Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 07 Mart 2015 - 16:33 Yorum: 0

''Kürt Meselesine İslami Çözüm'' çalıştayı

Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Kayan: "Birbirlerinden ayrı hareket eden Müslüman yapılar ilk defa güçlü bir şekilde aynı masanın etrafında bu soruna kafa yoruyor. Çatışmanın durması ve kendi iç barışımızı mutlaka temin etmemiz lazım ki y

''Kürt Meselesine İslami Çözüm'' çalıştayı

DİYARBAKIR (AA) - Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kayan, ''Kürt Meselesine İslami Çözüm'' çalıştayına ilişkin "Birbirlerinden ayrı hareket eden Müslüman yapılar ilk defa güçlü bir şekilde aynı masanın etrafında bu soruna kafa yoruyor. Çatışmanın durması ve kendi iç barışımızı mutlaka temin etmemiz lazım ki yeni bir rüzgar estirebilelim" dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde aralarında Mustazaflar Cemiyeti, Anadolu Platformu ve Memur-Sen'in de yer aldığı bazı sivil toplum örgütlerince bir otelde gerçekleştirilen çalıştayla ilgili konuşan Kayan, çözüm süreci ve barış umudunun ortaya çıkmasını çok önemli tarihi bir adım olarak gördüklerini söyledi.

- "İç barışımızı mutlaka temin etmemiz lazım"

"Birbirlerinden ayrı hareket eden Müslüman yapılar ilk defa güçlü bir şekilde aynı masanın etrafında bu soruna kafa yoruyor. Çatışmanın durması ve kendi iç barışımızı mutlaka temin etmemiz lazım ki yeni bir rüzgar estirebilelim" ifadelerini kullanan Kayan, bunun için çalıştayı önemli ve gecikmiş bir başlangıç olarak gördüklerini dile getirdi.

Kayan, şöyle konuştu:

"Tarih boyunca İslami kimliği olan Kürt halkının çözüm sürecine gelince dışlanmış olması asla kabul edilemez. Ancak bunun böyle olmasında bizim ihmallerimiz ve kendi iç sorunlarımızı halletmeyişimizin payı vardır."

- "Umarız bu çalıştay bir çağrı olur"

Mustazaflar Cemiyeti adına çalıştay tertip komitesinde yer alan Vedat Turgut da çözüm sürecini halkın büyük kesiminin desteklediğini belirtti.

6-8 Ekim olaylarından sonra sürecin nispeten sekteye uğradığını savunan Turgut, "Umarız bu çalıştay, 'Kürt meselesine İslami çözüm' başlığıyla bir çağrı olur, hükümet, halk ve gerekse HDP, çözümde Müslümanların da yer alarak sürecin halkın örfüne, adetine uygun olması gerektiği algısına varırlar" şeklinde konuştu.

- "Çözüm sürecinin sahibiyiz"

Anadolu Platformu adına tertip komitesinde yer alan Saim Dursun ise düzenlenen çalıştayın bir aşama olduğunu aktararak, bu çalışmanın Kürt sorununu bir anda çözmesini beklemediklerini belirtti.

Dursun, yapılan çalıştayın ateşe su taşıyan kuş misali bir damla olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

"Çözüm sürecinin sahibiyiz. Bu sürecin devamı konusunda kim yanlış yapıyorsa, sivil toplum örgütlerinin de bu işin takipçisi olduğunu ortaya koymak amacıyla buradayız. Kudüs'ü ve Bağdat'ı selam yurdu yapan ecdadın torunlarıyız. Biz bugün İstanbul ve Diyarbakır'ı selam yurdu yapmak niyetiyle kardeşliğimizi ve barışı yeniden tesis etmek, yarına dair umudu ve barışı kim yükseltiyorsa onlarla birlikte olmak, ortak bir ses olarak bu süreci bütün dünyaya duyurmak niyetindeyiz."

Dursun, bu çalıştayın yanı sıra Van, İstanbul ve Erbil'de de uluslararası 3 çalıştay yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

- "Bu süreçte tüm kesimler muhatap olarak kabul edilmeli"

Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş de çalıştayın amacının Türkiye'de birlik, beraberlik ve kardeşliğin tesisini sağlamak olduğunu söyledi.

Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerinin pazarlıksız bir şekilde verilmesi gerektiğini düşündüklerini aktaran Memiş, şunları dile getirdi:

"Bu süreçte tüm kesimler muhatap olarak kabul edilmeli. Hükümetin, Kürtlerin arasındaki muhafazakar insanların da bu sorunun bir parçası olduğunun farkında varması lazım. Muhafazakar insanlar İslami yaklaşım olmadan çözümün asla olamayacağının bilinmesini istiyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber