Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 23 Ekim 2014 - 15:18 Yorum: 0

Limanda yük gemisinde yangın tatbikatı

Samsun'da çarpışma sonucu alev alan yük gemisinde gerçekleşen yangın söndürme ve kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı

Limanda yük gemisinde yangın tatbikatı

SAMSUN (AA) - Samsun'da çarpışma sonucu alev alan yük gemisinde gerçekleşen yangın söndürme ve kurtarma tatbikatı renkli görüntülere sahne oldu.

Samsun Valiliğinin organizasyonunda, limanda gerçekleştirilen tatbikata, aralarında Sahil Güvenlik Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Samsun Liman İşletmesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarmanın (UMKE) da bulunduğu çok sayıda ekip katıldı.

  Tatbikat senaryosu gereği, Rusya'nın Novorossky Limanı'ndan gelen ve Samsun Limanı'na giriş yapan Aydemir Boztepe isimli gemi dümeni kilitlenerek sürüklenmiş ve demirleme sahasında demirli durumda bulunan Nazar isimli gemiye sancak tarafından çarptı. 

Çarpışma sonrası Nazar isimli gemi alev alarak denize akaryakıt sızdırmaya başladı. Bu sırada bazı kazazedeler, panik yaparak suya atladı. Ekiplerin kurtarma operasyonunda önce suya düşen kazazedeler, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bot ve helikopterle sudan çıkarılarak sahilde bekleyen 112 Acil Servis ekiplerince çevre hastanelerine sevk edildi. Diğer taraftan Sahil Güvenlik botundaki askerler de denizden su sıkarak gemideki yangını söndürdü.

Tatbikatın son bölümünde ise gemiden sızan akaryakıt ekipler tarafından gemi çevresine çekilen özel emici pedlerle kontrol altına alındı.

Bu sırada liman görevlileri, itfaiye, AFAD ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi ekipleri karada kıyıda oluşabilecek kirliliği önlemek için çeşitli tedbirler aldı. Geniş katılımlı şekilde planlanan ve yaklaşık 2,5 saat süren tatbikatta heyecanlı ve renkli anlar yaşandı. 

Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, gazetecilere tatbikatın başarılı bir şekilde icra edildiğini belirtti. Deniz ticaretinin artması ile gemi trafiğinin de arttığına işaret eden Karatekeli, "Tabi bununla beraber kaza riski de artıyor. Herhangi bir kaza anında kazaya müdahale çevre kirliliğinin önlenebilmesi açısından bir tatbikattı. Burada amacımız gerek kamu gerek özel unsurların bir arada koordinasyon içerisinde çalışmasını sağlamak, bunu izlemek ve eksiklerimizi tespit etmekti. Tatbikat gayet başarılı icra edildi. Ben tatbikatın gerçekleşmesinde ve uygulamasında emeği geçen tüm unsurlarımıza teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Söz konusu tatbikata kamu ve özel sektörden geniş bir katılım olduğunu ifade eden Karatekeli, organizasyonda kimin nasıl çalıştığını daha iyi görebilmek için tüm aşamaların tek tek uygulandığını önce can kurtarma ile işe başladıklarını daha sonra yangına müdahale edildiğini ardından ise kirliliğin önlenmesi çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyledi. 

Tatbikatı, Samsunum 1 gemisinden Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Sg. Albay Murat Özer, Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal'ın da aralarında bulunduğu protokol üyeleri ve Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri izledi.   

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber