Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 15 Eylül 2014 - 11:34 Yorum: 0

"Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi"ni Diyanet düzenleyecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, kasım ayında düzenleyeceği toplantıyla Latin Amerikalı Müslüman liderleri bir araya getirecek.

'Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi'ni Diyanet düzenleyecek

Diyanet, dünyadaki bütün Müslümanlara ulaşmak için yaptığı çalışmalar kapsamında 'Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi' düzenleyecek. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Böylece dünyada derhal hemen ulaşamadığımız hiç bir Müslüman topluluk kalmayacak' dedi.

Görmez, Gürcistan ziyaretinin sonunda değerlendirmelerde bulundu.

Başkanlığının Türkiye'de yalnızca din hizmetleri ve din eğitimi yürütmediğini vurgulayan Görmez, 'Aynı sürede kalp coğrafyamızda ve bize gereksinim duyan bütün soydaş, dindaşlarımıza da hem din eğitimi hem din hizmetleri sahasında hizmetler götürmeye devam ediyor' diye konuştu.

İlerleyen zaman geçtikçe din ve cemiyet birlikteliği meselesinde birtakım hastalıkların yaşandığını dile getiren Görmez, 'Yeryüzüne barışı, güvenliği getiren dinler tıpkı sürede barışın önünde bir mani bunun şeklinde gösterilmeye başlandı' ifadesini kullandı.

Bu nedenle başkanlık şekilde 5 ayrı platform oluşturduklarını belirten Görmez, bunların 'Avrasya İslam Şurası', 'Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi', 'Avrupa Müslümanları Buluşması', 'Balkan Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı', 'Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi' olduğunu söyledi. Görmez, 'Kasım ayında Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi'ni düzenleyeceğiz. Böylece dünyada neredeyse ulaşamadığımız hiç bir Müslüman topluluk kalmayacak. 2015 yılının ilk çeyreğinde de Dünya Müslüman Azınlıklar Kurultayı'nı yapmayı düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.  

 'Geniş çerçevede bir iri program'

Hristiyan devletlerde yaşayan Müslümanlar ile Müslüman devletlerde yaşayan Hristiyanların sorunlarının artmaya başladığına dikkati çeken Görmez, 'Bunun için bilhassa bu iki dünyanın dini kurumlarının işbirliğine gereksinim vardı' diye konuştu.

evvel Moskova Patriği ile iletişime girdiklerini, müşterek bir komisyon oluşturduklarını hatırlatan Görmez, daha sonra ise Gürcistan'ın Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia'yı Türkiye'ye çağırma ettiklerini belirtti. 'Bütün bu ziyaretlerimiz gerçekte bu geniş çerçevede bir iri programın parçası şekilde yer alıyor' diyen Görmez, Gürcistan'daki ziyaretlerinin planladıklarından fazla aşırı daha müspet geçtiğini söyledi.

Tarihi ziyaretlerin gerçekleştiğini, mühim konuların ele alındığını dile getiren Görmez, tarih boyunca bu topraklarda ayrıcalıklı kültür ve inançtaki toplulukların birlikte yaşadığını vurguladı.

Görüşmelerinde Gürcistan'daki Müslümanların dini eğitim, cami gibi ihtiyaçlarını ele aldıklarını söz eden Görmez, 'İş göçü itibarıyla Türkiye'ye giden Gürcülerin dini, ibadet hayatlarının nasıl olabileceği da ele alındı' diye konuştu.

Ahıska'ya ilk ziyaret

İlk kere bir diyanet işleri başkanının Ahıska Türklerinin yaşadığı alanı ziyaret ettiğini anlatım eden Görmez, onların sorunlarını dinlediklerini, taleplerini aldıklarını belirtti.

Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Müslümanlarla da bir araya geldiklerini hatırlatan Görmez, ziyaretlerin unutulmuş, üzeri örtülmüş pek fazla aşırı sorunun tekrar ele alınmasına yardım sağlayacağını söyledi. Görmez, 'Burada yaşayan Müslüman kardeşlerimizin kendi ülkelerinde, topraklarında menfaatlerini daha hür hissederek, inançları ve kimlikleri daha doğru yaşatılarak kendi komşularıyla da güzel geçinerek sulh ve mutluluk arasında hayatlarına devam etmesi bakımından bu iki kuruluş arasındaki işbirliği, onların ve bizim ziyaretimizin fazla aşırı mühim olduğunu düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

'Burada ciddi bir insanlık dramı var'

Ortodoks Patrikhanesi ile Diyanet İşleri Başkanlığının müşterek yaptığı açıklamaya yönelik değerlendirilmesi sorulması üstüne Görmez, açıklamayla, varılan prensip ve prensiplerin toplumla paylaşıldığını söyledi.

Ahıska ve Acara bölgelerinde yaşayan Müslümanların sorunlarının neler olduğuna yönelik soruya da Görmez, iki bölgedeki Müslümanların sorunlarının gerçekte benzer olduğunu belirtti. Görmez, şöyle konuştu:

'Ahıska'daki en iri problem Geri Dönüş Yasası çıktıktan sonra bile yalnızca 26 ailenin dönmüş olması. Bu ailelerin de hem maddi hem manevi orada kendi kimliklerini idame ettirecek bir ortam bulamamış olmaları en iri problem şekilde görülüyor. Dönecek olanlar, 5 binleri bulan rakam, bu kişiler yine topraklarına geleceklerse, nedeniyse burada ciddi bir insanlık dramı var. Çünkü on binlerce insan öncelikle Özbekistan'a oradan Azerbaycan'a oradan dünyanın çeşitli yerlerine yani dünyanın sürgün milletlerinden bir tanesi. Her birinin acıklı bir hikayesi var. Orada konuştuğumuz şahısların her birinin roman olacak, bütün insanlığa ibret şekilde takdim edilecek fazla aşırı acıklı bir tarihsel var. Dolayısıyla bu 5 bin insan bile dönecekse ki diğerlerinin de dönmesi gayet tabii, insanlarının kendi topraklarına, vatanlarına, özlem duydukları yerlere elbette dönmeleri fazla aşırı mühim lakin dönebilmeleri için öncelikli manevi ortam gerekiyor.'

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a bilgi verecek

Manevi ortamların inancın, kültürün, ibadetinin yaşandığı yerler olduğunu vurgulayan Görmez, o alanda bunların bulunmadığını söyledi.

Bunun yanı paradigma hayatını idame etmelerini sağlayacak maddi ortamın da mühim olduğunu vurgulayan Görmez, Gürcistan ziyaretlerine ait Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na geniş bilgi vermeyi planladığını aktardı.

Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki durumun da ayrıcalıklı olmadığına dikkati çeken Görmez, bilhassa böyle alanlarda her namaz kılınan yere 'cami' ismi verilemeyeceğini söyledi. 'İnsanların kendi dini kimliklerini, inanç kimliklerini arasında anlatım ettikleri, buldukları, çocuklarına şuur şekilde miras bıraktıkları bir tapınak oluşmazsa buna cami denilmez' diye konuştu.

Görüşmelerinde nitelikli beraberlik üstünde durduğunu, bunun üç şartı olduğunu belirten Görmez, bunların alabildiğine inanç özgürlüğü, nitelikli din eğitimi ve tapınak ihtiyacının karşılanmasını kapsadığını kaydetti.

Görmez, karşılıklı ziyaretlerin arkasından bütün kurumlarda iyi niyetin, müspet yaklaşımın oluştuğunu da sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber