Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:24 Sınav günü gürültü kirliliği yapılmaması yönünde uyarı08:18 Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organ...08:17 İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama...08:16 Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu08:05 İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen...08:03 İzmir’deki silahlı kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti08:02 Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu07:28 İsrail’den İran’a İHA saldırısı06:45 Tokat’ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı06:06 Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı06:03 İzmir’de tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı06:01 İsrail, İran’a füze saldırısı başlattı05:03 Filistin’in BM’ye tam üyeliğini öneren karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’n...04:48 Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp ka...04:38 Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı04:25 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davasında 12 kişilik jürinin seçimi tamam...03:41 Esenler’de araç içinden havaya ateş ettiği anı sosyal medyada paylaşan şahı...02:50 Bolu’da damat dehşeti: Karısını ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü02:27 Ankara’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza: 3 yaralı02:23 İki aracın çarpıştığı kazada karı koca yaralandı
Sağlık 28 Haziran 2021 - 11:53 Yorum: 0

"LEEP ve konizasyon işlemi sonrası gebelik"

Kansere yol açabilecek hücresel değişimlerin CIN 1-3 olarak sınıflandırıldığını söyleyen Prof.

'LEEP ve konizasyon işlemi sonrası gebelik'

Kansere yol açabilecek hücresel değişimlerin CIN 1-3 olarak sınıflandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Selman Laçin, "Rahim ağzındaki bu istenmeyen değişimler rahime büyüteçle bakılması ve biyopsi alma yöntemi ile belirlenmektedir. Rahim ağzındaki hücresel değişimlere göre tedavi yöntemleri de farklılık gösterebildiği ve konizasyon yöntemi ile bu değişimlerin hem detaylı tanısını konmakta hem de hastalıklı bölge çıkarılarak tedavi sağlanmaktadır" dedi.

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selman Laçin, LEEP ve konizasyon işlemi sonrası gebelik süreçlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Selman Laçin, "HPV enfeksiyonlarının artışıyla Smear testi ile taramanın yaygınlaşması sonucunda rahim ağzı kanserleri ve öncü sorunların erken teşhisini sağlıyor" dedi.

Kansere yol açabilecek hücresel değişimlerin CIN 1-3 olarak sınıflandırıldığını açıklayan Prof. Dr. Selman Laçin, rahim ağzındaki "Bu istenmeyen değişimler rahime büyüteçle bakılması ve biyopsi alma yöntemi ile belirlenmektedir. Rahim ağzındaki hücresel değişimlere göre tedavi yöntemleri de farklılık gösterebildiğini ve konizasyon yöntemi ile bu değişimlerin hem detaylı tanısını konmakta hem de hastalıklı bölge çıkarılarak tedavi sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemi ancak çok erken dönemde yakalanan sorunlar için mümkün olabiliyor" dedi.

"LEEP işlemi derin yapılır ve tekrarlanırsa doğal gebelik oluşma ihtimali azalır"

Hasta LEEP ameliyatından sonra aynı gün ayağa kalkabileceğini ifade eden Prof. Dr. Selman Laçin, "İşlem genel anestezi altında yapıldığı için 1-2 saatlik bir dinlenme periyodunun ardından hasta sosyal yaşantısına dönebilir. LEEP ameliyatından sonra yaklaşık olarak 4-6 haftalık bir iyileşme süreci var. İşlem genel olarak küçük ve basit bir müdahale olmasına karşın derin bir şekilde yapılırsa veya tekrarlanması gerekirse rahim ağzının anatomik yapısı bozulabileceğinden dolayı doğal gebelik oluşma ihtimali azalabilir. Bu durumda aşılama veya tüp bebek tedavileri ile gebelik kolayca olabilir, hatta konizasyon işlemi geçiren kadınların gebeliklerinin erken doğum açısından yakın takipte olunmasının da faydalı olabileceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

"Konizasyon işlemi sonrası erken doğum riskine dikkat"

Prof. Dr. Selman Laçin, konizasyon işlemi geçiren kadınların ikiz gebe kalması durumunda erken doğum riskinin daha da arttığını ifade ederek, "Dolayısıyla bu kadınlara Tüp Bebek tedavisi yapılırsa şartlar uygun olsa dahi ikiz gebelik oluşmaması açısından mümkünse tek embriyo transferi planlanması gerekir. Konizasyon yapılmasına neden olan durumun tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için 2 yıl süreyle 3-4 ayda bir pap-smear testinin yapılmasının son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber