Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
06:53 İstanbul’da sabah saatlerinde sağanak yağış etkili oldu06:47 Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazet...06:11 Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçme Kararı Resmi Gazete’de06:10 Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri tespit edilen gazilerin mirasçılarına “İstik...05:56 Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de03:39 Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada02:31 Direksiyon hakimiyeti kaybeden otomobil sürücüsü aydınlatma direğine çarptı...02:12 Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı02:01 Bursa’da 500 polisle ’huzur’ uygulaması: 14 kişi yakalandı01:55 Kırıkkale’de ambulans ile ticari taksi çarpıştı: 4 yaralı01:54 Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti01:36 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde kamyonet ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı01:26 Dörtyol’da 3 yıl 1 ay hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı01:25 İskenderun’da kasten yaralama suçundan 1 kişi tutuklandı01:24 Dörtyol’da 23 yıl 9 ay hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı01:23 Hatay’da 150 bin TL’lik çeşitli eşya çalan 2 şüpheli yakalandı01:22 Hatay’da hırsızlık olayının şüphelileri yakalandı01:21 İskenderun’da çeşitli suçlardan aranan 9 şahıs yakalandı01:16 Ankara’da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu01:10 Feyyaz Uçar: “Teknik direktör arayışımızı 1-2 hafta içerisinde başlatacağız...
Ekonomi 25 Ağustos 2015 - 23:11 Yorum: 0

Malatya TSO'da Yolsuzluk iddiaları Adliyeye Taşındı!

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve Ticaret Odası Sicil Müdürü Salih Topçu hakkında zimmete para geçirme, harç ücretleri alınarak vergi dairesi hesaplarına yatırılmadığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunuldu.

Malatya TSO'da Yolsuzluk iddiaları Adliyeye Taşındı!

MALATYA GÜNCEL/Murat Çelik - Malatya Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve Ticaret Odası Sicil Müdürü Salih Topçu hakkında zimmete para geçirme, harç ücretleri alınarak vergi  dairesi hesaplarına  yatırılmadığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunuldu.

Malatya Barosu Avukatlarından Muhammed Afşin Arıkan suç duyurusu ile ilgili olarak Murat Çelik'e yaptığı açıklamada; Malatya Ticaret  ve Sanayi odası eski genel  sekreteri  Erkan GÖLGELİ avukatı Muhammed Afşin Arıkan aracılığıyla  Cumhuriyet başsavcılığına verdiği  dilekçesinde, çoğunluğu  2014  yılına ait olan   birçok   firma’nın  Ticaret  sicil müdürlüğünde işlemlerinin yapılmış  olmasına rağmen, harç paralarının, oda sicil müdürü  tarafından elden alınarak    vergi  dairesi hesaplarına  yatırılmadığı ve harçların zimmete geçirildiği  gerekçesiyle  Oda Başkanı Hasan Hüseyin ERKOÇ ve Oda Ticaret Sicil Müdürü Salih TOPÇU ve oda muhasip üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ticaret ve sanayi odaları Ticaret sicil biriminde yapılan işlemler  için  3  adet  tahsilat  söz konusudur.

1-Rekabet  kurumu harcı; Bu harç yatmasa dahi işlem yapılabiliyor.

 2-Ticaret sicil ilanı  harcıdır.Bu  işleme ait harç  parası   yatmaz ise ,Ankara TOBB , makbuzu görmediği  sürece, ticaret sicil gazetesi ilanını yapmamaktadır. (Bu sebeple ,bu paralar yatırılmaktadır)

3-Maliye bakanlığı direk harcı olan  (9059) kodlu Ticaret  sicil harcı;Oda sicil biriminin  tahsil ettiği  en büyük tutarlar,vergi dairesine  yada  bankaya  yatmaktadır.(9059) harcı  genel olarak ,Ticaret ve sanayi odasına kayıtlı üyeler için;Yeni kurulan firma harçları,şirketlerin Sermaye arttırımı,adres  değişikliği , terkin harçları,ortaklık yapısı değişimi,vb. gibi işlemler için alınan harçlardır.Dolayısıyla Ticaret ve sanayi odalarında  en  çok ödenen harç kalemi de (9059) kodlu ticaret sicil harçlarıdır. Bu harçlar yatırılmadan da  sicil müdürü uhdesinde işlem yapılabilmektedir. Maalesef bu paraların yatıp yatmadığı konusunda sistem kendini denetlememektedir. Bu sebeple Tüm insiyatif  oda sicil müdürü Salih TOPÇU’dadır. Oda sicil müdürü Salih TOPÇU Malatya Ticaret ve sanayi odası  sicil biriminde yapılan işlemlere ait harçları elden  alarak, Maliye Bakanlığı hesabına yatırmamaktadır. Bu sebeple Ticaret sicil biriminde yapılan bu usulsüz işlemlerden dolayı kamu zararı söz konusudur. Oda bünyesinde var olan usulsüz İşlemlerin varlığı, Erkan GÖLGELİ tarafından görev yaptığı dönemde  ortaya çıkarıldıktan hemen sonra, mevcut oda yönetimi tarafından  hiçbir gerekçe gösterilmeksizin  işten çıkarılmıştı.

Malatya Ticaret  ve sanayi odası eski genel  sekreteri  Erkan GÖLGELİ , Ticaret sicil biriminde yapılan usulsüz işlemlerin  işten atıldıktan sonrada devam   ettiğini ,konu ile alakalı olarak,bazı  firmalarda  9059  Ticaret  sicil  harçlarının  yatırılmadığını tespit ederek , Ticaret  sicil yönetmeliği  17. Maddesi gereği “Herkes oda  sicil biriminde yapılan işlemlerden ,harcı yatırılması kaydıyla bir nüsha örnek  alabilir” hükmü  doğrultusunda, 20.05.2015  tarihinden itibaren (3  ay )  süresince ) toplamda dört  adet  dilekçe vererek ,çoğunluğu 2014  yılına ait olan işlemlerin  dekontlarının  birer nüshasını talep  etmiş  ve gerekli harçları da yatırmış olmasına rağmen ,Malatya Ticaret  ve sanayi odası, talep  edilen firmalara ait dekontları  vermemiştir. Konu  Erkan GÖLGELİ tarafından Gümrük ve Ticaret  bakanlığına   üst yazı ile iletilmiş  ve   bakanlık 14.07.2015  tarih 9245821 sayılı yazısı ile dekontların bilgi edinme kanununa göre   verilmesi gerektiğini  ,Malatya Ticaret  ve sanayi odasına yazılı  olarak  bildirmiştir.  Malatya Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, bakanlık talimatına rağmen istenilen dekontları yine vermemişlerdir. Bunun nedeni, dekontu istenen firmaların 9059 dekontlu harç paraları, işlem tarihlerinde, oda yetkililerine elden verilmiş, oda yetkilileri, harçları maliye bakanlığı hesabına yatırmamıştır. Nitekim Erkan GÖLGELİ  adı geçen  firmalarla  irtibata geçerek, yolsuzluğu  ortaya çıkarması  sonrasında, durumu bazı  firma yetkililerine  bizzat  bildirmiş, dekont talep  edilen firmalardan  111** Ticaret  sicil  nolu  A*******  MÜŞ**** LTD.ŞTİ firması yetkilisinin, 2014  yılında yapılan  Ticaret sicil  işlemi için  600TL  harç  parasını, Ticaret  sicil müdürü Salih TOPÇU’ya elden  verdiklerini  ve  6  ay boyunca ilgili kişiye giderek  dekont  istediklerini ve  şahsın dekont  vermediğini  beyan  etmiştir.Adı geçen firma yetkilisi ,kendi  firmasında çıkan bu usulsüzlük işlemle   alakalı olarak,  Malatya Ticaret  ve sanayi  odası Başkanlığı’na   hitaben 24.07.2015 tarihli  dilekçe vererek,2014  yılında işlem yapılan  dekontunu talep  etmiş. Malatya Ticaret  ve sanayi odası  28.07.2015 tarih ve 2019  sayılı  yazısında, 2014 yılında yapılan işleme  ait  dekontu ibraz etmiş ,ancak ibraz edilen dekont   işlem tarihinden 14 ay sonra  yatırılan  ve  Erkan GÖLGELİ’nin  usulsüz işlemlerin varlığını tespit edip, 20.05.2015 tarihinde  Malatya Ticaret  ve sanayi odasından  dekont talep  etmesinden 1  ay sonra ,adı geçen  firma harcı  olarak  para  yatırılmıştır.BU  OLAY, DAHA ÖNCE İKİ ADET BİLİRKİŞİ RAPORUNDA İSPAT EDİLEN    MALATYA TİCARET VE SANAYİ  ODASINDA VAR OLAN  YOLSUZLUKLARI,BİR KEZ DAHA  GÜN YÜZÜNE ÇIKARMIŞTIR.

[Bağlantı] Bilindiği  üzere  Malatya  Ticaret  ve sanayi odası eski  genel  sekreteri  Erkan GÖLGELİ  iş  akdinin   fesih  edilmesi sonrasında  konuyu yargıya taşımış  ve sonrasında  Malatya gazeteciler cemiyetindeki  basın   toplantısında ,iş akdinin fesih edilmesinin nedeni olarak   Malatya Ticaret  ve sanayi odasında  var olan  yolsuzları ortaya çıkarmasını  gerekçe  göstermişti.

Harçlar kanunu 127. Maddesi    ve Ticaret  sicil yönetmeliği 31. Maddesi  gereği , yatırılmayan 9059 skontlu   Ticaret  sicil harçları  sebebiyle  ,şirketlerin yaptığı  işlemler  yok  hükmünde olup,(Yaptığı  ihracat,Aldığı G.menkul vb. işlemler)  böyle bir olayın varlığında oda  sicil  müdürü  ile   birlikte firma  sahiplerinin de   müteselsilen sorumludur.Kısaca işlem yapılan tarihte harçların maliye bakanlığı hesabına yatırılması  gerekmektedir.Bu  sebeple Malatya Ticaret  ve sanayi odası, sicil  biriminde    elden para vererek  işlem yaptıran mükelleflerin  dekontlarını görmelerini  özellikle  öneriyoruz.Malatya Ticaret  ve sanayi odasında  var olan yolsuzluğun varlığının milyonlarca lira  olacağı da değerlendirilmektedir.

Yaklaşık 2,5 yıldır  devam eden yargı süreçleri  sonunda   2  adet  bilirkişi raporu ve savcılık iddianamesi  ile  Malatya asliye  4.ceza mahkemesinde, Oda Yön. Kur. Başkanı Hasan Hüseyin  ERKOÇ, oda muhasip  üye  Hüseyin ÇINAR hakkında   oda kasasında olması gereken  bazı firmaların  harçlarının  olmamasından  dolayı    zimmet  çıkarılmış ve haklarında, 6  ay ile  3  yılları arasında değişen  hapis cezası ile   görevi  kötüye  kullanmaktan dava açılmıştır.

Oda meclis Başkanı  Sami  PAYZA  hakkında ise  kendi firması olan  BAŞKENT KAYISI LTD.ŞTİ  ve PAYZA KAYISI LTD.ŞTİ  firmalarına  yapılan işlemler sebebiyle  yatırılması gereken  9059 Ticaret sicil harçlarını   yatırtmadan, keyfi olarak   işlem yaptırması  ve  bu durumu Erkan GÖLGELİ’nin   ortaya çıkarması  sonrasında, meclis Başkanı  Sami  PAYZA ‘nın, adı geçen  firmalarına  ait  9059 skontlu   harç paralarını,işlem tarihinden 2  yıl sonra  (Yaklaşık 2.000TL),geriye dönük olarak  yatırması  sebebiyle, oda Meclis başkanının   kendi  firmalarına iltibas geçerek  görevi  kötüye kullanmak  suçu ile  6  ay ile 3  yıl arasında değişen    hapis cezası   ile  de dava  açılmıştır.

Ticaret  sicil  müdürü  Salih TOPÇU hakkında ise ,yine görevi  gereği alınması gereken Ticaret  sicil harçlarını  alarak, Maliye bakanlığı hesaplarına yatırmadığı gerekçesiyle  görevi  kötüye kullanmaktan dolayı da 6  ay ile 3  yıl arasında değişen hapis  cezası ile  dava açılmıştır.  Yargılama devam etmektedir.

Erkan GÖLGELİ’nin işten atılması sonrasında; Malatya Ticaret ve sanayi odasında var olan  usulsüz işlemler,  Gümrük ve  Ticaret Bakanlığına, Cumhuriyet Başsavcılığına, TOBB’a, Maliye  Bakanlığına, BİMER’e   intikal  ettirilmesine rağmen, Malatya Ticaret ve Sanayi odasındaki   yolsuzluklar halen devam  etmektedir. Hatta bağlı bulunduğu bakanlık olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Erkan GÖLGELİ’nin talep ettiği dekontların verilmesi yönündeki yazılı talebi Malatya Ticaret ve sanayi odası yetkilileri tarafından dikkate dahi alınmamıştır.

Erkan GÖLGELİ’nin Malatya Ticaret ve sanayi odasında yapılan son 10 yıl’a ait işlemlerin, müfettişler tarafından incelenmesi yönündeki 2,5 yıldır devam eden talebi dikkate alınmamıştır. Gümrük Bakanlığının gönderdiği müfettiş 2013 yılında gelmiş ve takibat yapmadan gitmiştir.

Malatya ilinin dinamiği olan ve Malatya ilinin ekonomik gelişimine katkı sağlayan bir kurumun yolsuzluk ile anılması manidardır.  Bu anlamda Adalet mekanizmasının, Malatya Ticaret ve Sanayi odası üyelerinin, Basın’ın, sivil toplum örgütlerinin, siyasi parti temsilcilerinin, Milletvekillerinin,  TSO yönetim kurulunun ve TSO meclis üyelerinin var olan yolsuzluğu ortaya çıkarmak adına takipçi olmalarını bekliyoruz. Bu sebeple, usulsüz işlemler sebebiyle, Malatya Ticaret ve sanayi odasındaki usulsüz işlemlerin ortaya çıkarmak adına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerini ve usulsüz işlemler sebebiyle,   harçtan yoksun kalan Maliye bakanlığı yetkililerini de konu hakkında gerekli denetimler yapmaları adına var olan usulsüzlükleri ihbar ediyoruz, dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber