Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 01 Eylül 2016 - 10:03 Yorum: 0

Kumbağ’ına dev yatırım

Tekirdağ'da 30 milyon üzerinde bir anlaşmayla başlatılan Kumbağ'ı Mahallesi Kanalizasyon İnşaatı Temel atma töreninde konuşan Tekirdağ Su ve Kanalizasyon...

Kumbağ’ına dev yatırım

Tekirdağ'da 30 milyon üzerinde bir anlaşmayla başlatılan Kumbağ'ı Mahallesi Kanalizasyon İnşaatı Temel atma töreninde konuşan Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Şafak Başa, bu bölgede vidanjörü tamamen ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Kumbağ'ı Mahallesi Kanalizasyon İnşaatı Temel atma törenine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın yanı sıra, ilçe belediye başkanları, kamu kurumlarının temsilcileri, kurum çalışanları ve birçok vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından protokol üyeleri tarafından Kumbağ'ı Mahallesi Kanalizasyon İnşaatına ilişkin çeşitli konuşmalar yapıldı.

"Kumbağ'ı, bundan sonra vidanjör kullanmayacak"

Temel atma törenine konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 50 yıldır bu bölgede hizmet verdiğini ifade ederek, 1967 ve 1968 yıllarında ilk göreve başladığı zaman, Tekel Fabrikası'nda mevsimlik işçi olarak çalıştığını belirtti. 50 yıl sonra Tekirdağ'a hizmet etmenin kendisine kısmet olduğunu vurgulayan Albayrak, "Bu bölgeyi eski nostaljik güzelliğine kavuşturmaya geldik. Bun emin olun. Böyle bir yerde yaşayanların 3 temel ihtiyacını çözmek zorundayız. Bu üç temel şey, altyapı, doğalgaz ve su ihtiyacıdır. Geçen sene verdiğim 3 söz vardı. Bunların iki tanesini tutmanın mutluluğu içerisindeyim. İşte bugün birinin temelini atıyoruz. Kumbağ'ı, bundan sonra vidanjör kullanmayacak. Vidanjörleri kaldıracağız. Bu ene Kasım ayında Naip Barajını da teslim alacağız" ifadelerini kullandı.

"Her baba yiğidin altına gireceği bir yük değildir"

Çocukluk yıllarının Kumbağ mahallesinde geçtiğini ifade eden Başkan Eşkinat ise, 1970'lerden 1980'lerin ortalarına kadar Kumbağ sadece Tekirdağ'ın, Trakya'nın değil, İstanbul'un ve başka büyükşehirlerin önceden rezervasyon yaptırdığı, balık restoranlarının daha fazla olduğu ve yer bulmakta zorluk çekilen en özel yerlerinden biri olduğunu belirtti. Şehirlerin zaman geçtikçe geliştiğini, ama bazı şehirlerde zaman geçtikçe maziye baktığını sözlerine ekleyen Başkan Eşkinat, "Kumbağ'da da süreç bizim hoşumuza gitmeyecek şekilde gelişti. Çok net bir şey söylüyorum. Artık bu devirde bırakın deniz kenarında, bırakın Kumbağ'da altı yapılamadan üstü yapılan bir şehirleşme, bir yapılanma yok. Dünya yüzünde böyle bir şey yok. Önce üstünü yapacaksınız, ondan sonra ise altını düzeltmeye çalışacaksınız. Böyle bir sıkıntı yok. İki buçuk senedir Tekirdağ'da ciddi bir süreç yaşıyoruz. Sürekli mesajlar geliyor, sürekli şikayetler geliyor. 300 bin metreye yakın altyapı kentte değişiyor. Bu ciddi bir yüktür. Bir dönem içinde fazla bir yüktü aslında ama bu yükün altına girildi. Barbaros'un arkasında da Kumbağ'ın bu yükün üzerine ilave olması, her baba yiğidin altına gireceği bir yük değildir. Bu bakımdan ben TESKİ'nin Sayın Genel Müdürü Şafak Başa başta olmak üzere tüm ekibini kutluyorum" dedi.

"Bu bölgenin altyapıya kavuşması için 30 milyonun üzerinde bir anlaşma imzaladık"

Kumbağ Mahallesi Süleymanpaşa mahallelerinden en önemli ve en turistik mahallerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Şafak Başa ise, "Kumbağ'la beraber tabi ki Barbaros Mahallemiz göreve geldiğimiz günden beri, bu iki mahallenin kanalizasyon sorunlarını ortadan kaldırmak, bu bölgelerin altyapı sorunlarını gidermek için Çalışma başlattık. Bu noktada İller Bankasının yapmış olduğu projeleri, hızla revize ettik. Akabinde büyük projeler olduğu için kredi çalışmalarına başladık. Bu aşamada İller Bankası ile görüşmelerimiz olumlu sonuçlandı. 30 milyonun üzerinde kredi anlaşmasını bu bölgenin altyapıya kavuşması için İller Bankası ile imzaladık. Ardından borçlanma olayı İçişleri Bakanlığı'na müracaat ettik. Bu süreç biraz uzun sürdü. Aslında bu temel atma törenini daha önce de yapabilirdik ama İçişleri Bakanlığı'ndan beklenilen borçlanma olayı izni gecikmesinden dolayısıyla kısmet bugüneymiş, borçlanma olayından çıktıktan sonra TESKİ olarak ihaleye çıktık. 7 milyon 470 bin 695 liraya KDV dahil, bu projemizin ihalesini gerçekleştirdik. 15 Ağustos 2016 tarihi itibariyle de müteahhit firma ile sözleşmeyi yaptık. 25 Ağustos'ta da yer teslimi yaptık. Çalışmalarımızı, biraz sonra yapacağımız sembolik bir yerleştirme töreniyle beraber, çalışmalarımız başlatmış olacağız. Bir aksilik olmazsa, bugün başlayacağımız çalışmalar, Müteahhit firmayla olan sözleşmede bitiş tarihimiz 15 Şubat 2018 tarihi olmasında rağmen, az öncede arkadaşlarımızla konuştuk ve değerlendirdik. İnşallah hedefimiz, 2017 yılı sonu itibariyle Kumbağ'ının altyapı sorunlarını tamamen ortadan kaldırmak. Proje kapsamında neler yapacağız" şeklinde konuştu.

"İleri biyolojik atıksu artıma tesisi proje çalışmaları başladı"

Kumbağ projesi kapsamında 29 bin metre yeni kanalizasyon hattı yaptıklarını da sözlerine ekleyen Başa, "Bunlar çeşitli ebatlarda yani 29 kilometre yeni kanalizasyon hattı döşeyeceğiz. Yetmedi mi buna ilaveten, çeşitli çaplarda 3 bin 229 metre terfi hattı gerçekleştireceğiz. Bu bölgenin klasik sorunu ise yağmur yağdığında, hemşherilerimiz çok iyi biliyor ciddi manada göllenmeler oluyor. Trafik aksıyor. Bu kapsamda 5 bin metrelik yağmur suyu hattı döşeyeceğiz. Proje kapsamında düşük noktalara, Terfi Merkezi 1, Terfi Merkezi 2 ve Terfi Merkezi 3 olmak üzere 3 adet terfi merkezi inşaatı yapılması planlanıyor. Toplamda 37 kilometrelik bir altyapı çalışması yapılacak. Tabi şu sorulabilir. Bu kanalizasyonları yapacaksınız yani denize mi deşarj edeceksiniz diye sorabilirsiniz ama asla ve asla öyle bir şey olmayacaktır. Şuanda Barbaros'ta da devam ediyor. Görüyorsunuz kanalizasyon çalışmalarını. Aşağı yukarı yarıya yaklaşıyoruz. Kumbağ'da da bu çalışmaları gerçekleştirdiğimizde, bir ileri biyolojik atıksu artıma tesisi proje çalışmaları başladı" diye konuştu.

"Vidanjörü komple ortadan kaldıracağız"

Çok kısa süre bir sonra Kumbağ'ı ileri biyolojik arıtma tesisinin de temel atma törenini yapacaklarını da belirten Başa, "Daha önce Kumbağ Belediyesinden bize devrolan bir yer var. Orada metruk bir arıtma tesisimiz var. Bununla ilgili imar çalışmaları için Süleymanpaşa Belediyesine müracaat ettik. İnşallah en kısa zamanda buda sağlandığı zaman, proje ihalesine de önümüzdeki hafta çıkıyoruz. Çok kısa bir süre içerisinde Kumbağ'ı ileri biyolojik arıtma tesisinin de, temelini atmak. Sayın başkanlarıma nasip olur. Böylece bu bölgeyi Kumbağ'ının tamamını bu tesise, Barbaros'un bir kısmın batı atıksu arıtma tesisine götüreceğiz. Bir kısmı da buraya gelecek. Böylece bu bölgede toplana kanalizasyon atıkları ileri biyolojik artıma tesislerimize gidecek. Bunları yapmakla, bu bölgede vatandaşlarımızın en büyük çilesi olan Vidanjör çilesine de son vermiş olacağız. Çünkü, vatandaşlarımız tatile geldiklerinde maalesef birde vidanjör belasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Vidanjör, çağdaş ülkelerin çok gördüğü bir araç değil, bu bölgede vidanjörü komple ortadan kaldıracağız. TESKİ olarak önemli çalışmalar imza atıyoruz. Doğal olarak bu altyapı çalışmaları zorlu işlerdir. Kazı yapmak kolay bir iş değildir. Zaman zaman yer altında kazı yaparken, neyle karşılaşacağımızı bizde bilemiyoruz. Yerin altında ne çıkıyor, nerede su borusu var veya bazı kuruluşların hatları vardır bunu çok iyi bilemiyoruz. Bu noktada ister istemez mağduriyet oluyor. Onun için ben halkımızdan bize destek olmalarını rica ediyorum. Çünkü, bunların mutlaka yapılması lazım. Daha fazla ötelenemez. Bu bölgenin vidanjörden kurtulması gerekiyor. Müteahhit firmamıza da bu çalışmaları yaparken, vatandaşlarımız mağdur etmemesini rica ediyorum. Bunu da takipçisi olacağız" diyerek konuşmalarını noktaladı.

Konuşmaların ardından, dualar eşliğinde Kumbağ'ı Mahallesi Kanalizasyon İnşaatı'nın temel atma töreni gerçekleştirildi.

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Kumbağ’ına dev yatırım

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber