Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Aralık 2014 - 11:28 Yorum: 0

Kuraklık, pancarda şeker oranını düşürdü

Türkiye'nin sulanabilen en büyük 4'üncü ovanın bulunduğu Kahramanmaraş'ta, kuraklık nedeniyle pancarda şeker oranı 16'dan 14'e düştü

Kuraklık, pancarda şeker oranını düşürdü

KAHRAMANMARAŞ (AA) - KENAN ARAYICI - Türkiye'nin sulanabilen en büyük 4'üncü ovasının bulunduğu Kahramanmaraş'ta, kar yağmaması ve kuraklığın etkili olması nedeniyle pancarda şeker oranı (polar) düştü.

Bu yıl kar yağışının olmaması nedeniyle etkili olan kuraklık, pancarda şeker oranının düşmesine neden oldu. Geçen yıl 16 olan polar olan oran bu yıl 14'e düştü.

Pancardaki şeker oranının eksikliği, Elbistan Şeker Fabrikası'ndaki şeker üretimini de olumsuz etkiledi. Geçen yıl 87 günlük kampanya döneminde 47 bin 400 ton kristal şeker üretilirken, bu yıl 90 günlük kampanya döneminde 39 bin 600 ton kristal şeker üretimi gerçekleştirildi.

Yaklaşık 60 bin dekar alanda pancar ekiminin yapıldığı Elbistan'da, 2 bin 500 üretici ile üretim sözleşmesi yapıldığı belirtildi.

- "Bölgemizdeki şeker pancarının polar değeri 14 ila 15 arasındadır"

Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Abit Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl pancardaki şeker oranının düşmesinde kuraklığın etkili olduğun söyledi.

Yağışların az olması ve mevsimin kurak gitmesi nedeniyle bölgedeki bazı akarsu kaynaklarının kuruduğunu belirten Kılıç, bu nedenle de şeker pancarı üreticilerinin istediği oranda sulama yapamadığını vurguladı.

Buna bağlı olarak pancarın polar değerinin düştüğüne işaret eden Kılıç, "Genel olarak bölgemizdeki şeker pancarının polar değeri 14 ila 15 arasındadır. Geçen yıl 16 polarlık şeker üretimi yapılması ekstra bir durumdu. Gelecek yıl yeterli düzeyde yağış olursa polar değerinin yüksek olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bu yıl 90 günlük alım kampanyasında 344 bin ton şeker pancarının işlendiğini dile getiren Kılıç, bundan 39 bin 600 ton kristal şeker, 13 bin 500 ton melas ve 75 bin ton yaş küspe üretildiğini, üreticiye ise ödenmesi gereken 48 milyon liranın 26 milyon lirasının avans olarak dağıtıldığını kaydetti.

Türkiye Şeker İşçileri Sendikası Elbistan Şubesi Başkanı İsmail Şahin da pancardaki şeker oranının düşüşündeki en büyük etkenin iklim farklılığı olduğuna işaret etti.

Son yıllarda değişen mevsimsel özellikten dolayı eylül ayındaki gece ve gündüz sıcaklıklarının fazla olmasının pancar tarımını etkilediğini belirten Şahin, "Şeker pancarının yetişmesine etki eden en önemli faktörlerden biri iklim şartlarıdır. İklim şartları da bu sene böyle bir sonuç doğurdu" diye konuştu.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber