Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 22 Eylül 2014 - 14:13 Yorum: 0

Kurbanlık develere özel kasap

Kurban Bayramı öncesi Aydın'da satışa çıkarılan ve sipariş üzerine farklı şehirlere de ulaştırılan kurbanlık develerle kasaplar da gönderiliyor

Kurbanlık develere özel kasap

AYDIN (AA) - GÖKMEN ŞİRECİ - Kurban Bayramı öncesi Aydın'da satışa çıkarılan ve sipariş üzerine kamyonlarla şehir dışına da ulaştırılan kurbanlık develerle kasaplar da gönderiliyor.

İncirliova'da besicilik yapan Aytekin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce kurduğu çiftlikte şu anda 40 devenin bulunduğunu, her yıl Kurban Bayramı öncesi güreşemeyen ve yavru tutmayan develeri kurbanlık olarak satışa çıkardıklarını söyledi. 

Geçen yıl 5 deve sattıklarını, bu yıl 15'e yakın satmayı hedeflediklerini anlatan Kaya, taleplerin genellikle büyük şehirlerden geldiğini, develeri nakliye kamyonuyla gönderdiklerini ifade etti. 

Deve kesiminin diğer kurbanlıklara benzemediğini anlatan Kaya, bunun için develerle birlikte bayramdan bir gün önce diğer şehirlere kasap göndermek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Uzun yıllardır deve kesiminin yapıldığı İncirliova'da kasapların buna alışkın olduğuna işaret eden Kaya, şu bilgileri verdi:

"Bu sene kurbanlık develere talep çok. Bir tane Denizli'ye birkaçını da Ankara'ya yollayacağız. Tabii bunlarla beraber kasapları da göndeneceğiz. Vatandaşlar genellikle değişiklik olsun diye kurbanlık olarak deveyi tercih ediyor. Bir deveyi ortalama 6-7 kişi birleşerek satın alıyor. Ancak devenin özel bir kesimi var. Boğazından kesilmez. Ayakları bağlanıp yatırıldıktan sonra ön ayakları ile boğazının birleşim yerinden kesilir. Bunu her kasap bilemez. Yüzyıllardır deve etinin tüketildiği İncirliova'daki tecrübeli kasapları develerle birlikte Türkiye'nin her tarafına gönderip kesim yaptırıyoruz. Yani develerle birlikte kasaplarını da buradan gönderiyoruz." 

-İkinci el otomobil fiyatına

Aytekin Kaya, devenin Türkiye'de kurbanlık için çok bulunan bir hayvan olmadığını, bunun için fiyatların da yüksek olduğunu bildirdi. 

Kurbanlık olarak satışa çıkardıkları develerin fiyatlarının 7 ile 13 bin lira arasında değiştiğini aktaran Kaya, "Deve her zaman, her yerde bulunan bir hayvan değil. Eti de diğer kurbanlıklara göre daha özel. 7-8 yaşında bir deveyi kestiğiniz zaman yaş pasta yer gibi yersiniz. O kadar lezzetli olur. Bu yüzden diğer kurbanlıklara göre daha pahalı. Kurbanlık develerin fiyatları 7 ile 13 bin lira arasında değişiyor. Görücüye çıkardığımız kurbanlık develerden 1 ton ağırlığında olanını 12 bin 500 liradan satışa sunduk. Yani ikinci el otomobil fiyatına diyebiliriz" şeklinde konuştu. 

 Kaya, şehir dışına gönderdikleri kasapların kesim için 400 lira kesim ücreti aldığını sözlerine ekledi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber