Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 25 Mart 2015 - 15:48 Yorum: 0

Lisede deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Muğla'nın Ula ilçesinde düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği bir depremde okul ve sınıfların boşaltılması, yaralıların kurtarılması canlandırıldı

Lisede deprem tatbikatı gerçekleştirildi

MUĞLA (AA) - Muğla Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 112 Acil Servis, Büyükşehir ve Ula belediyeleri itfaiye ekipleri ile AKUT, ortak deprem tatbikatı gerçekleştirdi.

Ula Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi'nde düzenlenen tatbikatta, okulun Sivil Savunma Kulübü öğrencileri de görev aldı. Ula'da 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldiği senaryosuyla düzenlenen tatbikatta, depremin ardından çöken binadan yaralıların çıkarılması, okulda sınıfların boşaltılması canlandırıldı.

Polis ekiplerinin de güvenlik önlemi aldığı tatbikatta, sis bombaları yakılarak yangın alarmı çaldı. Büyükşehir ve Ula belediyesi itfaiye ile AFAD ekipleri, okulda mahsur kalan öğrencileri kurtararak 112 Acil Servis ekiplerine teslim etti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli tarafından da okul bahçesinde radyoaktif sızıntı ölçümü yapılarak, oluşturulan temsili enkazda canlı araması yapıldı.

AFAD ekipleri, kesme ayırma seti, hava kaldırma yastıkları ve beton demir kesme makinesi kullanarak enkazdaki yaralılara ulaşmaya çalıştı. Ulaşılan yaralılara ilk yardım ve tıbbi müdahale, UMKE ekipleri tarafından yapıldı. Enkazda akustik dinleme cihazıyla ulaşılan bir yaralı da  AFAD ekipleri tarafından kurtarılarak UMKE ekiplerine teslim edildi.

Tatbikatın diğer bölümünde AFAD ve UMKE personeli, trafik kazasında araçta mahsur kalan yaralıya müdahale etti. AFAD dağ kurtarma ve iniş ekiplerinin tatbikat sonunda okulun üst katından Türk bayrağı açarak gerçekleştirdiği iniş ise öğrencilerden alkış aldı.

- Amaç bilinç geliştirilmesi ve ekipleri hazır tutmak

Muğla Afet ve Acil Durum Müdürü Temel Kışlal, gazetecilere yaptığı açıklamada, afet anlarında acil müdahalenin önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yüzde 97'sinin deprem kuşağında bulunduğunu ifade eden Kışlal, "Afet bilincinin gelişmesi, yerel hazırlıklar ve imkanların belirlenmesi, ilk müdahale organizasyonu, var olan imkanları en iyi şekilde değerlendirmek maksadıyla tatbikat yapıldı. Amaçlarımızdan biri de ekiplerimizi sürekli hazır halde tutmak" dedi.

Depremlerle iç içe yaşamak zorunda olunduğuna işaret eden Kışlal, şöyle konuştu:

"Afetlerin zararlarından korunmak için hazırlıklı ve bilinçli olmak önem taşıyor. Bu kapsamda ilimizde de arama kurtarma malzemeleri satın alındı, bin 200 metrekare kapalı alanı olan afet lojistik deposu faaliyete geçirildi. Fethiye ilçesi ile ilgili risk haritaları hazırlandı. İl genelindeki çalışmalar devam ediyor. Afet haberlerinin anında halka duyurulması için ikaz alarm sistemi çalışmaları da sürüyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber