Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Kültür 27 Temmuz 2016 - 12:24 Yorum: 0

Leyleklerin yok olması çevrecileri harekete geçirdi

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından asgari endişe altındaki türler arasında sınıflandırılmış olan leyleklerin, Muğla'nın...

Leyleklerin yok olması çevrecileri harekete geçirdi

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından asgari endişe altındaki türler arasında sınıflandırılmış olan leyleklerin, Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Okçular Mahallesi'nde popülasyonunun azalması çevrecileri harekete geçirdi.

İlçeye bağlı Okçular Mahallesi'nde yapılan Leylek Bahçesi'ne mart ayı başında gelmeye başlayan leylekler uzun yıllardır bölgede konaklıyor. Dünyada sadece Kuzey Amerika, Güney Meksika, Çin ve Güney Ege'de rastlanan Sığla ağaçları ve Karagöl'ü ile bilinen Okçular, göç eden leyleklerin tercih ettiği bir bölge konumundaydı.

Okçular Mahallesi'ndeki Karagöl'ün kurutulması ile canlı faunasının çok büyük oranda azalması sonucu leyleklerin sayısında da büyük düşüş yaşandı. Konu ile ilgili toplantı düzenleyen bir grup çevreci yetkililerden ve Ortaca Belediyesinden destek istedi.

Kurutulmuş olan Karagöl'ün tekrar kurtarılması için çalıştıklarını dile getiren ve uzun yıllardır, Karagöl'ün kışın dolup, yazın boşaldığını, kuruyuncaya kadar da tüm canlıların bu gölden yararlandığını hatırlatan Okçular Mahallesi'nden Rafet Tanış, "Bu gölden yararlanan canlıların başında da leylekler geliyor. Yanlış bir uygulama ile arıtma ve aktarmak için bir boru yerleştirildi. Bir de arık yapıldı" diye konuştu.

"Doğal dengesi bozuldu"

Yapılan uygulamalar ile Karagöl'ün doğal dengesinin bozulduğuna vurgu yapan Tanış, "Yol yakınken bu yapılan işler iptal edilip, canlıların yaşamasına uygun hale getirilirse leylekler köyümüzde yaşam alanı bulabilecekler. Burada bir art niyet yok ama şu anda buradan ikinci ürün alma şansı yok. Köy halkı da bu konuda hemfikir" dedi.

"Leylekler büyük oranda azaldı"

Yaklaşık 20 yıl önce leyleklerin yoğun olarak yaşadığı bölgede yaptıkları leylek bahçesi ile türün bölgede yaşamasına katkı sağladıklarını hatırlatan Avukat Ahmet Akgün, daha önceki dönemlerde 120-130 tane leyleğin bahçede konakladığını ifade etti.

Leyleklerin yuva yaptığı çam ağaçlarının hızla yok olmasının ardından diktikleri elektrik direkleri üzerine yapay leylek yuvaları yaparak türün burada kalmasını sağladıklarını anlatan Akgün, "Tam bu işi başardık derken, Leylek Bahçesi'nin güney yönünde dağın eteğinde bulunan ve okçular köyünün dağlarından süzülen suyun toplandığı yer olan Karagöl vardı. Bu göl haziran ayına kadar Leyleklerin yiyecek, içecek ihtiyacını karşılıyordu. Karagöl'ün etrafına kanal yapılmasının ardından 300-400 dönümlük bir arazi parçası kanalet ile çevrildi. Karagöl kurutuldu. O zamandan bu yana da Leylek sayısında ki azalma, çoğalarak devam ediyor. Sayı 130-140 leylekten 30-40 Leyleğe düştü. Burada vatandaşların tapulu tarlası var. Onların tasarruf haklarına bir diyeceğimiz yok ama onlar ile görüşülerek bir sonuç alınabilir. Eğer öyle sonuç alınmaz ise, bir maliye arazisi üzerine leyleklerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak yapay bir gölet kurulabilir" şeklinde konuştu.

Yolun kenarından geçen yüksek gerilim hatlarına leyleklerin takıldığını ifade eden Akgün, bu durumun hem elektriklerin kesilmesine hem de Leyleklerin can vermesine neden olması nedeni ile yüksek gerilim hatlarının yer altına alınabileceğini belirtti.

Su kanallarının tamamen iyi niyet ile yapıldığını söyleyen Okçular Mahallesi Muhtarı Bayram Özel ise "Maalesef kanallar amacına ulaşmadı ve leyleklerde düşüş gözlendi" dedi.

Özel, leyleklerin korunması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber