Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 13 Mart 2015 - 15:18 Yorum: 0

Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, Kütahya'da

Ader, ülkesindeki özgürlük savaşının 167'nci yılı dolayısıyla Macar milli kahramanı Kossuth ve maiyetinin 1850-1851'de sürgün hayatı yaşadığı Kütahya'daki evde düzenlenen törene katıldı

Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, Kütahya'da

KÜTAHYA (AA) - Macaristan'ın özgürlük savaşının 167'nci yılı dolayısıyla bu ülkenin Cumhurbaşkanı Janos Ader'in de katılımıyla Kütahya'daki Kossuth Müzesi'nde ​tören yapıldı.

Ankara'dan uçakla geldiği Zafer Havalimanı'nda ilin yöneticileri tarafından karşılanan Ader, eşi Anita Herczegh ve beraberindekiler, kent merkezindeki Börekçiler Mahallesi'nde bulunan, Macar milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yıllarında sürgün hayatı yaşadığı, 1982'de müzeye dönüştürülen eve geçti.

Müzenin bahçesindeki tören, Türkiye ve Macaristan milli marşlarının okunması, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu tarafından Kossuth Anıtı'na çelenklerin bırakılmasıyla başladı.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, törende yaptığı konuşmada, Macarlar için Kossuth'u ve onun ruhunu anmanın adeta bayram olduğunu söyledi.

Kossuth'un, Macarların 1,5 asırdır gurur ve sevgiyle yad ettiği bir devlet adamı olduğunu vurgulayan Kiss, şöyle konuştu:

"Onun adı, Macar kuşaklarının bağımsızlık ve özgürlük düşüncesi, sarsılmaz vatanperverliğiyle aynı anlamdadır. İhtilal ve özgürlük savaşı lideri Lajos Kossuth, Macar milletinin yaşamında eşsiz bir rol oynamıştır. Ateş ruhlu bir hatip, meclis mücadelelerinde bir üstattı. Siyasetin imkanlar sanatı olduğunu ve realitenin zaman zaman zorunlu adımlar attırdığını iyi biliyordu. Lajos Kossuth'u, bugün yurdundan 2 bin mil uzakta başka bir kıtada anmamız boğazımızı düğümlüyor. Kossuth'a kapılarını açan Türkiye, onu saygıyla kucaklayan halka, ona ev olan şehre, onun kader arkadaşlarına yardım edenlere minnettarız."

Yılmaz ise Kossuth'u saygıyla andığını dile getirdi.

Ader'i Kütahya'da konuk etmekten mutluluk duyduklarını anlatan Yılmaz, "1800'lü yıllarda Macarlar'ın Kossuth'un önderliğinde başlattığı özgürlük savaşından Türkiye'ye sığınan Kossuth ve beraberindeki heyet, Osmanlı'nın gösterdiği misafirperverlikle bu topraklara gelip Kütahya'da misafir edilmiştir. Macaristan ve Türkiye arasında sergilenen dostluğun temelleri bugün de hala ayakta ve canlı durmaktadır" ifadesini kullandı.

Daha sonra Kossuth ve maiyetinin eşyalarının sergilendiği müzeyi gezen Ader ve beraberindekiler, Kent Tarihi Müzesi ile çini sanatçısı Mehmet Gürsoy'un konağını da ziyaret etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber