Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 02 Ekim 2014 - 11:18 Yorum: 0

Kurbanlıklarda "yerli ırk" talebi fiyatları yükseltti

Balıkesir'in kırsal mahallelerinde doğal ortamlarda yetiştirilen yerli ırk kurbanlıklar, canlı kilogram ağırlığı 15 liraya kadar varan fiyatlardan satılıyor

Kurbanlıklarda 'yerli ırk' talebi fiyatları yükseltti

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Marmara Bölgesi'nde, büyükbaş ve küçükbaş hayvan alışverişlerinin en yoğun yapıldığı alanlardan Balıkesir Hayvan Pazarı'nda çoğunlukla yerli ırk kurbanlıklar ilgi görüyor.

Kırsal mahallelerde, sürekli açık alanda ve doğal koşullarda beslenen yerli ırkların canlı kilogram fiyatları 15 liraya kadar çıkarken 200 kilogramlık küçük bir dana 3 bin liradan alıcı buluyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaklaşık 10 bini kapalı 60 bin metrekarelik alana sahip Balıkesir'deki hayvan pazarı, civar illerden alıcı ve satıcıları bir araya getiriyor.

Yerli ve yabancı ırk büyükbaşlar ile küçükbaş binlerce kurbanlığın getirildiği pazar, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala giderek yoğunlaşıyor.

Pazarda sadece kurbanlık satanlar değil, hayvanların beslenmesi için kuru yonca getiren çiftçiler de kazanıyor. Normalde balyasını 15 liradan satan çiftçiler, kurban pazarında fiyatı 20 liraya yükselterek gelir sağlamayı hedefliyor.

Satışa sunulan büyükbaşlar arasında yerli ırklar ayrı bir talep görüyor. Balıkesir'in kırsal mahallelerinde, açık alanlarda, tamamen doğal koşullarda beslendiği için rağbet gören yerli ırk büyükbaş hayvanlar, yabancı ırklara göre yüzde 35'e varan fazla fiyatlardan satılıyor. Yabancı ırkların canlı kilogram fiyatı 11-12 lira arasında değişirken yerli ırkların 15 liraya kadar çıkıyor.

Pazarda yerli ve yabancı ırk büyükbaş kurbanlık satan Yakup Mülayim, "Yerli ırk 200 kilogramlık dana, 3 bin lira civarında satılıyor. 450 kilogramlık yabancı ırklar ise 5 bin ila 5 bin 500 lira arasında değişiyor. Yerliler, yaylımdan geliyor, sadece kış aylarında bir iki ay ahırda kalıyor. Geri kalan zamanını başıboş şekilde dağlarda geçiriyor. Yabancı ırklar ise ahırda yem ve kuru otla besleniyor" diye konuştu.

Yerli ırkların fiyatlarının vatandaşlara makul geldiğini belirten Mülayim, 3 bin liralık hayvanı 4 kişinin 750'şer lira ödeyerek satın alabildiğini kaydetti.

Balıkesir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek ise kurbanda yerli ırkların fiyatının yüksek olduğunu anlatarak, "Son yıllarda et gibi birçok gıda ürününde aranan özellik organiklik olunca vatandaş, kırsal alanda yetişen hayvanları tercih ediyor. Arz-talep dengesine göre de fiyatları artıyor" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber