Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 11 Ekim 2016 - 11:13 Yorum: 0

“Mağaza değil müşteri artmalı”

Mobilyanın kalbi İnegöl'de mağaza sayısının her geçen gün arttığını ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, şu an 700'den...

“Mağaza değil müşteri artmalı”

Mobilyanın kalbi İnegöl'de mağaza sayısının her geçen gün arttığını ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, şu an 700'den fazla mobilya mağazasının bulunduğunu belirterek, "Önceden 150-200 mağazayla İnegöl aynı işi yaparken, şimdi 700 tane mağazaya çıktı. İş yapabilmek içinde müşterinin aynı oranda artması gerekiyor" dedi.

İnegöl mobilyası günden güne büyüdükçe fabrika ve showroom ihtiyacının arttığını belirten Oda Başkanı Özcan Ayhan, "İnegöl'de irili ufaklı 2 bin tane mobilyacımız var. Bu 2 bin mobilyacımızın tamamı direkt üretici değil. Bunların içinde tamamlayıcı ürünler yapanlarda var. Sandalyeciler, aksesuarcılar, iskeletçiler gibi dallara ayrılmaktadırlar. 500 tane tamamlayıcı firmaları düşünürsek, bin 500 tane mobilyacımız ve koltukçumuz var demektir. Fakat İnegöl'de şu an açılan mağaza sayılarına bakarsak, bugün Ertuğrulgazi Caddesinde 150'ye yakın mağaza bulunmaktadır. Osmanbey Caddesi her ne kadar eski işlevinde olmasa da, 50'ye yakın orada da mağaza bulunmaktadır. Anayol üzerinde şahıs mağazaları da 50'ye yakın var. Kümelenme olarak ilk defa Mobilyum AVM'de oldu. Mobilyum AVM'nin birinci etabında şuan 100'e yakın firmamız faaliyette. İkinci etapla birlikte bu rakam 200'e çıkacak. Yol boyunda bunun benzerinde mobilya alışveriş mağazaları yapılmaktadır. Hepsini topladığınız zaman İnegöl'de 700'e yakın teşhir alanı bulunmaktadır. Bin 500 tane üreticimizin neredeyse yüzde 50'sinin teşhir alanı var. Showroom'larını fabrikalarına taşıyan üreticilerimizde var. Bunun haricinde yılda iki defa düzenlenen MODEF fuarımız var. Bunları da teşhir alanı olarak sayabiliriz" diye konuştu.

"İş yapabilmek için müşterinin aynı oranda artması gerekiyor"

Kısa vadede bu kadar mağazalaşmanın fazla olduğunu ifade eden Ayhan, "Sadece İnegöl'de değil, Türkiye'de şu yanlış yapılıyor; bir işte istikbalin ne olacağı hedeflenmeden yapılan ilk işyerinin devamını her dalda yapıyoruz. Benzerlerini yaptığımızda diğer firmaların işlerine sıkıntı veriyor ve bu da hemen fiyatlara yansıyor. Rekabet kaliteyle değil, fiyatla yapılmaya başlıyor. Bu belki tüketicinin aradığı bir ortamdır ama üreticinin aradığı ortam değildir. Üretici ürününü değerinde satmak ister. Çünkü bin bir zorlukla ürettiğimiz ürünlerimizi karsız bir şekilde sattığımız zaman giderlerimizi çıkaramayız. Yapılan AVM'lerle ürünlerimizi daha fazla satmamız için müşterinin artması gerekiyor. Önceden 150-200 mağazayla İnegöl aynı işi yaparken, şimdi 700 tane mağazaya çıktı. İş yapabilmek içinde müşterinin aynı oranda artması gerekiyor. Gelen mevcut müşteriyle yetinmeye çalışırsak, sıkıntı yaşamaya başlarız. Milyonlarca liralık yatırımları da boş yere heba ederiz. Acele etmemek lazım. İlk yapılan yerlerin önce meyvesi yenmesi lazım. İş yapıp, yapmadığını önce ölçmek lazım. Benim gözümde Mobilyum AVM'nin B etabı bile fazla. Çünkü A blok istediğimiz gibi tam işlevini kazanmadı. B etabı da faaliyete geçtiği zaman iki kat mobilya mağazaları aynı mevcut müşteriyle muhatap olacak. Bu nedenle de promosyon veya fiyat indirimi yapmak zorunda bırakacak. Ama genel giderlerde bir indirim olmayacak. Bu tür hesapların iyi yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber