildi. 

Baran, bu hastalara Türkiye'de ilk defa yapılan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu. Enzim aktivitesi yükselen ve ameliyatın üzerinden 4 ay geçen Baran, artık istediği yiyeceği yiyebiliyor.

- Doğum gününü kutladı

Minik Baran için Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği'nde (AKBÖHÖNDER), dernek başkanı Mehmet Şahan tarafından doğum günü partisi düzenlendi.

Baran'ın doğum günü partisine ailesi ve hastanenin organ nakli koordinatörü Ayşe Özkan Kumru ile dernek üyeleri katıldı. Doğum günü pastasını üfleyen küçük Baran, hayatında ilk defa pastanın tadına baktı.

Anne Zehra Ayaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Baran'ı 3 yaşına kadar yurt dışından ayda ortalama 20 bin lira maliyetle getirdikleri özel mamalarla beslediklerini söyledi.

Nakilden sonra oğlunun kurabiye ve simit yemeye başladığını ifade eden Ayaz, "Oğlum en fazla simidi sevdi. Her sabah simit yiyor. Süt ürünlerini de tüketiyor. Doğum gününde ilk defa pastanın tadına baktı. Alışık bir tat olmadığı için pek yiyemedi ancak bir süre sonra her gün pasta isteyeceğinden eminim" dedi.

Baba Ekrem Ayaz da oğlunun 3 yaşında olduğunu ancak bu yılı ilk doğum günü olarak kabul ettiklerini dile getirdi. Ayaz, "Oğlumuz karaciğer nakliyle dünyaya geldi. Yeni hayatında umarım hep sağlıklı ve mutlu olur" diye konuştu. 

AKBÖHÖNDER Başkanı Şahan ise Türkiye'de Baran gibi nakil bekleyen binlerce çocuk bulunduğunu belirterek, hepsinin sağlığına kavuşmasını diledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber