Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 18 Ağustos 2016 - 09:53 Yorum: 0

Kuraklığı fark eden arılar bal ve oğul verimini kesti

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, 2016 döneminin arılar ve arıcılar için iyi geçmediği belirterek kuraklık nedeniyle sektörün...

Kuraklığı fark eden arılar bal ve oğul verimini kesti

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, 2016 döneminin arılar ve arıcılar için iyi geçmediği belirterek kuraklık nedeniyle sektörün ciddi sıkıntı içine girdiğini belirtti. Arıcılık sektöründe yaşanan bu sıkıntının TARSİM kapsamına alınıp yetiştiricinin desteklenmesi gerektiğini belirten Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, "Arılar ön sezileri çok güçlü hayvanlardır. Ülkemiz için sıkıntılı geçen 2016 yılı arılar için de sıkıntılı geçti. Kuraklık nedeniyle arılar nüfus planlamasına geçti" dedi.

Bu yıl son yarım asrın en sıcak günlerinden birinin yaşandığını ve aşırı sıcaklar nedeniyle önce arıların şok geçirip telef olduğunu ardından da tabiattaki değişiklik nedeniyle pek çok arının bal yapmak bir yana kendi karnını anca doyurduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, bu tür yıllarda arıların farklı tedbirler aldığını söyledi. Arı kolonilerinde de aynı devlet yönetimi gibi farklı işleyiş tarzının olduğunu belirten Başkan Özdemir, "Bizler bazen hava durumundan mevsimin geleceğine kadar pek çok konuyu arıların davranış biçimlerini takip ederek tahminde bulunabiliriz. Bu yıl sezon iyi başlamasına rağmen arılar tedirgin davranışlar sergiledi. Anadolu'da üreticilerimiz bal sağamadı. İlginç bir dönem yaşıyoruz" diyerek bal sezonunun bu yıl tatlı geçmediğini söyledi.

"Neslini devam ettirecek kadar yumurta bıraktılar"

Bazı yıllarda anaarıların ciddi miktarda yumurta bırakıp iyi oğul verdiğini ancak bu yıl adeta arıların nüfus planlamasına gittiğini ifade eden Başkan Özdemir, "Tabiatta önsezileri en kuvvetli hayvanlar arasında arılar yer alır. Arıların içinde de anaarının yeri farklıdır. Bu yıl kuraklık nedeniyle arılar tabiatta yeterli nektar toplayamayınca nüfus planlaması yaptı. Anaarılar sadece neslini devam ettirecek kadar yumurta yaptı. Arılar, çoğalmasını flora ve yiyecek durumuna göre yapar. Tabiatta besin az ise arının yumurtlaması düşer. Yaşanan kuraklık nedeniyle arılarımız nüfus planlamasına gitti" dedi.

Kuraklığı fark eden arılar bal ve oğul verimini kesti

Kuraklığı fark eden arılar bal ve oğul verimini kesti

Kuraklığı fark eden arılar bal ve oğul verimini kesti

Kuraklığı fark eden arılar bal ve oğul verimini kesti

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber