Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 03 Mart 2015 - 12:53 Yorum: 0

Kulak zarındaki deliğe yama

İKÇÜ KBB Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslan: "Geçirilmiş kulak enfeksiyonları sonucu oluşan zardaki delinmelerde artık hastanın kulak arkasından alınacak zar ya da kıkırdaklardan yapılacak yama ile daha dayanıklı yeni zarlar yapılabil

Kulak zarındaki deliğe yama

İZMİR (AA) - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hale Aslan, geçirilmiş kulak enfeksiyonları sonucu oluşan zardaki delinmelerde artık hastanın kulak arkasından alınacak zar ya da kıkırdaklardan yapılacak yama ile daha dayanıklı yeni zarların yapılabildiğini belirtti.

Aslan, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, işitme kayıplarının doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebildiğini, annenin hamileliği esnasında kullandığı ilaçlar, enfeksiyonlar, erken doğum, genetik bir takım özelliklerin doğumsal işitme kaybına neden olabildiğini dile getirdi.

Günümüzde ailelerin daha bilinçlenmesi ve hastanelerde tarama testlerinin arttırılması ile doğuştan olan ya da 'havale geçirdi sağır dilsiz oldu' denilen çocuk sayısında azalma olduğunu vurgulayan Aslan, "Artık işitme sorunu olan çocukların duyması biyonik kulak sayesinde mümkün olmaktadır. Böyle çocuklar biraz eğitimle normal bir çocuk gibi başarılı olabilmektedir. Duymayla ilgili en imkansız gibi görünen kafa içinde yer alan tümör olgularında dahi artık tıp çaresiz değildir. Son yıllarda artık beyine yerleştirilen cihazlar ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır" ifadelerini kullandı.

-Kulak zarındaki delinmeye kolay müdahale

Kulak zarlarındaki delinmeye artık kolay müdahale edilebildiğine işaret eden Aslan, şunları kaydetti:

"Geçirilmiş kulak enfeksiyonları sonucu oluşan zardaki delinmelerde artık hastanın kulak arkasından alınacak zar ya da kulak kepçesindeki kıkırdaklardan yapılacak yama ile daha dayanıklı yeni zarlar yapılabiliyor. Kemikçikleri de kalmayan hastalarda ise yine kendi kulak kemikleri, kıkırdakları ve işitme protezleri kullanılarak artık duymayan hasta kalmamaktadır."

Doç. Dr. Aslan, kulak çınlaması olan hastalara ise bununla yaşamayı öğrenmesini söylemek yerine yeni geliştirilen kulağa yerleştirilen cihazlar, elektriksel uyarılar, psikolojik ve davranış tedavileri ile çınlamanın hastalar üzerindeki kötü etkilerinin önüne geçilebildiğini ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber