Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 14 Ekim 2016 - 11:58 Yorum: 0

Kütahya’da ’İslam’ı anlama ve anlatma’ konulu sempozyum

Dumlupınar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı Lisan-ı Hal ve Medar Toplulukları tarafından Türkiye'de ilk ve tek ulusal...

Kütahya’da ’İslam’ı anlama ve anlatma’ konulu sempozyum

Dumlupınar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı Lisan-ı Hal ve Medar Toplulukları tarafından Türkiye'de ilk ve tek ulusal çapta lisans sempozyumu düzenledi.

'Günümüz Dünyasında İslam'ı Anlama ve Anlatma- Genç Bakış" ana temalı lisans sempozyumu DPÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfi 2'de gerçekleştirildi.

Sempozyuma Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, DPÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aydemir, DPÜ İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, İl Müftü vekili Veysel Kükrek, akademisyenler, öğrenciler ve STK Temsilcileri katıldı.

"Yanlış din algısı siyasal ve sosyal problem haline geldi"

Açılış konuşmasını öğrenci toplulukları adına Tuba Özdemir yaptı. İslam'ın doğru şekilde anlaşılıp anlatılması gerektiğini belirten Özdemir, "Türkiye'de genel ifadeyle din meselesinde, özel anlamda İslam konusunda geniş bir fikir karışıklığı yaşanmaktadır. Birkaç asırdan beri dini tefekkür alanında yaşanan durağan döneminin ortaya çıkardığı zihni ve fikri atalet kendi konusunu aşarak çok ciddi siyasal ve sosyal sorunlar haline gelmiştir. Müracaat edilen kaynaklar veya referanslara bakıldığında buna sebep konular arasında en başta din olarak ortaya konulmuştur. Bugün yaşanan sorunların mevcut sebeplerinden biri de bizim tefekkür hayatımızda uzunca bir süre durağanlık ve ataletin yaşanmış olmasıdır. Bize düşen doğru bilgiyle bize emanet edilen öğrencileri, hem de ailelerini doğru bir istikamet üzere tutmaktır" diye konuştu.

Düzenleme Kurulu adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Erdoğan İslam dininin yanlış anlaşılması sonucu haksız ithamlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Erdoğan, "Sempozyumu özel yapan şey lisans öğrencileri düzeyinde ulusal çapta yapılan ilk öğrenci sempozyumu olmasıdır. Sempozyumun ana teması olarak belirlenen İslam'ı Anlama ve Anlatma meselesi her Müslüman'ın varoluşunun şart koşuludur. Dünya konjonktüründe değişen İslam algısı, haksız ithamlara ve gerçek İslam ile anlaşılan din arasında farklılıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle özellikle gençlerin İslam'a nasıl baktıkları meselenin anlaşılması açısından büyük önem arz etmektedir" dedi.

"İlk zorlu eşiği aştılar"

Daha sonra İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aydemir söz aldı. Sempozyumun amacı hakkında katılımcıları bilgilendiren Aydemir, "Amacımız lisans öğrencisi de bir tebliğ hazırlamayı, işlediği konu etrafındaki kaynakları incelemeyi, araştırmayı bunları ilmi bir dil ile yazıya dökebilmeyi şimdiden öğrensin bu anlamdaki o ilk zorlu eşiği aşsın" dedi.

Günümüz Dünyasında İslam'ı Anlama ve Anlatma- Genç Bakış" temalı sempozyumun önemine dikkat çeken DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, "Bu sempozyum sadece ilk olması bakımından değil, öğrenci toplulukları tarafından düzenlenmesi bakımından da takdire şayandır. Bu sempozyum bir cesaret, ufuk ve vizyon ürünüdür. Sempozyuma seçilen tema oldukça anlamlı, güncel ve gelecek anlamda umut verici bir tema. Büyüklerin başaramadığı İslam'ı anlama ve anlatma hedefi genç akademisyen adaylarına çok güzel yakışacak. Hayatın merkezine Kur'an-ı Kerim'i aldığını söyleyen ama bir türlü Kuran'ın götürdüğü Peygambere ulaşamamış, şahısları kutsayan, putlaştıran din anlayışından ancak bu temiz, masum gençlerimizin vizyonuyla uzaklaşabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Öğrencileri sempozyum çalışmaları ve seçtikleri konu sebebiyle tebrik eden Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir emeği geçen herkese teşekkür etti. Vali Nayir, "Günlük mesai yorgunluğumuzun içinde bize nefes aldırmayı sağlayan bu tür programlar hep özlediğimiz, öncelediğimiz konulardan olmaya devam ediyor. Lisans öğrencilerimizin bu mesuliyeti hissederek kendilerinin öğrenme sürecinde öğretici olmaya hevesli olduklarını gösteren bu çalışmada bulunarak sizlerin zevkinden, şevkinden istifade etmem gerektiğini düşündüm" dedi.

"İslamı anlama ve anlatma konusunda çok büyük eksiğimiz var"

İslam dünyasının bugün en büyük sıkıntısının anlama ve anlatma olduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, "Günümüzün önemli meselelerinden "anlama ve anlatma" konularını seçmiş olmanız da ayrıca dikkat çekici. Her bakan göremeyebilir, her okuyan anlayamayabilir, her anlayan anlatamayabilir. Bunlar farklı gayretleri içermesi gereken hususlar. Baktığımızı görebiliyor, okuduğumuz anlayabiliyor, anladığımızı da en iyi şekilde anlatabiliyorsak hayatımızın gayelerine en yakın davranışları ifa etmiş olabiliriz diye düşünüyorum. Günümüz dünyasına baktığımızda da yaşadığımız acı tecrübeler bize gösterdi ki görme, anlama ve anlatma konusunda bir sürü eksiğimiz var. Gönül coğrafyamızı da içine katarak düşündüğümüzde İslam'ı anlama ve anlatma konusunda da çok büyük eksiğimiz var. Genç arkadaşlarımız genç bir bakışla bu konuları gündeme getirip, iyi bir başlangıçta, iyi bir konu seçme başarısını yakaladıkları için ben arkadaşlarımızı tebrik etmek istiyorum. Lisan-ı hal demişler ama lisan-ı kal'e de geçmişler. Artık konuşma lisanında da fikirlerini yalnızca halleriyle değil, dilleriyle ifade etme konusunda da başarılarını bize göstermiş oldular" diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler Vali Ahmet Hamdi Nayir'e ilgilerinden dolayı teşekkür ederek, günün anısına tablo hediye ettiler. (EFE)

Kütahya’da ’İslam’ı anlama ve anlatma’ konulu sempozyum

Kütahya’da ’İslam’ı anlama ve anlatma’ konulu sempozyum

Kütahya’da ’İslam’ı anlama ve anlatma’ konulu sempozyum

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber