Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Ekonomi 31 Ağustos 2014 - 11:33 Yorum: 0

Lüks yat siparişleri arttı

ASBAŞ Genel Müdürü Gürses:

Lüks yat siparişleri arttı

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Dünya yat sektörünün önemli üretim merkezlerinden biri olan Antalya Serbest Bölge'de yılın 7 ayında 16 lüks yat denize indirildi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Antalya Serbest Bölge İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, ocak-temmuz döneminde bölgede üretilen 16 yatın teslimatının yapıldığını, yıl sonuna kadar denize indirilen yat sayısının 40'ı bulacağını düşündüğünü bildirdi.

Bu yıl denize indirilecek yatların orta büyüklükte yatlar olduğunu, 2015 yılı başında 50 metre uzunluğun üzerinde yatların tamamlanacağını ifade eden Gürses, bölgedeki yat üretim firmalarına gelen siparişlerde ciddi bir artış olduğunu ve halen 90'ın üzerinde yapımı devam eden kesinleşmiş proje bulunduğunu söyledi. Gürses, "Bunlar yıllar itibarıyla sahiplerine teslim edilecek. Bu siparişler daha çok Avrupa ülkelerinden geldi. Ayrıca Rusya, Bahreyn, Katar ve ABD'den de siparişler alındı" dedi.

Halen yapımı devam eden 63 metre uzunluğundaki ultra lüks yatın 2015 yılı ocak veya şubat ayında denize inmiş olacağını kaydeden Gürses, "Bu, bölgemizde bugüne kadar denize inen en uzun yat olacak. Daha önce bölgemizde yapılan en büyük yat 47 metre uzunluğunda olmuştu" diye konuştu.

- Büyük yat siparişleri arttı

Zeki Gürses, bölgede yat üretim sektörünün kabuk değiştirdiğini ve 50 metrenin üzerinde yat siparişlerinin çok fazla gelmeye başladığını söyledi.

Avrupa'da yaklaşık 4-5 yıldır devam eden finansal krizin etkisiyle 30 metreye kadar olan yat siparişlerinin ciddi anlamda azaldığını, buna karşılık büyük yat siparişlerinin arttığını vurgulayan Gürses, "Orta direğin geliri azalınca küçük yatların siparişleri de azaldı. Ancak zenginlerde çok fazla kayıp olmadığı için üreticilerimiz 50-60 metrenin üzerindeki siparişleri aldılar" diye konuştu.

Halen çeşitli firmalar tarafından üretimi devam eden bir adet 56 metre, bir adet 60 metre, iki adet 63 metre uzunluğunda ultra lüks yat bulunduğunu, bir adet de 68 metre uzunluğunda yeni siparişin alındığını kaydeden Zeki Gürses, söz konusu yatların kişiye özel dizayn edilen, okyanusları aşabilecek, milyonlarca avroya mal olan yatlar olduğunu söyledi.

Gürses, söz konusu yatların teslimatının 2014 yılı sonu ve 2015 yılı içerisinde yapılacağını bildirdi.

- Sektörde istihdam arttı

Bölgede yeni siparişlerin gelmesi ve yat firmalarının kapasite kullanım oranlarının artmasıyla istihdamın da arttığını ifade eden Gürses, yat sektöründe geçen yıl bin 600'ler seviyesinde olan çalışan sayısının şu anda bin 850'lere kadar yükseldiğini dile getirdi.

- Altyapı yatırımları

Bölgede üretilen yatların boyu büyüyünce denize indirme altyapısının da yenilendiğini kaydeden Gürses, "Bu boydaki teknelerin mevcut sistemle denize indirilmesi mümkün değil, çünkü tonajları uygun değil. Bu nedenle yüzer havuz gibi bir takım yeni sistemler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Gürses, Antalya Serbest Bölge'de bulunan balıkçıların yeni balıkçı barınağına taşınmasıyla halen 80 metre civarında bulunan rıhtımın da büyüyeceğini, böylece birden fazla yatın rıhtıma bağlanabileceğini de vurguladı.

- Bölgeye üretici ilgisi devam ediyor

Antalya Serbest Bölge'ye yerli ve yabancı yat firmalarının ilgisinin devam ettiğini anlatan Gürses, halen bölgede bulunan 109 firmanın 64'ünün yat sektöründe olduğunu, bunlardan da 45'inin üretici, geri kalanının da hizmet veya alım-satım firmaları olduğunu söyledi.

Gürses, sene başından itibaren bölgede 5 yeni ruhsat alındığını, ruhsat alan firmaların tamamının da yat sektöründe olduğunu ifade etti.

Bunların yanında Ekonomi Bakanlığı'na ruhsat müracaatında bulunup da bekleyen firmaların da bulunduğunu belirten Gürses, "Yatırımcı ilgisi var, fakat yer sıkıntısı da var. Çevremizde ne kadar genişleyebilecek atıl alan varsa bu konuda bir çalışma yaptık. Ekonomi Bakanlığına sunacağız" dedi.

Yat üretiminin yanı sıra medikal ve elektronik firmalarının da bulunduğu bölgedeki ticaret hacminin ocak-temmuz döneminde yaklaşık 493 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden Gürses, 2014'ü geçen sene olduğu gibi 900 milyon dolar gibi bir rakamla kapatacaklarını bildirdi.

Gürses, "2015 yılına kadar 5 bin kişi istihdam, 1 milyar dolar da ticaret hacmi diye bir hedef koyduk. Şu andaki rakamlara baktığımız zaman onu yakalayacak gibi gözüküyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber