Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 05 Eylül 2016 - 11:43 Yorum: 0

Kurban bayramında beslenme önerileri

TEKİRDAĞ (İHA) – Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ Kurban Bayramı boyunca uyulması...

Kurban bayramında beslenme önerileri

TEKİRDAĞ (İHA) – Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ Kurban Bayramı boyunca uyulması gereken beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeninin değiştiğini, et ile tatlı tüketiminin artış gösterdiğini ve beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmadığı takdirde sağlığı olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Bayramlarda, beslenmeye bağlı birçok sağlık sorununda artış yaşandığını aktaran Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, "Özellikle sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da bayramlarda ne yazık ki artış göstermektedir" dedi.

Bayram Kahvaltısı

Bayram kahvaltısı için doğru seçimler yapmak gerektiğini anlatan Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ şöyle devam etti:

"Kızartılmış hamur işleri, yağlı ürünler, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı kahvaltı menülerinden uzak durulmalı, sofrada peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta veya yağsız sebzeli omlet, kepek, çavdar veya tahıllı ekmeklerin bulunduğu sofralar tercih edilmelidir. Kahvaltı için fazla vakti olmayanlar ise kahvaltısız güne başlamamalıdır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltı yapmak için yeterli zaman yoksa en azından1 su bardağı süt, kahvaltılık gevrek veya bir avuç kuruyemiş tüketilebilir."

Tatlılar

Tatlıların, özellikle şeker hastalığı olanlar ile kilo verme programında olan bireylerin kaçınması gereken grup olduğunu söyleyen Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, "Şeker hastaları dilerlerse diyabetik şekerler, çikolatalardan ve tatlılardan aşırıya kaçmadan tüketebilirler. Kilo verme programında olan bireyler ise yüksek kalorili şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları ve meyve tatlılarını tercih edebilirler" diye konuştu.

Su Tüketimi

Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini hatırlatarak, "Bayram ziyaretleri sırasında tüketilen fazla çay ve kahve, uykusuzluk, kalpte ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden bu tür içecekler tüketilirken miktarlarına dikkat edilmelidir" dedi.

Kurban etinin saklanması

Kurban etinin saklanması ve tüketilmesi konularında da uyarılarda bulunan Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kesilen kurban eti mutlaka bir gün buzdolabında bekletilmelidir. Bekleyen et daha iyi pişmek için hazır hale gelir. Bekleyen etler kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucuda saklanmalıdır. Soğuk zinciri kırılan et tekrar tekrar dondurulmamalıdır."

Kurban eti tüketilirken

Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuğçe Ünlüdağ, etlerin tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle özetledi:

"Etler proteinlerin en önemli kaynaklarıdır fakat C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Etleri pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı ve pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır."

Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ son olarak bazı beslenme tavsiyelerinde bulunarak, "Az az, sık sık yenilmelidir. 4 saatten uzun süre aç kalınmamalıdır. Günlük 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata ilave edilmelidir. Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret ediniz. Bir öğünde belirli bir besin grubunu fazla tükettiyseniz bir sonraki öğünde o besin grubunda olan yiyeceği daha az tüketin. Her şeye rağmen hakkınız olandan daha fazlasını yediğinizi düşünürseniz üzülmeyin bunun telafisini tempolu bir yürüyüş yaparak veya ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak yapabilirsiniz. Önemli olan bu durumun sürekli olmamasıdır. Sağlıklı ve mutlu bayramlar" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber