Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 25 Temmuz 2014 - 12:41 Yorum: 0

Kudüs’te 3'üncü intifada sesleri

İsrail askerlerinin Kadir Gecesi'ni ihya etmek için Mescidi Aksa'ya gelen Müslümanlardan 50 yaş altındakileri içeri sokmaması nedeniyle başlayan gösteriler tüm şehre yayıldı.

Kudüs’te 3'üncü intifada sesleri

İsrail askerlerinin, 'Kadir Gecesi'ni' ihya etmek için Mescidi Aksa'ya gelen Müslümanlardan 50 ıslak altındakileri içeri sokmaması itibariyle eski şehrin giriş kapılarında başlayan İsrail karşıtı gösteriler bütün şehre yayıldı.

Hilalin gözlenmesi meselesinde yaşanan görüş ayrılıkları itibariyle ramazan ayına Türkiye'den bir gün sonra başlanan Filistin'de, Kadir Gecesi'ni dün gece ihya etmek üzere Mescidi Aksa’ya gelen binlerce kişi, içeri giremeyince, eski şehrin Şam Kapısı ile Zehra Kapısı'nda çatışma çıktı.

Şam Kapısı'ndan Kanuni Sultan Süleyman Caddesi yönünde kaçmaya başlayan kalabalık, daha sonra Selahaddin Eyyubi Caddesi'ne yöneldi. Polise taş atan göstericiler, çöp konteynırları ile yolları kapattı. Daha sonra burada çıkan çatışmalar Doğu Kudüs’te Arapların yaşadığı Silvan, Ras el-Amut, İsaviye ve Zeytin Dağı'na sıçradı. Olayların hızla yayıldığı şehirdeki görüntüler, yeni bir intifadanın başladığı izlenimi verdi.

Sokaklardan foseptik kokusu yükseliyor

Kudüs'te Arap mahallelerinde ambulans, siren, ses bombası, helikopter seslerinin yükseldiği sokaklarında gerginlik sabahın ilk saatlerine kadar sürdü. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalarda polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombası, ses bombası ve tazyikli su kullandı.

Polisin, TOMA'ların sıktığı suya foseptik kokusu içeren kimyasal madde katması nedeniyle şehir merkezindeki sokaklardan halen kirli kokular yükseliyor.

Kalendiya'da 50 bin kişi 

İsrail Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Mickey Rosenfeld, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihsel Eski Kudüs mahalesinde çıkan olaylarda 12 insanın gözaltına alındığını, 2 polis memurunun yaralandığını bildirdi.

Kudüs’te bunlar yaşanırken Batı Şeria’da gösterilerin adresi Ramallah’taki Kalendiya denetim noktasıydı.

50 bin insanın toplandığı Kalendiya geçiş noktasında, askerlerle göstericiler arsında çatışmalar çıktı. Askerleri taş yağmuruna tutan Filistinlileri dağıtmak için plastik mermi ve gaz kullandı. Olaylarda ortalık harp alanına döndü.

Kalendiya'da bu denli geniş bir katılımın olduğu protestolar, en son 2000 yılındaki 2'inci intifada esnasında gerçekleşmişti.

Gazze'ye destek amacıyla dün '48 Binlik Yürüyüş' sloganıyla Ramallah'tan Kudüs'e ulaşmak dileyen binlerce Filistinliye İsrail askerlerinin gerçek ve plastik mermi, göz yaşartıcı gaz bombası ve tazyikli su kullanımı sonucu 2 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5'i ağır 200 insanın yaralandığı belirtilmişti.

ETİKETLER: Kudüs , İsrail , Gazze , İntifa , Kadir Gecesi
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber