Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 16 Aralık 2014 - 14:33 Yorum: 0

"Maden ocağı"ndan ortaya çıkan göl

Avusturya'da kaynak suyunun maden ocağını basması sonucu ortaya çıkan Avrupa'nın en büyük yeraltı gölü, her gün yüzlerce ziyaretçi ağırlıyor.

'Maden ocağı'ndan ortaya çıkan göl

Avusturya'da, fon suyunun maden ocağını basması sonucunda ortaya çıkan yeraltı gölü Seegrotte, dünyanın dört bir yanından meraklıları kendisine çekiyor.

Avrupa'nın en kocaman yeraltı gölü şekilde kabul edilen Seegrotte gölüne yaklaşık 500 metrelik tünelden geçilerek ulaşılıyor.

Yeryüzünün 60 m. aşağısında olan gölün üstünde sabit duran, altın yaldızlı ejder başı figürlü bir tekne sergileniyor. Elektrikli kayıklarla gezilebilen takribî 6 bin 200 metrekarelik gölün derinliği 1,5 metreden 12 metreye kadar çıkıyor. Mağara gölü, ışıklandırmalarla gezenlere mistik bir yolculuk yaşatıyor.

Gölün girişinde, Mayıs 2004'te kayığın devrilmesi sonucunda hayatını kaybeden beş turistin anısına bir tabela bulunuyor. Bu sebepten her bir tanesi 26 yolcu taşıyan teknelerin içerisinde ayakta durmak ve sallanmak yasak.

Alçı taşı çıkarmak amacıyla 1848'de açılan maden ocağı, 1912'de ortaya çıkan yer altı su kaynağının ocağı basması sonucunda ve boşaltma çalışmalarının maliyetli olabileceği gerekçesiyle kapatıldı. İş adamı Friedrich Fischer nedeni ile 1932'de satın tahsil edilen ocak, elektrikle aydınlatılıp içerisine kayık konularak turizme açıldı.

Yaklaşık 65 yıl hizmet verici maden ocağında, gözleri görme engelli edilerek çalıştırılan atlar ve hiç dışarı çıkarılmadan çalıştırılan 2 bin köle asker için birer abide bulunuyor.

İkinci Dünya Savaşı esnasında Naziler tarafından ele geçirilen ve Salamander 162 model uçağın parçalarının üretildiği ocak, savaştan 4 sene sonra onarılarak yine hizmete açıldı.

Alexandre Dumas'ın romanından uyarlanan 'Üç Silahşörler' filminin bir takım sahnelerine evsahipliği oluşturan ocakta, madencileri koruduğu düşünülen ve Azize Barbara hesabına yapılan bir küçük kilise de bulunuyor.

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber