Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 18 Ağustos 2016 - 11:28 Yorum: 0

Kulağınızı havuz enfeksiyonlarından koruyacak 7 öneri

Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, yeterli hijyenin sağlanamadığı havuzların, dış kulak yolu iltihabı...

Kulağınızı havuz enfeksiyonlarından koruyacak 7 öneri

Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, yeterli hijyenin sağlanamadığı havuzların, dış kulak yolu iltihabı başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.

Dr. Feyha Kahya Aydoğan, kendinden korunaklı dış kulak yolunun kendi kendini temizleme özelliği olduğunu belirterek, dış kulak yolu iltihabının oluşumunu kolaylaştıran faktörleri şöyle sıraladı:

"Sık sık duş yapma veya havuzda yüzme sonucu kulak yoluna su girebiliyor. İçeri giren su, kulak yolunun girişindeki ter ve yağ bezlerinden salgılanan, halk arasında "kulak kiri" olarak bilinen koruyucu mumu yok ederek bakteri ve mantarların üremesini kolaylaştırıyor. Ayrıca kulak yolunun parmak veya herhangi bir sert madde ile yaralanması, mikropların ve bakterilerin cilt yüzeyinde oluşacak bu küçük çatlaklardan içeri girerek iltihap oluşmasına yol açabiliyor."

Bunun yanı sıra dış kulak yolu yapısı bazı kişilerde daha dar, uzun veya kıvrımlı olabildiğini belirten Dr. Aydoğan, bu kulak yapısına sahip kişilerde suyla temas ettikten sonra içeride kalarak ıslaklık oluşturan suyun, mikroplar ve mantarların yerleşmesi için uygun bir ortam oluşmasına yol açtığını ifade etti.

Ağrı, akıntı ve kaşıntıyla kendini gösteriyor

Dış kulak kanalında oluşan enfeksiyonun genellikle yüzmeden sonraki birkaç gün içinde belirti verdiğini söyleyen Dr. Aydoğan, "Ağrı bazen kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek kadar fazla olabilir. İleri evrelerde ise çene eklemine, boğaza vuran ağrılar görülebilir ve kişi ağzını açmakta dahi zorlanabilir. Bazı zamanlarda bu belirtilere yüksek ateş de eklenebilir" diye konuştu.

Dr. Aydoğan, enfeksiyon belirtilerinin kulak ağrısı, kulak kaşıntısı, kulak akıntısı, işitme azlığı, uğultu ve çınlama, kulakta dolgunluk ve tıkanıklık hissi, kulak kepçesinde kızarıklık olduğunu kaydetti.

Enfeksiyondan koruyacak 7 öneri

Yüzmek için tercih edilen havuzların temizliğinin tam olarak yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Aydoğan, havuz keyfinin sonrasında ağrılı ve sıkıntılı bir süreç yaşanmaması için şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Korunma, dış kulak yolu iltihabının en önemli tedavi basamağıdır. Hastalığı oluşturabilecek risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olun, klor, kulak cildindeki koruyucu tabakada bulunan keratinin parçalanmasını hızlandırdığından havuz yerine denizi tercih edin, yüzme veya duş almadan sonra kulaklarınızı havlu ile kurulayın, su kaçarsa başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirerek suyun dışarı akmasını sağlayın. Düşük derecede ayarlanmış saç kurutma makinesi kulak yolunu kurutmada yardımcı olabilir ancak cihazı kulağınıza 30 santimden fazla yaklaştırmayın, daha çok risk altında olan su sporcuları için su geçirmeyen kulak tıkaçları enfeksiyonu önemli oranda engeller. Ancak yine de suya maruz kaldıktan sonra kulak kanalını kurulayın, sık tekrarlayan dış kulak yolu iltihabınız oluyorsa yüzme esnasında mutlaka başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyin, kulak ve kulak yolu derinizi tahriş etmekten kaçının; kulak çubuğu, ataç veya parmağınızı kulak yoluna sokmayın. Kulağınıza sıvı dökmeyin veya sprey sıkmayın, kulak kirini çıkartmaya çalışmayın."

Kulağınızı havuz enfeksiyonlarından koruyacak 7 öneri

Kulağınızı havuz enfeksiyonlarından koruyacak 7 öneri

Kulağınızı havuz enfeksiyonlarından koruyacak 7 öneri

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber