Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 01 Ağustos 2014 - 11:38 Yorum: 0

Malatya Kayısı Üreticileri Başbakan'dan mektuba cevap bekliyor

Malatya Kaysı Üreticileri ve Pazarlayıcıları Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'dan Nisan ayında yazdıkları mektuba yanıt bekliyor.

Malatya Kayısı Üreticileri Başbakan'dan mektuba cevap bekliyor

MALATYA GÜNCEL - Malatya Kaysı Üreticileri ve  Pazarlayıcıları Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'dan Nisan ayında yazdıkları mektuba yanıt bekliyor.

İşte, Malatya Kaysı Üreticileri ve  Pazarlayıcıları adına Ali Aslan isimli vatandaşın 12-04-2014 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiğini mektup;

Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN

T.C. Başbakanı

Sayın Başbakanımız,

Devletimizin ve milletimizin her durumu ile hassasiyetle yakinen ilgilenen bir başbakan olarak vatandaşlarımızın gönlünde her zaman takdire şayan bir yeriniz vardır. Her vatandaşımızın zat-i   âlinize bu bakışından hiçbir şüphemiz yoktur. Bu güven verici onurunuz, gururunuz ve dik duruşunuz dolayısıyla her türlü sıkıntılarımızı sizlere çekinmeden arz etmekten haz duyuyoruz. Arz ettiğimiz konularımız olumsuz cevap olarak bizlere dönse bile, yine de sizlere bakış penceremizin yönü ve doğrultusu değişmemektedir.

Sayın Başbakanımız,

Malatya İli coğrafi konum olarak Anadolu’nun Kuzeyini-Güneyine, Doğusunu – Batısına bağlayan dört yol üzerinde kurulmuş önemli bir şehrimizdir. Diyebiliriz ki Malatya; Anadolu kültürünü dolu dolu yaşayan ve yaşatan bir kültür efsanesidir. Gerek devletine ve milletine hizmette bende varım diyen, bilişim- gelişim teknolojisinin zirveye tırmandığı bir çağda, yeni çığırlar açacak, yeni ufuklar açacak düşüncede devlet adamları yetiştiren olmasıyla ve gerekse tarihe yön veren büyük şahsiyetleri  bağrından çıkarmış olması hasebiyle,  her alanda müspet duruşuyla (seçimlerde olduğu gibi) her zaman  gündemde kalmayı  başaran bir Anadolu şehrimizdir.  Ayrıca Malatya’mız Manevi âlemde de halkına en güzel yolları, en doğru yolları göstermede rehberlik eden, Büyük Manevi Şahsiyetlere ev sahipliği yapan ve O Büyük Şahsiyetlere sevgiden, saygıdan kusur etmeyen insanların oldukça yoğun bulunduğu bir ilimizdir. Bu nedenledir ki Malatya’mız güzeldir, Malatya'mız herkesin sevgisini kazanan, herkesin sosyal yaşantısına mutluluklar saçan bir huzur şehridir. Malatya’mız;  maddi ve manevi alanlarda, tarihi ve kültürel dokusunu her zaman koruyan ve hiç bir unsurunu zedelemeden geleceğe taşıyan özellikte olması nedeniyle de insanımızı hoşnut kılmakta olduğu için, biz Malatyalılar olarak,   Malatya’mızı çok seviyoruz. Malatya’mızın payidar olması için, Malatya gönüllüleri, Malatya sevdalıları olarak her zaman ilimizin gelişmesi için, İlimizin bilgi ve bilişim çağının getirilerini yakalaması için, sorumlu neferler olarak İlimiz adına çalışmaktan geri kalmak istemiyoruz.  Malatya’mızın manidar bir durumu olunca da ister istemez burada olduğu gibi bir o kadar üzülmekten kendimizi alamıyoruz. Bu nedenle Sayın Başbakanım, aşağıda bahse konu olan duygu ve düşüncelerimizi sizlerle paylaşmayı bir sorumluluk bir vebal olarak kabul etmekteyiz...

Temmuz - Ağustos ayları Malatya’nın bayramıydı. Malatya’nın baharıydı. Malatya’nın harmanıydı. Malatya’nın bereketli günleriydi. Ne yazık ki bu yıl bu ifadeyi diyemiyoruz!

Sayın Başbakanımız,

MALATYA’NIN KALKINMADA ÖNCÜ LOKOMOTİFİ VE KALKINMASININ YAGANE EKONOMİK KAYNAĞI KAYSIDIR.  Ancak, bu yıl  30 - 31 mart 2014 tarihinde soğuk hava iklimi nedeni ile  gerçekleşen don olayı, sadece kayısı ürününü değil, kayısı ağaçlarının  meyve verecek dallarını dahi yakarak  perişan etmiştir. Malatyalı seçim sonrası sandıktan çıkan oy potansiyeline sevinmek istedi amma, sevinci kursağında kaldı Bir türlü sevincini yaşayamadı. Çünkü Malatyalı sandıkta kazandığı sonuca mı sevinsin,  çuvalında ki kazancı olan kayısıyı da %100 kaybına mı üzülsün? . Malatyalı sevincini sayın başbakanıyla birlikte paylaşmak, aynı iklimi beraber yaşamak istemiştir amma, ne yazık ki bu nail olma şansı aynı gün elinden alınmıştır. Malatyalı ne sevincini tam yaşadı ve ne de üzüntüme derman bulabildim dedi. Sevinç ve üzüntü ikliminde birden kayboluverdi. Malatyalı kayısıda ki bu üzücü   kazanç- kayıp hususunu devletimizin baş mimarı olan sayın başbakanına arz etmek, birlikte  paylaşmak, yaralarını birlikte sarmak için,  arayışlar içerisine girmiş bu günlerde, ülkemizin  basın ve yayın organlarında umut verici bir haber beklerken,  ulusal  tv kanallarının birinde;  bu konuyla ilgili bir söyleşi programında yetkililerin don afeti sonucu oluşan mağduriyet karşısında ki duruma  bakış ve  ifade ediş tarzlarına  bakınca, ümitle bekleyişleri bir yana bu alandaki üzüntüleri  kat be kat artmıştır. TV EKRANINDA BU YETKİLİ AĞIZ Malatyalının bu hazin durumu ile ilgili olarak ''EVET MALATYA, GİRESUN VE ORDU İLLERİMİZ DE  FINDIK VE KAYISI ÜRÜNÜMÜZ DON  OLAYINDA BÜYÜK BİR ZARAR GÖRMÜŞTÜR, ama sigorta yapan çiftçilerimize  Tarsim’in değerlendirmesi sonucu dekar başına 1000TL olarak ödeme yaparak, çiftçilerimize kolaylık sağlayacağız'' dedi. Geri kalan çiftçilerimize de ancak geçmiş olsun diyeceğiz şeklinde bir ifade kullandı. Bu ifade; Malatya çiftçisini en ağır şekilde yaralamış ve TV ekranında sahip olduğu konumu ile alay edilmiştir.

BU YETKİLİ AĞIZ ACABA SEÇİM ÖNCESİ BÖYLE BİR İFADE MERAMINDA BULUNSA İDİ,

SAYIN BAŞBAKANIMIZ BU KİŞİNİN BU İFADESİNİ KENDİSİNE YAR KILAR MIYDI?

SESSİZ KALABİLİR MİYDİNİZ? BUNUN HAKKINDA GEREKEN İŞLEM YAPILMAZ MIYDI?

BU YETKİLİ AĞIZ; MALATYA'LIYI YARALADI VE ÇOK ÜZDÜ.

Oysaki!

MALATYALIYA MİLLİ İREDENİZE SAHİP ÇIKIN DENİLDİ, MALATYA'LI MİLLİ İRADESİNE SAHİP ÇIKTI. MALATYALIYA BAŞBAKANINIZA SAHİP ÇIKIN DENİLDİ, MALATYA'LI HER ZAMAN Kİ GİBİ, YİNE BAŞBAKANINA SAHİP ÇIKTI. MALATYALININ SANDIK ÖNÜNE KONULDUĞUNDA; TEREDDÜT ETMEDEN TEVECCÜHÜNÜ YİNE BAŞBAKANININ  İSTEDİĞİ DOĞRULTUDA KULLANMAYI BAŞARDI. BUNA MAKABİL ELBETTE MALATYALILAR DA; BAŞBAKANLARININ BU ÜZÜNTÜLÜ GÜNLERİNDE  KENDİLERİNE SAHİP ÇIKMASINI, YARALARINI BİRLİKTE SARMALARINI İSTEYEBİLİRLER VE BEKLEYEBİLİRLER. DO0ĞAL BİR AFET OLAN DON OLAYININ KAYISIDA OLUŞTURDU8ĞU MAĞDURANE HALLERİ KARŞISINDA; BAŞBAKANLARINI YANLARINDA GÖRMAK, BU ÜZÜNTÜLERİNİ BİRLİKTE PAYLAŞMAK İSTEDİLER, VE İSTEYEBİLİRLER DE. BU DURUM MALATYALININ EN DOĞAL HAKLARIDIR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ. ÇÜNKÜ KÂR DA - ZARAR DA KARDEŞTİR.  (SEÇİM SONUCUNUN SEVİNCİ İLE DON OLAYININ KAYISIDA AÇTIĞI ÜZÜNTÜ GİBİ)  BU NEDENLE DOĞAL AFET OLAN DON OLAYININ ÇİFTÇİLERİMİZE VERDİĞİ ZARAR - ZİYANIN KARŞILANMASI ADINA, SAYIN BAŞBAKANIMIZDAN DON OLAYININ AFET KAPSAMINA ALINMASI HABERİNİ MALATYALILAR OLARAK ÜMİTLE BEKLEMEKTEYİZ.

Çünkü,

Malatyalı; ekonomik varlığını, Malatyalı; insanlarının yaşam standardını, şehrinin huzur ve refahını, kayısı ürününde elde ettiği gelirlere bağlamışken,  Malatyalı çiftçilere; TV ekranında sadece geçmiş olsun ifadeleriyle alay edercesine olayı geçiştirmeye yönelik söylemine doğrusu hiçbir anlam veremedik. Malatyalı Halkımız böyle bir üzün tülü hal içerisindeyken,  yetkili bir ağız'ın televizyon ekranında kayısının bu hususunu belirten değerlendirme haberi üzüntümüzü fazlasıyla hayıflanarak arttırdığını burada ifade etmeden geçemeyeceğiz.   Her ne kadar da geçmiş olsun sözcüğü insanları onura etmek için kullanılan bir sözcük olsa da, burada kullanılış şeklini! siz sayın başbakanımızın inisiyatifinde olan bir konuda; başbakanımızın şanına yakışır, başbakanımızın söylemlerine yakışır bir ifade tarzı olarak asla kabullenemiyoruz. Kullanılmasını yanlış buluyoruz. Gerek yetkilinin yersiz ve zamansız bir şekilde bu bir ifadeyi kullanmasının talisizlik olduğunu, yanlış bir ifade olduğunu kamuoyu ile paylaşmayı,  gerekse Malatya halkının bu derece mağdurane üzüntülü hal ve ahvaline gerekli çözüm üretilme hususunu, Malatya’nın duyarlı vatandaşları olarak bizzat başbakanımızın inisiyatifine, arz etmeyi bir sorumluluk bir vebal  olarak addediyor ve kabul göreceğini umuyoruz. Malatya’nın duyarlı vatandaşları olarak arz Etmeyi bir sorumluluk görevi olarak kabullendik. Malatya’ya ve Malatyalıya, hatta kayısı üretiminde aile ekonomisine katkı sağlayan Malatya’nın yakın çevresinde ki diğer İllerin güzide insanlarına; kayısının don olayı sonucu oluşan zarar - ziyan hususunda kayısı mağduriyetini giderme adına, devletimizin uzanacak şefkat ve merhamet eli tarafından tutulacak ellerimiz;  insani yardımların en güzelini, en makbulünü görmüş olacaktır. Malatya’nın gelişmesinde ve kalkınmasında  önceliği olan  kayısıyla ilgili yapılacak her işlem  ve söylenecek her  ifade  ve söylemler; insanımıza ümit kapılarını açacak türden  olması  beklentilerimizdir.

Dolayısıyla,

MALATYANIN KALKINMASI; KAYISIDAN BAŞKA BİR TARIMSAL ÜRÜN İLE GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ. BU NEDENLE MALATYA’NIN KALKINMASI,  MALATYA İNSANININ HUZUR VE REFAHI, KAYSICILKTAN GEÇER  DİYORUZ. O HALDE ÇİFTÇİNİN ÜRETTİĞİ KAYISININ BU YIL UĞRADIĞI DOĞAL BİR AFET OLAN DON OLAYIYLA ÇİFTÇİ ÜZERİNDE AÇTIĞI BU YARANIN ACİLEN SARILMASINI VE TEDAVİ EDİLMESİNİ MALATYALILAR OLARAK ARZU ETMEKTEYİZ.

ÇÜNKÜ, KAYISI ÜRÜNÜNÜN  VARTLIĞI İLE MALATYA AYAKLARININ ÜZERİN DURMAKTADIR. MALATYA İNSANI HUZUR BULMAKTADIR. MALATYA EKONOMİK ve SİYASİ İSTİKRARINI SAĞLAMAKTADIR.

 MALATYA’NIN;  SOSYO – EKONOMİK ve SOSYO - KÜLTÜREL ALANLARDA GELİŞİMİ ve DEĞİŞİMİ YAKALAMASI KAYISIYA BAĞLI OLDUĞU, HERKESİN VE HER KESİMİN BİLDİĞİ BİR GERÇEĞİDİR.  ÜRETİLEN KAYISI ÜRÜNÜNÜN ÜRETİME SAĞLADIĞI GÜÇ İLE İNSANIMIZ HUZUR VE GÜVENE SAHİPTİR. MALATYA’LININ BU GÜCÜNÜ KAYBETTİĞİ ANDAN İTİBAREN EKONOMİK İSTİKRARSIZLIĞIN YANINDA, SOKAK İSTİKRARSIZLIĞINI DA BERABERİNDE YAŞAYACAĞININ KAÇINILMAZ OLACAĞI AÇIKTIR. DOLAYISIYLA,  UNUTULMAMALI Kİ! BU DÜŞKÜN HALİYLE GÖZ ARDI EDECEĞİNİZ MALATYA İLİ; YAŞANILIR BİR KENT DEĞİL, YAŞANILMASI GÜÇLÜKLERLE DOP DOLU BİR KENT OLARAK KARŞINIZA ÇIKACAKTIR. BİR KISIM İNSANLAR VE BAZI MEDYA GRUPLARI, BU İSTİKRARSIZLIĞIN NEDENİNİ, SEBEBİNİ BÜYÜK ŞEHİR OLMANIN GETİRİSİ OLARAK DİLE GETİRECEKLERDİR. ONLAR İÇİN BU DURUMDAN YARARLANMA KAÇINILMAZ MEDYATİK BİR FIRSAT OLACAKTIR. ELBETTE BU İÇ HUZUR BOZUKLUĞUNUN YANINDA YAŞAM STANDARTLARININ DÜŞÜŞ GÖSTERMESİ DOĞALDIR. AMA BEKLENTİSİ BU YÖNDEN OLANLAR İÇİN,  İSTİKRARSIZLIĞIN VE EKONOMİK DÜŞÜŞÜN GERÇEK NEDENİNİ; KAYISIDA YAŞANAN HEZİMETİN DEĞİL. BÜYÜK ŞEHİR OLMANIN GETİRİSİ DİYE İDDİA EDECEKLERDİR. BU HUSUS BAZILARI TARAFINDAN GÜNDEM MALZEMESİ OLARAK HER HALÜKÂRDA KULLANILACAKTIR. MALATYALILAR OLARAK BU ZAAFİYETİ YAŞAMAK İSTEMİYORUZ.

DOLAYISIYLA,

MALATYALI ÇİFTÇİLERİMİZE; DON SİGORTASI YAPTIRDIYSANIZ GEREKEN YARDIM YAPILACAKTIR ŞEKLİNDE BİR İFADEYLE KAMUOYUNA VERİLEN MESAJIN; HALKIN BEKLENTİLERİYLE ÖRTÜŞMERDİĞİ İÇİN, YANILGILARA SEBEBİYET VERECEĞİNDEN KORKUYORUZ. mALATYA ÇİFTÇİSİ, ESNAFI, YOLCUSU, HANCISI VS.DEVLET TARAFINDAN MALATYALIYA DOĞAL AFET KAPSAMINDA DON YARDIMINDA BULUNULACAĞI İFADESİNİN BEKLENTİSİ İÇERİSİNE GİRMİŞ BULUNMAKTADIR. UMARIZ HÜSRANI YAŞAMAYIZ. MALATYA HALKININ İDDİA VE BEKLENTİLERİ;  %100 OLARAK DON OLAYI SONUCU KAYISI ÜRÜNLERİNDEN GERÇEKLEŞEN DOĞAL AFET KAPSAMIYLA İLGİLİ BEKLENTİLER OLUP, BU ZARAR - ZİYAN DURUMUNUN BİR ÇÖZÜME KAVUŞMASIDIR. YOKSA %40 , %50,  %60’LARA VARAN BİR DON OLAYI KARŞISINDA İFADE ETTİĞİNİZ GİBİ SİGORTA YAPTIRAN ÇİFTÇİLERE DON ZARAR - ZİYANININ ÖDENMESİ HUSUSUNUN  KANUNEN ÖDEME ZORUNLULUĞU VARDIR ELBETTE... BUNU TV EKRANINDA HALKIN BEKLENTİLERİNE TERCÜMAN OLAMAYACAOK BİR İFADEYLE HABER PROGRAMI YAPMAYA NE GEREK VARDI Kİ? BURADAKİ BEKLENTİ YA DFA ARANAN YARDIM KAPSAMI %100 GERÇEKLEŞEN BİR DOĞAL AFET KAPSAMI İÇİN YAPILMASI İSTENİLEN YARDIMLARDIR.

Sayın Başbakanımız,

YAKIN GELECEKTE; KAYISI ÜRÜNÜ ÜRETİMİNDE BU YIL GERÇEKLEŞEN AFET OLAYI SONUCU KARŞILAŞACAĞIMIZ HAZİN VERİCİ OLAYLARIN, MALATYA İLİMİZDE YAŞANACAĞINI ŞİMDİDEN GÖRME ENDİŞELERİMİZ VAR OLDUĞU İÇİN, MALATYA ve MALATYA’LININ KAYISIDA UĞRADIĞI DOĞAL AFET KONUMUNU, BİZZAT SİZLERE MALATYA’NIN DUYARLI VATANDAŞLARI OLARAK ARZ ETMEYİ VE HASSASİYETLERİMİZİ SİZLERLE PAYLAŞMAYI VATANDAŞLIK GÖREVİ OLARAK KABUL EDİYORUZ.

KAYSININ MADDİ KAZANIMI MALATYA EKONOMİSİNE, MALATYANIN GELİŞMİŞLİĞİNE, MALATYA İNSANININ HUZUR VE RAFAHINA, NE KADAR BÜYÜK KATKILAR SAĞLADIĞI HAKKINDA Kİ KONUMUNU; EN AZ SİZLERİNDE BİZİM KADAR BİLGİ SAHİBİ OLDUĞUNUZA EMİNİZ. MALATYA ile BİRLİKTE ÜLKE EKONOMİSİNE ÇOK BÜYÜK KATKILAR SAĞLADIĞI DA DİKKATE ALINIRSA, KAYISI ÜRÜNÜNÜN YAŞADIĞI BU DOĞAL AFET  İLE MALATYA’MIZ ADINA, ÜLKEMİZ ADINA  BÜYÜK BİR MADDİ KAYIBIMIZ OLDUĞUNU DAHA ŞİMDİDEN KABUL EDİYORUZ.

DOLAYISIYLA DİYORUZ Kİ!

Sayın Başbakanımız,

MALATYA’NIN SARI KIZINA, MALATYANIN SARI ALTININA ve MALATYANIN SARI KAYISISINA DOSTANA BİR BAKIŞ PENCERESİNDEN BAKMANIZI ve MAĞDUR OLAN MALATYALI ÇİFTÇİLERİMİZİ SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞINIZI ÜMİT EDEREK, MALATYANIN BU HAZİN DURUMUNU;  DOĞAL AFET KAPSAMINDA DEĞERLENDİRMENİZ  İÇİN, İLGİLİ YETKİLİLERE EMİR VE TALİMATLARINIZI EN DERİN SAYGILARIMIZLA ARZ-I  İSTİRHAM EYLERİZ.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber