Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 29 Haziran 2017 - 11:08 Yorum: 0

LED’li aydınlatmanın ömrünü uzatacak projeye TÜBİTAK’tan destek

Geleneksel aydınlatma sistemlerine göre çok daha düşük enerji tükettiği ve daha uzun ömürlü olduğu için giderek daha çok tercih edilen LED (ışık...

LED’li aydınlatmanın ömrünü uzatacak projeye TÜBİTAK’tan destek

Geleneksel aydınlatma sistemlerine göre çok daha düşük enerji tükettiği ve daha uzun ömürlü olduğu için giderek daha çok tercih edilen LED (ışık yayan diot) teknolojisi, otomobiller için de vazgeçilmez olmaya başladı. LED'lerin büyük avantajlarının yanı sıra en önemli sorunu da ısınma probleminin henüz giderilememiş olması.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ile Magnetti Marelli MAKO Elektrik Sanayi Ticaret AŞ, LED'in ısınma sorununa çözüm bulacak bir proje hazırladı. TÜBİTAK tarafından da desteklenen projeyle, araç aydınlatma sistemleri için yenilikçi soğutma sistemleri geliştirilecek. Proje kapsamında elde edilecek altyapı ve teknolojik bilgi birikimi ile araçlarda ileri teknoloji LED'li aydınlatma ürünleri ülkemizde tasarlanıp geliştirilebilecek ve üretimi yapılabilecek.

"Otomotiv LED Aydınlatma Ürünleri İçin Yenilikçi Soğutma Sistemi Geliştirilmesi, Tasarımı ve Prototip İmalatı" başlıklı projeyi, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Muhsin Kılıç yürütecek.

TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görülen projede, Makine Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. M. Özgün Korukçu ve Otomotiv Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Gökhan Sevilgen araştırmacı olarak yer alacak.

"LED'in ömrü 100 bin saat olabilir"

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Muhsin Kılıç, tasarımdaki sınırlamaları azaltması, kalite problemlerine daha az rastlanması, kullanım ömrünün çok daha uzun olması ve düşük enerji tüketimi LED'i bundan sonraki otomotiv aydınlatma ürünlerinin vazgeçilmezi yaptığına işaret ederek şunları söyledi:

"LED'lerin büyük avantajlarının yanında çözülmesi gereken en önemli sorunların başında ısınma problemi gelmektedir. Elektronik elemanlarda ve LED sistemlerinde ısınma problemi doğrudan aydınlatma fonksiyonunu etkileyerek, veriminin azalmasına ve ömürlerinin önemli derecede kısalmasına yol açmaktadır. Bu da LED sistemler üzerinde araştırma-geliştirme çalışmaları yapılarak yeni soğutma teknikleri geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Isınma sonucu ortaya çıkan yüksek sıcaklıklardan dolayı LED sistemlerinin ömrü oldukça kısalmaktadır. Etkin soğutma yapıldığında ise LED'in kullanım süresini bir kaç yüz saatten yüz bin saatin üzerine çıkartmak mümkündür. Yurt dışında sürekli olarak geliştirilen LED'li araç aydınlatma sistemlerinin soğutma sistemlerinin tasarımı ve imalatı ülkemizde açık olan bir noktadır. Bunun nedeni sistemlerin tam olarak tanınmaması, gerekli teknolojik bilgi birikimi ve alt yapının olmaması ve problemlere çözüm bulunamamasıdır. Biz de yüksek enerji verimliliğine sahip LED'li sistemlerin soğutulması ve enerji yönetimine yönelik araştırma-geliştirme çalışmalarını üniversite-sanayi işbirliği ile gerçekleştirerek araç aydınlatma sistemleri için yenilikçi soğutma sistemleri geliştirmeye çalışacağız. Proje kapsamında elde edilecek alt yapı ve teknolojik bilgi birikimi ile araçlarda ileri teknoloji LED'li aydınlatma ürünleri ülkemizde tasarlanıp geliştirilebilecek ve üretimi yapılabilecektir."

LED’li aydınlatmanın ömrünü uzatacak projeye TÜBİTAK’tan destek

LED’li aydınlatmanın ömrünü uzatacak projeye TÜBİTAK’tan destek

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber