Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 08 Eylül 2016 - 13:53 Yorum: 0

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadettin Tayşi, Kurban Bayramı'nda et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadettin Tayşi, Kurban Bayramı'nda et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uzmanlar özellikle et tüketimiyle ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadettin Tayşi, kesim sonrası kurbanlık etin mutlaka 1 gün bekletilmesi gerektiğini vurguladı.

"Mümkün mertebe buzdolabında bir gün bekletelim"

Etlerin bütün olarak değil, küçük parçalara bölünerek ve buzdolabı poşetine sarılarak derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Saadettin Tayşi, "Kestiğimiz kurban etinin ilk gün tercih etmemiz gerekiyor. Çünkü ilk gün kesilen kurbanlıklar biraz katılaşıyor. Katılaştığından dolayı onun gevşemesini istiyoruz. Bunda dolayı mümkün mertebe buzdolabında bir gün bekletelim" dedi.

"Kolesterolü olan hastalarımız dikkat etsin"

Kurban Bayramında kırmızı et tüketiminin artışının yanında hastalıklı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Tayşi, "Kardiyovasküler hastalık, Şeker hastalığı, Damar hastalıkları ve Böbrek hastalıkları et yeme konusunda dikkat etmeleri gerekiyor. Bu rahatsızlıkları olan bireyler genelde kırmızı etin tüketimine dikkat etmelerini istiyoruz. Özellikle kolesterolü olan hastalarımızın mümkün mertebe kırmızı etin görünen kısmın yağlarını yemiş olmasını tavsiye etmiyoruz. Zaten saf bir et kullandığınız zaman içerisinde kendisine ait yüzde 20'lik yağ vardır. Bundan dolayı etlerinizi pişirirken kendi yağınızla pişirilmiş olmanıza dikkat edeceğiz. Ekstra içerisine yağ kullanmayın ve etin yanında gözüken yağlı kısımlarını kullanmış olmanızı istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Özellikle Antep halkı ve Türk milletinin mangalı sevdiğini hatırlatan Tayşi, "Mangalı seviyoruz, mangalı ile aranızda ki mesafe 15 cm olması gerek. Etleri özellikle kömür gibi yakmayın. Çünkü etin içinde bulunan vitaminler, mineraller, demir yok oluyor. Kırmızı etin içerisinde demir mineralleri vardır. Bundan dolayı bunu emecek C vitamini takviyesi lazım. Yani kırmızı etin yanında maydanoz, kırmızı biber ile yapılan salataların olmasını tavsiye ederim. Demir eksikliği olan hastalarımıza da kırmızı et tüketimi ile birlikte ayran veya yoğurt tüketimini yapmış olmasını tavsiye etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Tatlı tüketimine dikkat edelim"

Tayşi, Kurban Bayramı'nda etin yanında bir diğer önemli konunun tatlı tüketimi olduğunu belirterek, "Hayvansal kaynaklı besinlerinin yanı sıra tatlı tüketimimizde artıyor. Tatlı tüketimine dikkat edelim. Sütlü tatlıların tüketilmesini tavsiye ederiz. Etin yanında eğer şeker hastalığı varsa taze sıkılmış bir meyve suyu olabilir. Etin yanında tansiyonuz yoksa bir maden suyu yada mineralli sular da tüketilebilir" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber