Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 06 Mayıs 2016 - 11:03 Yorum: 0

Kuzuların Yünleri Çöpe Gidiyor

Küçük baş hayvan yetiştiricileri, Merinos fabrikasının kapatılmasından sonra yüzüne bakanın olmadığı yapağıların değerlendirilmesi için devletten...

Kuzuların Yünleri Çöpe Gidiyor

Küçük baş hayvan yetiştiricileri, Merinos fabrikasının kapatılmasından sonra yüzüne bakanın olmadığı yapağıların değerlendirilmesi için devletten destek bekliyor.

Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, köylülerin küçükbaş hayvanlardan elde edilen yün konusundaki sıkıntılarını dinledi. Yenişehir ilçesindeki besiciler, koyunlardan elde edilen yapağıları değerine satamadıklarından yakındı. Birlik Başkanı Oran, "Eskiden Bursa'da Merinos fabrikası vardı. Merinos Bursa ve civarındaki vilayetlerin bütün yapağısını alıyor ve onları işleyip piyasaya veriyordu. Bu yapağılar o zamanlar değerinde satılabiliyordu. İnsanlarımız yapağı parasıyla düğün borçlarını ödüyor veya kuzu alırken yarısını buradan karşılayabiliyordu. Şimdi bu fabrika kapatıldıktan sonra yapağılar elde kaldı. Sadece yorgan ve döşek gibi ihtiyaçlarda kullanıyor. Dolayısıyla bizim yapağımızın değeri kırkım parasını zor karşılıyor. Besici yapağının parasını kırkımcıya veriyor. Eskiden Türkiye Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun yapağı merkeziyken şu anda maalesef üreticimiz yapağının büyük bir kısmını ham madde olarak satıyor. En azından yün, iplik ve kumaş ithalatından fon alınması lazım. Fakat fon alınmadığı için biz ip üretemiyor, malımızı değerinde satamıyoruz" dedi.

Bu meseleye bakanlığın el atmasını isteyen Oran, "Sayın bakanımızın ilgi göstermesini istiyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Uludağ Üniversitesi de bu meseleyle ilgilenmeli. Bursa tekstil merkezi. Yakın zamanda Ortadoğu'nun merkezi yapağıda Bursa idi. Yapağının ev tekstilinde değerlendirilmesi için çalışmalar yapılması lazım. Civarımızdaki illerde çok fazla yapağı üretimi varken, destek alacak hayvan miktarı 2 milyon 700 bin. Bunların biz dişi toklularını, koçlarını, kurbanlıklarını, kuzularını hesap edersek rakam ortada. Çok fazla miktarda yapağı üretimi var, fakat bunlar değerlendirilmiyor" dedi.

Yenişehir'in Bağcın köyündeki besiciler, "Merinos fabrikası varken yapağıyı oraya verip çok daha fazla para kazanabiliyorduk. Şu an kazanamıyoruz. Zaten ithal etten dolayı fiyatlar düştü. Biz para kazanmak istiyoruz. Bakanımız Faruk Çelik'ten destek bekliyoruz" dedi.

Kuzuların Yünleri Çöpe Gidiyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber