Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 07 Şubat 2019 - 23:28 Yorum: 0

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov: “Osmanlı İmparatorluğu’nda hoşgörülük yüce bir seviyededir”

İSTANBUL (İHA) – Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, Osmanlı İmparatorluğu'nun hoşgörüsünün Makedonya'yı etkilediğini belirterek, "Osmanlı İmparatorluğu...

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov: “Osmanlı İmparatorluğu’nda hoşgörülük yüce bir seviyededir”

İSTANBUL (İHA) – Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, Osmanlı İmparatorluğu'nun hoşgörüsünün Makedonya'yı etkilediğini belirterek, "Osmanlı İmparatorluğu kendi yönetimi içinde farklı dinleri ve dilleri barış içinde tutmayı başardı. Osmanlı İmparatorluğu'nda hoşgörülük yüce bir seviyededir. Bu miras Makedonya'yı Makedonya yapmıştır" dedi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, Karadeniz Vakfı'nın düzenlediği "Avrupa'nın Bermuda Üçgeni, Balkanlar'da Değişen Dengeler ve Türkiye" konferansına konuşmacı olarak katıldı. Cumhurbaşkanı İvanov'a eşi Maja Ivanova eşlik etti. Cumhurbaşkanı İvanov konferansta Osmanlı İmparatorluğu'nun hoşgörü seviyesinden ve Türk halkının Suriyeli sığınmacılara gösterdiği insaniyetten bahsederken, Türkiye'nin Makedonya gibi Avrupa Birliği'ne alınmamasından da şikayetçi oldu. İvanov, Ortadoğu'daki savaşların da en büyük sebebinin sınırlar olduğunu ifade etti. İvanov, Avrupa'daki sorunların sebebinin dünyaya yaptıklarının bedeli olduğunu belirterek, "Şu an Avrupa'nın dünyaya yaptığını dünya şimdi Avrupa'ya yapıyor. Sizin tabirinizle keser döner sap döner" dedi.

Kendisine yöneltilen "Türkiye'ye neden yakınsınız?" sorusuna da İvanov, "Herkes neden Makedonya Cumhurbaşkanı olarak Türkiye ile yakın ve saygı çerçevesinde duruluyor diye soruyorlar. Biz Makedonlar yüz yıl önce Türkiye'ye önemli yatırımlar yaptık. Yüz yıl önce Türkiye'ye Mustafa Kemal Atatürk'ü gönderdik" cevabını verdi.

"Osmanlı İmparatorluğu kendi yönetimi içinde farklı dinleri ve dilleri barış içinde tutmayı başardı"

Osmanlı İmparatorluğu'nun hoş hoşgörülü olmanın ötesinde olduğunu belirten Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, "Ortadoğu'daki savaşların sebebi doğal sınırları değil kendi istedikleri sınırları kabul etmeleridir. Osmanlı İmparatorluğu kendi yönetimi içinde farklı dinleri ve dilleri barış içinde tutmayı başardı. Osmanlı İmparatorluğu'nda hoşgörülük yüce bir seviyededir. Bu miras Makedonya'yı Makedonya yapmıştır. Bugün Hristiyanlar ve Müslümanlar bir arada yaşar" dedi.

"Türk halkı insanlığını 4 milyon Suriyeliyi almakla göstermiştir"

Türkiye'nin yıllardır Avrupa Birliği'ne alınmamasını dile getiren ve Makedonya ile Türkiye'nin yakınlığından bahseden İvanov, "Türkiye Cumhuriyeti'ni yıllardır Avrupa Birliği engellenmektedir. Türkiye bu süreçte yer almak istedi ama birileri engelliyor. Komşumuz Türkiye ve biz Makedonya beklemekten yorulduk. Türk halkı insanlığını 4 milyon Suriyeliyi almakla göstermiştir. Her zaman sığınmacılara kapılarını açmıştır. Avrupa 1 milyon göçmen aldığında "İslamofobi" başlamıştır. Türkiye kendi savaşlarının değil başkalarının savaşlarının sonucuyla uğraşmıştır. Ancak şu an Avrupa'nın dünyaya yaptığını dünya şimdi Avrupa'ya yapıyor. Sizin tabirinizle keser döner sap döner. Herkes neden Makedonya Cumhurbaşkanı olarak Türkiye ile yakın ve saygı çerçevesinde duruluyor diye soruyorlar. Biz Makedonlar yüz yıl önce Türkiye'ye önemli yatırımlar yaptık. Yüz yıl önce Türkiye'ye Mustafa Kemal Atatürk'ü gönderdik" diye konuştu.

Konferansın ardından Karadeniz Vakfı Başkanı Yusuf Cevahir ile Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov hediyeleşti ve ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber