Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 30 Mart 2015 - 18:53 Yorum: 0

Kültürlerarası Diyalog Paneli

Yazar Hızlan:- "E-kitap olarak basılmış kitaplar da var ama ben ve benim kuşağım kitabı eline almak, çizmek ister. Tabi mesele kitap okumak derseniz, e-kitabı da okuyun"

Kültürlerarası Diyalog Paneli

ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğan Hızlan Kütüphanesi, Türk Kütüphaneciler Derneği Antalya Şubesi ve Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 51.Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında "Kültürlerarası Diyalog Paneli" düzenlendi.

Yazar Doğan Hızlan, panelde, kütüphanenin, insanın bilgisiz girip bilgili çıktığı bir yer olduğunu ifade etti.

Bilgisayarın olduğu bir devirde kütüphaneye gitmeden, hangi kütüphanede hangi kitapların olduğunun rahatlıkla öğrenildiğini vurgulayan Hızlan, yeni neslin bu şansını iyi kullanması gerektiğini kaydetti.

Eskiden istenilen bir kitabı bulmak için kağıttan kartotekslerin teker teker taranması gerektiğinin altını çizen Hızlan, "Kitap bulunduktan sonra cefa, kütüphaneciye düşerdi. O kitabı arıyor, buluyor, hatta tozlu raflardan çıkarıyor ve getirip size veriyor" dedi.

Kütüphane raflarına, kataloglarına bakmanın önemli bir özelliğinin bulunduğunu dile getiren Hızlan, okuyucu tarafından aranılan bir kitap dışında başka kitaplara ulaşılması anlamında fırsat olduğunu, bir kitaptan bin kitaba giden yolun ilk adımlarının böylece atıldığını söyledi.

Hızlan, Kütüphane Haftası dolayısıyla çeşitli yazıların yazıldığını, kütüphanecilerin dertlerinin, sorunlarının dile getirildiğini belirterek, "Biz de gücümüz oranında bu dertleri yansıtmak, bu sorunları kamuoyuyla paylaşmaktayız. Bunu da kütüphane ve kütüphaneciye duyduğumuz sevgi ve saygının gereği olarak görüyorum" diye konuştu.

Geç saatlere kadar kütüphanelerin açık bulunmasının kütüphanecilik geleceği için önemli olduğuna işaret eden Hızlan, bazı üniversitelerde kütüphanelerin 24 saat açık kaldığını, çalışan insanların kütüphaneye kullanması anlamında bunun güzel bir uygulama olduğunu anlattı.

İnternet ile okuyucunun başka kitaplardan haberdar olduğunu, buradan e-kitap yöntemi ile kitaplara ulaşabildiğine dikkati çeken Hızlan, şöyle konuştu:

"E-kitap olarak basılmış kitaplar da var ama ben ve benim kuşağım kitabı eline almak, çizmek ister. Tabi mesele kitap okumak derseniz, e-kitabı da okuyun. Kütüphanelerin dışında bu teknolojinin de başka bir yanı var. Önceki yıllarda dışarıda çok satan kitaplar doğrudan doğruya e-kitaba bir geçişi vardı. İnternette de okunabiliyordu. İtiraf edeyim ki teknoloji başka yöne evrildiğinden tersine durumlar da uygulanıyor. Kimileri yeni çıkan kitapları Amazon'a veriyor. Tıklanma rekoru kırıyorlar. Hayatımızın özeti tıklanma oldu. Doğru veya yanlış, tartışılır. Çok tıklanan bir kitapsa bu sefer yayınevleri kitabı kağıt baskı haline getiriyor. Teknoloji artık bu evrilme ile ilerliyor."

Panelde Canan Tan da bir sunum yaptı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber