Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 27 Kasım 2014 - 10:53 Yorum: 0

Mahkeme kararı ekiplerden önce ulaştı, yıkım yapılamadı

Marmaris'in Kızkumu Plajı'nda kaçak olduğu tespit edilen tesisin yıkımı için bölgeye giden ekipler, iş yeri sahibinin yıkımdan kısa süre önce mahkemeden "yürütmeyi durdurma" kararı aldırması üzerine geri dönmek zorunda kaldı

Mahkeme kararı ekiplerden önce ulaştı, yıkım yapılamadı

MUĞLA (AA) - Marmaris'te Kızkumu Plajı'ndaki kaçak olduğu belirtilen tesis, mahkemenin yıkımla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi nedeniyle yıkılamadı.

Orhaniye Mahallesi'nde bulunan Kızkumu Plajı'ndaki günübirlik tesisin kaçak olduğu gerekçesiyle Marmaris Belediyesi tarafından yıkımına karar verildi.

Yaklaşık 10 gün önce plaja gelen belediye ekipleri, iş yerinin ahşap ve çelik konstrüksiyondan yapılmış bazı kısımlarının yıkımını gerçekleştirdi. İş yeri sahibinin eşyalarını çıkarmak için 10 günlük süre istemesi üzerine ekipler, bölgeden ayrıldı.

Verilen sürenin dolması üzerine belediye yetkilileri zabıta, işçi ve bir iş makinesiyle birlikte Kızkumu'na geldi. Yıkım hazırlığı yapıldığı sırada tesisin işletmecisi Celal Ataş, mahkemenin yıkımla ilgili verdiği ve kısa bir süre önce eline ulaşan  "Yürütmeyi durdurma" kararını belediye yetkililerine gösterdi. Kararı inceleyen yetkililer, yıkımı iptal edip geri döndü. 

Marmaris Belediyesi Fen İşleri ve İmar Müdürü Özgür Han, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce işletme sahibinin Muğla 2. İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istediğini ancak bu talebin reddedildiğini söyledi.

Bunun üzerine gerekli yasal işlemleri başlatarak ekipleriyle yıkıma geldiklerini belirten Han, ancak bir üst mahkeme olan Aydın 2. İdare Mahkemesi'nin 15 gün süreyle yürütmenin durdurulması, belediyenin savunmasının göz önünde bulundurularak nihai kararın ilerleyen sürede verilmesine yönelik karar aldığını anlattı.

Kararın bugün tarihli olması nedeniyle kurumlarına henüz ulaşmadığını bildiren Han, bundan dolayı yıkım işlemini tamamlamaya geldiklerini ancak yargı kararı olduğu için bunu yapamadıklarını kaydetti.

Söz konusu yerin imar kanununa aykırı kaçak bir yapı olduğunu ifade eden Han, bundan dolayı ruhsatının da bulunmadığını dile getirdi. Tesisin kıyı kenar çizgisinin içinde yer aldığına dikkati çeken Han, kanun gereğince Kızkumu Plajı'nda bir yapının yer almasının mümkün olamayacağını vurguladı.

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan da Kızkumu Plajı'na giren insan sayısına dahi sınırlama getirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Plajdaki kumun üzerine en az zarar verecek sayıda kişinin yürümesine müsaade edilmesi gerektiğinin altını çizen Kaplan, "Bu kapsamda da buranın yıkımı gerekiyor" ifadesini kullandı. 

İş yeri sahibi Ataş ise yıkım kararının haksız olduğunu savunarak, 30 yıldır faaliyetini sürdüren tesisi son 14 senedir kendilerinin işlettiğini söyledi.

Ataş, "Kiralama süremiz doldu, yeniden ihaleye çıkmasını beklerken yıkım kararı verildi. Her yıl 112 bin lira kiralama bedeli ödüyoruz ve çok masraf yaptık. Yeniden ihale yapılmasını istiyoruz. Ayrıca istenilen şartlara uygun iyileştirmeleri yapmayı da kabul ediyoruz. Hukuksal mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu. 

- Kızkumu Plajı, turistlerin gözdesi

Yıkım gerçekleştirilmek istenen tesisin bulunduğu ve 3 bin yıl önce hüküm sürmüş Baybassos Kenti'nin kralının kızıyla ilgili anlatılan efsaneden adını alan Kızkumu Plajı, yaz sezonunda her gün yüzlerce turisti konuk ediyor.

Kızkumu'nda yaklaşık bir saat kalan yerli ve yabancı turistler, poseidon çayırlarının bir arada tuttuğu kumlardan denize doğru uzanan yaklaşık 2 metre genişliğinde ve 450 metre uzunluğundaki yolda yürüyor.

Ziyaretçilerine denizin üstünde yürüyormuş hissi veren kumdan yol nedeniyle Kızkumu, bölgenin en ünlü plajı olarak kabul ediliyor. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber