Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
Sami Er
Sağlık 08 Eylül 2016 - 10:18 Yorum: 0

Kurban Bayram’ında et tüketimi konusunda uzmanlar uyarıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte kurulan sofraların baş aktörü kırmızı etin tüketimi konusunda uzmanlar uyarıyor.

Kurban Bayram’ında et tüketimi konusunda uzmanlar uyarıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte kurulan sofraların baş aktörü kırmızı etin tüketimi konusunda uzmanlar uyarıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, "Kurban Bayramı'nda özellikle et kesilir kesilmez birkaç saat içerisinde pişirip tüketmek gibi bir alışkanlığımız var, ama bu çok doğru değil" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, yaklaşan Kurban Bayramı'na dikkat çekerek, kırmızı et tüketimi hakkında çeşitli tavsiye ve uyarılarda bulundu. Özcan, Kurban Bayramı'nın birçok ailenin beraber toplanıp, özel sofraların hazırlandığı geleneksel bir kültür olduğunu söyledi. Bayramda dikkat edilmesi gereken bazı hususların başında yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirme de hem de sindirimde zorluk meydana getireceğinden bahseden Diyetisyen Özcan, "Kurban Bayramı'nda özellikle et kesilir kesilmez birkaç saat içerisinde pişirip, tüketmek gibi bir alışkanlığımız var ama bu çok doğru değil. Etin bir gün kadar ve sonrasında uygun pişirme yöntemleriyle pişirilip daha sonra tüketilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Kesinlikle kızartma, kavurma ve kuyruk yağı, tereyağı ile pişirme yöntemini önermiyoruz"

Diyetisyen Özcan, özellikle kalp, tansiyon ve diyabet hastaları için ayrıca parantez açıp, bu hastalara et pişirme konusunda uyarılarda bulunarak, "Uygun pişirme yöntemleri, fırında, haşlama ve kendi suyunda pişme gibi olabilir ama kesinlikle kızartma veya ekstra kuyruk yağı, tereyağı ile pişirme yöntemini önermiyoruz. Özellikle kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet veya böbrek hastası olan bireylerde, bu tarz yağlı beslenmenin yükselmesiyle, hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Çünkü kırmızı et protein açısından zengin bir besindir ama içerdiği yağ oranı da yüksektir. Et tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli" diye kaydetti.

"C vitamini yönünden zengin bir salata ile aslında sofraları renklendirebiliriz"

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, bayram sofralarında pişirilen etin yanında C vitamini yönünden yüksek besinlerin de olması gerektiğine de dikkat çekerek, "Bayramda pişirilen etin yanına mutlaka sebze yemeği veya salata, içecek olarak ayran, cacık veya yoğurt mutlaka olmalı. Kırmızı etin içerisindeki demirin emilimini arttırmak için C vitamini yönünden zengin bir salata ile aslında sofraları renklendirebiliriz" şeklinde konuştu.

"Aşırı et tüketiminden en çok kalp ve tansiyon hastaları etkileniyor"

Öte yandan Kurban Bayramı'nda aşırı yemek yemenin meydana getirdiği olumsuzluklara da değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Özcan, "Kırmızı etin içerdiği yüksek yağdan dolayı kolesterolü ve kan yağlarını arttırdığı için de rahatsızlıklara sebep olabiliyor 8. Bu durumdan en çok kalp ve tansiyon hastaları etkileniyor. Kurban Bayramı ama bir yandan da tatlı tüketimini de çok fazla görebiliyoruz. En çok da diyabet hastalarının buna dikkat etmesi gerekiyor. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar, dondurma veya taze meyvelerden yararlanabiliriz. Bu şekilde ikramlarımızı yapabiliriz" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber