Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 01 Ekim 2014 - 12:33 Yorum: 0

Kurban seçmenin püf noktaları

Kurban edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sağlık açısından belirli kriterlerde olması gerektiği bildirildi

Kurban seçmenin püf noktaları

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Kurban edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sağlık açısından belirli kriterlerde olması gerektiği bildirildi.

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal İlgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların kurban kesiminde hayvan hastalıklarına karşı dikkatli olması gerektiğini belirterek, hayvanlardan insanlara çok ciddi hastalıkların bulaşma riskinin olduğunu ifade etti.

Bursella, tüberküloz gibi hastalıkların hayvanlardan insana bulaştığını ve çok ciddi sağlık problemleri ortaya çıktığını aktaran İlgü, şunları aktardı:

"Kurban seçiminde vatandaşlar büyükbaş hayvanın veteriner sağlık raporu, pasaportunun olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Küçükbaş hayvanlardaysa nakil belgesi aranmalıdır. Kurbanlık olarak satın alınan hayvanın kulağında mutlaka orijinal küpesinin olması gerekiyor. Çok zayıf, gebe, yeni doğmuş, yüksek ateşi olanlar, kılları kırışık ve mat olanlar, cansız ve bakışları durgun olanlar, salya ve gözyaşı akıntısı olan, öksürük, burun akıntısı, pis kokulu ve ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili ya da çok duyarsız olan, yara, şişlik, ödem ve çeşitli yerleri kabarmış hayvanlar tercih edilmemelidir."

İlgü, sağlıklı hayvanın kurbanlık olup olamayacağının da görünüşüne yansıdığını kaydetti.

Orijinal küpesi, sağlık raporu olmayan hayvanların kaçak hayvanlar olduğunu anlatan İlgü, "Kimliği olmayan, pasaportu olmayan, sağlık raporu olmayan hayvanları kesinlikle almamak ve hatta yetkililere bildirerek bunun kaçak olduğundan, 'şüphe ediyoruz' denilmesi gerekiyor. Kaçak şüphesi olan hayvanları ihbar edin. Hayvan kaçaksa eğer gerekli işlemler yapılmalıdır. Kaçak hayvan çevredeki tüm hayvanlar için risk oluşturabilir" diye konuştu.

İlgü, insanlarda oluşan hastalıkların yüzde sekseninin hayvansal kökenli olduğunu dile getirdi.

Hayvan hastalıklarının gün geçtikçe artış gösterdiğini anlatan İlgü, "Trakya bölgesi şaptan aridir. Bu herkes tarafından biliniyor. Bölge için önemli bir kazanımdır bu durum. Diğer bölgelerden hastalıkların gelişini önlemek için bir takım tedbirler alınıyor. Bunlara uyulursa Trakya bölgesinin ekonomik hayvansal yönden gelirinin artmasına katkı sağlanacaktır" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber