Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 10 Eylül 2016 - 19:03 Yorum: 0

Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

12 Eylül 2016 Pazartesi günü İslamiyet'in iki büyük bayramından biri olan Kurban bayramı idrak edilecek ve kurbanlıklar kesilecek.

Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

12 Eylül 2016 Pazartesi günü İslamiyet'in iki büyük bayramından biri olan Kurban bayramı idrak edilecek ve kurbanlıklar kesilecek.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban edilecek hayvanın özellikleri konusunda Arvas, kurban kesmenin İslam'ın şiarlarından olduğunu belirterek, "Maddi durumu iyi olan vatandaşlarımızın Kurban kesmeleri, bu vazifeyi ifa etmeleri Kurban bayramında önemlidir. Kesilecek olan hayvanın noksanlıklardan ayıplardan beri olması gerekir. Uzuvlarının eksik olmaması gerekir" dedi.

Kurban kesildikten sonra etinin konu komşuya ve çevresindeki insanlara dağıtılmasının sünnet olduğunu belirten Arvas, "Ayrıca Kurban kesen kişinin aile efradı fazla ise hepsini aile efradına verebilir. Bu arada Kurban keserken hayvana eziyet edilmemeli, kesim yerinin temiz olmasına ve hijyene azami derece dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.

Kurban kesildiğinde akan kanın günahların affına neden olduğu noktasında rivayetler olduğuna da dikkat çeken Arvas, şunları kaydetti: "Kurban keserken Kurban edilecek hayvanın yüzü kıbleye gelecek şekilde ayarlanmalı ve hayvana eziyet edilmeden yatırılır, gerekiyorsa ayakları bağlanır ve "De ki Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah'ındır. O'nun hiç bir ortağı yoktur. Ben böyle emrolundum ve ben müslüman olanların ilkiyim" anlamına gelen En'âm Suresi 162. ile 163.üncü ayeti kerimeleri okunmalı daha sonra tekbir getirerek keskin olan bıçakla usulüne uygun şekilde "Bismillah-i Allah'u ekber" deyip kurban kesilmelidir. Bunlar kurbanın kesim adaplarındandır".

Bu arada, vekâleten kurban vermenin de günümüz şartlarında faydalı olacağını aktaran Arvas, "Peygamber Efendimiz (sav) de vekâleten Kurban kesmiştir. Bu yıl da Diyanet Vakfı ile Diyanet İşleri Başkanlığımız büyük bir organize ile Afrika, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve dünyanın çeşitli yerlerinde sıkın içersinde olan Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı bölgelerde bu görevi vekâleten yapmakta ve muhtaçların sofralarına kurban eti taşımaktadırlar" ifadelerini kullandı.

Tüm İslam aleminin Kurban Bayramını tebrik eden ve Kutsal topraklarda bulunan Hacı adaylarından ülkemiz için dua talebinde bulunan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, "Bu münasebetle ben kurbanlarını kesecek olan kardeşlerimin ibadetlerinin makbul olmasını Cenabı Allah'tan diliyorum. Hacılarımızın haclarının kabul olunmasını diliyorum. Hacılarımızdan ülkemiz için özellikle dua etmelerini istiyorum. Kurban bayramının memleketimize ülkemize milletimize ve bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum" duasında bulundu.

Ayrıca Van'da Bayram Namazı'nın tüm camilerimizde sabah saat 06.24'te idrak edileceğini de hatırlatan Arvas, "Bayram namazımızı kıldıktan sonra da kurbanlarımızı inşallah keseceğiz. Bizler İl Müftülüğü olarak bu hususta tüm hazırlıklarımızı da yapmış bulunmaktayız" diye konuştu.

Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber