Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 02 Eylül 2015 - 08:56 Yorum: 0

Malatya'da 40 dershane tarih oldu!

Malatya'da bazı dershaneler temel liseye dönüştürüldü, bazıları ise sınavlara hazırlık niteliğinde çalışacağı açıklandı.

Malatya'da 40 dershane tarih oldu!

Murat Çelik

Malatya'da bazı dershaneler temel liseye dönüştürüldü, bazıları ise sınavlara hazırlık niteliğinde çalışacak.

Malatya'da sayısı 40'ı bulan dershaneler, tarih oldu. 50 yıldır eğitim ve öğretimin içinde olan dershanelerin dönüşüm başvuruları 1 Eylül tarihiyle oldu. Böylece, Malatya'nın eğitiminde belli bir yeri olan dershaneler tarihe karıştı.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “1 Eylül 2015 tarihi itibariyle ilimizde hiçbir kurum ‘dershane’ adı altında faaliyet sürdüremez. Bu yasanın bir gereği. Bizim, Milli Eğitim olarak 1 Eylül’den sonra dershane diye bir kurumumuz yoktur. Bize bağlı, bizden onay alan, bizim öğretmen görevlendireceğimiz herhangi bir kurum olmayacaktır. Onun için vatandaşlarımızın, velilerimizin kesinlikle dershane adı altında hiçbir yere gidip kayıt yaptırmamaları gerekiyor. Bu konu bizim için çok ama çok önemli. Veli ve öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için dershane diye bir yere gidip para ödemelerini istemiyoruz” dedi.

Malatya'da  40 kurumdan 32’si dönüşüm için müracaatlarını yaptı, bazılarının dönüşme yolunda, bazılarının müracaatları bakanlıkta bekliyor. 3 kurum kendiliğinden kapanma kararı aldı. 8 kurum dönüşümle ilgili herhangi bir çalışma yürütmedi ve bekliyor. Dershaneler 1 Eylül itibariyle yok hükmünde. 

Ülke genelinde, 2 bin 217 dershane dönüşüm kapsamına girdiği ve bunlardan 500’ünün kepenk kapattığı açıklandı.

Dershanelerin kapatılması ve dönüştürülmesi süreci, 14 Mart 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan ‘dershane’ tanımı çıkarıldı. Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi.

Kanunda, dershane ve öğrenci etüt merkezlerinin, eğitim-öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar devam edebileceği, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar ise özel okullara dönüşebilecekleri hükmü yer aldı.

28 Ağustos itibarıyla, 14 aylık sürede, 2 bin 396 dershane dönüşüm programına başvurdu. Bunlardan 2 bin 217’si programa alındı. Dönüşüm okulu olarak açılan 1397 kurumdan 1173’ü temel lise, 11’i okul öncesi kurum, 11’i ilkokul, 197’si ortaokul, 5’i Anadolu lisesi olarak faaliyetlerine devam edecek. 500 dershanenin kurucusu da kendiliğinden faaliyetine son verdi.

ETİKETLER: Malatya , dershane , temel lise
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber