Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 17 Ekim 2014 - 11:05 Yorum: 0

Malatya önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde Laboratuvar Yönetimi: Kalite - Standardizasyon - Akreditasyon Sempozyumu’ açılış toplantısı başladı

Malatya önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde Laboratuvar Yönetimi: Kalite - Standardizasyon - Akreditasyon Sempozyumu’ açılış toplantısı başladı.

Sempozyumda, tıbbi laboratuvar uzmanlarının (ve uzmanlığının) pratikte karşılaştığı konular tartışıldı.. Akreditasyon sürecine Sağlık Bakanlığı’nın ve TÜRKAK’ın yaklaşımı ve bu konudaki çalışmaları ilgili kurumların/kuruluşların temsilcileri tarafından aktarıldı Sempozyum bilimsel programında, tıbbi laboratuvar uzmanlığı  için artık bir bakıma gerekli olan bilgisayar yazılımlarının özellikleri ve uygulamalarına yönelik “Laboratuvar Uzmanlığında Bilişim Teknolojilerinin Etkin Kullanımı” başlıklı kısa bir kurs da yer almaktadır.

Açılışı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür yard. Dr. Hasan Güler Sağlık Bakanlığı akreditasyon çalışmalarını  anlattı ve sağlıkta laboratuvar akreditasyonunda güncel 2014 dökümanının hazırlandığını ve kurumların 2016 sonuna kadar akreditasyonlarını yenilemeleri gerektiğinden bahsetti.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Nazmi Özer sempozyumun Malatya’da yapılmasında öncülük eden ve yerel düzenleme Komitesi adına Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’e teşekkür etti. Dernek Başkanı Özer; “Üç yılda bir yapılan dünya kongresi IFCC Worldlab İstanbul 2014’ü tamamladık. Bilimsel içerik, bilimsel katılım, firma katılımı, sosyal program ve genel olarak organizasyon büyük beğeni gördü. Kongre, 5133 toplam katılımcı ile daha önce düzenlenen tüm Worldlab kongrelerinden çok daha yüksek, rekor denebilecek düzeye ulaştı. Bu sempozyumda kalite akreditasyonun tartışıldığı önemli bir konudur.” dedi

Prof. Dr.Dr. Aysun Bay Karabulut Yüksek Öğretim Kurumu akreditasyon çalışmalarından ve Tıp fakültelerinde okutulan müfredatın akreditasyona uyumunu anlattı .

Bütün bunların yanı sıra, açılış programı kapsamında, güzel Malatya’mızın tarihi ve kültürel zenginlikleri, bir anlamda Malatya ile özdeşleşmiş olan, kayısının tıbbi ve ekonomik değeri, üzerine konuşmalar da yapılacaktır. 

Program akreditasyon ve kalite çalışmalarının anlatılacağı iki gün boyunca devam edecek.

Akreditasyon sürecinde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik olarak akredite olan bir laboratuvarımızdan yetkili bir meslektaşımız bilgilerini bizlerle paylaşacaktır. Akreditasyon sürecinde esas aldığımız ISO 15189’un tıbbi laboratuvara etkisi diğer önemli bir konudur. Laboratuvarın klinik karardaki rolü giderek artmaktadır. Bu konferansların tamamlayıcısı olarak “Rasyonel Test İstemi ve Tıbbi Laboratuvar” ve “Toplum ve Hasta Temelli Laboratuvar Veri Algoritmaları” başlıklı konferanslara da özellikle dikkatinizi çekmek isteriz. Ayrıca, 5 farklı panelde laboratuvar yönetiminin “Analitik Hatalar” (interferanslar, ölçüm belirsizliği, izlenebilirlik-standardizasyon-harmonizasyon), “Analiz Öncesi ve Sonrası Hatalar, Kritik Değerler”, “Toplam Kalite Yönetimi”(kalite indikatörleri, metot validasyonu, kalibrasyon hataları ve verifikasyonu), “Bilgi Sistemleri, Referans Aralıklar ve Biyolojik Varyasyon” gibi laboratuvar yönetiminin sıcak konuları ele alınacaktır. Bir başka panelde laboratuvar yönetiminin Moleküler Tanıda Kalite, Laboratuvar Güvenliği ve Laboratuvar Atıkları gibi nispeten özel konuları tartışılacaktır. Diğer taraftan, laboratuvarlarda zaman zaman meslektaşlarımızı zorlayan döner sermaye ek ödeme sistemi, hasta başı testler ve bizce çok önemli  konular olan eğitimin akreditasyonu, araştırma laboratuvarlarında kalite ve etik gibi konular aktarılacaktır.

Sempozyuma sözlü bildiriler ve poster bildirileri kabul edildi. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber