Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 21 Nisan 2014 - 12:02 Yorum: 0

Kürtçe eğitim veren üniversite geliyor

Kürt sorunu tartışmalarında en önemli başlığı ifade eden ana dilde eğitim konusunda önemli bir gelişme yaşanıyor.

Kürtçe eğitim veren üniversite geliyor

Türkiye'nin Kürt eğitim verilen ilk üniversitesi geliyor.

Resmi Gazete’de yayınlanarak kuruluşu tescil edilen Mezopotamya Vakfı’nca Diyarbakır’da Türkiye’nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesinin kurulması için çalışmalara başlandı.

Kurucuları arasında ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver’in yanı sıra insan hakları savunucuları, iş adamları ve akademisyenlerin de bulunduğu, merkezi Diyarbakır’da bulunan vakıf tarafından kurulacak üniversitede Türkçe ve İngilizce’nin yanı sıra ilerleyen süreçte Ermenice ve Süryanice de
eğitim verilmesi planlanıyor.
Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selim Ölçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce çalışmalarını 15 kişiyle başlattıkları ve 200'ü aşkın kurucu üyeye ulaştıkları vakfın resmen kurulduğunu söyledi.

ÇOK DİLLİ EĞİTİM KURUMLARI

Dr. Ölçer, vakıf olarak bölgede çok dilli, başta üniversite olmak üzere muhtelif seviyelerde eğitim kurumları oluşturmak için çaba içerisinde olacaklarını belirterek, yasalar çerçevesinde çalışmaların sürece paralel bir biçimde gitmesi için emek sarf ettiklerini söyledi.

ÜNİVERSİTENİN ADI "AMED" OLACAK

“Eğitim dili Kürtçe olan Türkiye’nin ilk üniversitesinin adı büyük ihtimalle ‘Amed’ olacak” diyen Ölçer, Kürt diline katkıda bulunmak ve anadilde eğitim vermek için yola çıktıklarını vurguladı.

Dr. Ölçer, şunları kaydetti: “Tescil edilen Mezopotamya Vakfı’nın resmiyeti için 23 Haziran’da kongreye gidiyoruz. Bu süreç tamamlandıktan sonra mülkiyet edinmek ve bağış toplamak gibi çalışmalara ağırlık vereceğiz. Akademisyenler toplantılar yapacaklar. Bu kapsamda bazı etkinlikler için de karar alınacak. Çalışmalarımız sürece paralel bir şekilde olumlu gidiyor. İlerleyen süreçte tespit edilecek kurucu rektör ve mütevelli heyetince üniversitenin kurulması için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvuruda bulunulacak. YÖK’ün onay vermesinin ardından konu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacak. Tasarının mecliste yasalaştırılmasıyla üniversite kuruluşunu tamamlamış olacak. Kurulacak üniversite Kürt kültürünü ve değerlerini yaşatacakyeni imkânlar yaratacak.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber