Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 06 Eylül 2016 - 14:13 Yorum: 0

Kurban bayramında sağlıklı beslenme uyarısı

Lapseki Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu, yaklaşan kurban bayramı öncesinde sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.

Kurban bayramında sağlıklı beslenme uyarısı

Lapseki Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu, yaklaşan kurban bayramı öncesinde sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.

İyi pişmeyen ve çiğ etlerde oluşan bazı parazitlerin insan vücuduna kolaylıkla geçtiğini belirten Dr. Muammer Topaloğlu, "Kurban bayramı, dini vecibelerin yerine getirilmesinin yanı sıra, sofraların temel gıda maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da gelmektedir. Obezite, hipertansiyon, kalp-damar, diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin özellikle bu dönemde beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilebilmektedir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluğa sebebiyet verir. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara sebep olur. Özellikle bu tür hazımsızlık şikayetleri olanlar kurban etlerini buzdolabında en az 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için yağsız veya az yağlı etler tercih edilmelidir. Etlerin pişirilme yöntemi olarak, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler kullanılmalıdır.?Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna sebep olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ kullanılmamalıdır. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bazı parazitler hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu yüzden etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber