Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 16 Eylül 2014 - 15:33 Yorum: 0

Macar iş adamları Kayseri'de

Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Tamas:

Macar iş adamları Kayseri'de

KAYSERİ (AA) - Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Bihall Tamas, Türkiye'nin ekonomideki büyümesini saygıyla karşıladıklarını, Türkiye gibi dinamik ülkelerle işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Tamas ve beraberindeki 36 kişilik iş adamı heyeti Kayseri Ticaret Odası'nı (KTO) ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Tamas, pek çok protokole imza attığını ancak ilk kez böyle kalabalık bir iş adamı topluluğuyla ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti.

Amaçlarının gelecekte yapılacak işbirliklerini güçlendirmek olduğunu ifade eden Tamas, Macaristan'ın farklı alanlarda Türkiye ile çalışmak istediğini dile getirdi.

Macaristan hükümetinin doğuya açılma politikası izlediğini anlatan Tamas, "Bizler de oda olarak ülkemizin politikasını destekliyoruz. Brüksel de tabii iyi bir yer ama şu an bizim için Kayseri daha önemli. Türkiye'nin ekonomideki büyümesini saygıyla karşılıyoruz. Bizim isteğimiz de böyle dinamik ülkelerle işbirliği içinde bulunmak" şeklinde konuştu.

- İlişkiler ivme kazandı

KTO Başkanvekili Ferhat Akmermer ise Macaristan ile hem Türkiye'nin hem de Kayseri'nin sıcak ilişkiler içinde olduğunu dile getirdi.

2013 yılında Macaristan'ın Miskolc Ticaret ve Sanayi Odası ile KTO arasında kardeş oda protokolü imzalandığını hatırlatan Akmermer, şunları kaydetti:

"Bu yılın başında yaptığımız anlaşmalar sayesinde de üyelerimiz 2 ve 4 yıllık Macaristan vizesine sahip oldular. Macaristan'da gerçekleşen rejim değişikliğinin ardından siyasi ilişkilerimizde de gelişmeler yaşandı. İkili ilişkiler dostluk, işbirliği içinde sürdürülüyor. Macaristan, ülkemizi AB üyeliğinde destekliyor. Macaristan'ın AB üyeliği çerçevesinde iki ülke arasında Gümrük Birliği de kuruldu. Gümrük Birliği sonrasında ticaretin önündeki engellerin tamamen ortadan kalkmasıyla ikili ticari ilişkiler ivme kazandı, yeni bir döneme girildi. 2013 sonu rakamlarına baktığımızda 1,5 milyar dolar seviyesinde  Macaristan ile bir ithalatımız var. Türkiye ile Macaristan arasında sanayi ekipmanları, tarım ve gıda ürünleri, otomotiv ürünleri ve motorlu taşıtlar, tekstil, deri, inşaat, altyapı alanlarında işbirliği yapılabilir."

Akmermer, Macaristan'ın AB konusunda Türkiye'ye verdiği desteği takdirle karşıladıklarını belirterek, AB üyelik sürecinin ideolojik kaygıların gölgesinde değil daha objektif verilerle ele alınması gerektiğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz da Macaristan ile Kayseri'nin ilişkilerinin gelişmesine destek veren yerel yöneticilere teşekkür etti. 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber