Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Ağustos 2014 - 11:38 Yorum: 0

Kuraklık sondaj kuyularına talebi artırdı

Türkiye genelinde olduğu gibi kuraklığın etkisinin hissedildiği Elazığ'da, bağ ve bahçeleri susuzluktan kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar, sondaj kuyusu açtırıyor

Kuraklık sondaj kuyularına talebi artırdı

ELAZIĞ (AA) - İSMAİL ŞEN - Türkiye genelinde olduğu gibi kuraklığın görüldüğü Elazığ'da, bağ ve bahçeleri susuzluktan kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar, çözüm olarak sondaj kuyusu açtırıyor.

Kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, sondaj firmalarının kapısını çalıyor. Yoğunluk nedeniyle firmaların sondaj kuyusu talebini karşılamada zorlandığı bildirildi. Önceki yıllarda 10 metreden sonra su çıkmasına rağmen, bu dönemde yapılan sondajlarda 250 metrelik kuyularda bile su çıkmayabildiği belirtildi.

Merkeze bağlı Bağdere Köyü muhtarı Zülfü Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle köylerindeki suların çekildiğini belirterek, son çare olarak sondaj kuyularına yöneldiklerini söyledi.

Birçok üreticinin aynı sıkıntıyı yaşamasından dolayı herkesin sondaja yöneldiğini, bu nedenle boşta sondaj makinesi bulamadıklarından günlerce sıra beklemek durumunda kaldıklarını ifade eden Oğuz, "Bir aydır sıra bekliyordum. Makina 2-3 gündür burada çalışıyor, hemen hemen günlük on kişi gelip makineyi soruyor" ifadesini kullandı.

Eskiden vurdukları sondaj kuyularında 10 metreden sonra su çıkmaya başladığını anımsatan Oğuz, çoğu vatandaşın 250 metreye kadar sondaj kuyusu vurmasına rağmen su bulamadıklarına dikkati çekti.

Vurduğu sondaj kuyusunda da 120 metreye kadar indiklerini ancak bir damla su bulamadıklarını ifade eden Oğuz, "Sondajcı arkadaş su olmadığını söylüyor, ben de '120 metreye kadar indik 10-15 metre daha inelim' dedim. Su çıkmazsa ne yapalım bırakacağız. Artık bağ bahçeden ziyade kendi içme suyumuzu temin etmenin peşindeyiz. İçme suyu bulamamaktan da korkuyoruz" diye konuştu.

Baskil İlçesi'nde kayısı yetiştiriciliği yapan makine mühendisi Fuat Gömbül ise kaynak sularının günden güne kuruduğundan bu yıl sulamada büyük sıkıntılar çektiklerini ve herkes gibi sondaja yöneldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Sondaj firmaları yoğun talep olduğu için sıraya koyuyorlar. Vatandaş 1-2 ay sıra beklemek zorunda kalıyor. Çare yok, bekliyoruz. Ne kadar çare olacak onu da bilmiyoruz. Herkes sondaja yönelince tabi ki yeraltı suları da azalacak, daha derinden çıkmaya başlayacak ve masraflar artacak. Yapacak başka bir şey yok, mecburen şansımızı deniyoruz. Genele baktığımızda dünyada kuraklık var. Çaresi nasıl bulunabilir kestiremiyor insan, iklimler değişiyor, yağışlar azalıyor. Çevreye önem vermediğimiz, çevreyi katlettiğimiz için bir taraftan da Allah tarafından cezalandırılıyoruz açıkcası."

 

- Çevre illerden de talep var

Sondaj firması sahibi Yaşar Karan da kuraklığın bu yıl son safhada bulunduğunu ve yağış olmaması halinde yeraltı sularının da tükenme noktasına geleceği iddiasında bulunarak, şunları kaydetti:

"Yağış olmazsa bu yıl tarımsal ama önümüzdeki yıl içmeye su arayacağız. Açtığımız kuyulardan iyi bir netice alamıyoruz. Şu an açtığımız kuyuda 120 metreyi devirdik ancak su yok. 200-250 metreye kadar talep var."

Karan, Elazığ'ın yanı sıra, Erzincan, Muş, Van ve Bingöl'den de sondaj kuyusu açılması talepleri aldıklarını sözlerine ekledi.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber