Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 07 Mayıs 2015 - 19:02 Yorum: 0

Malatya'da “9. Kamu Yönetimi Sempozyumu” düzenlendi

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından “9. Kamu Yönetimi Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma, yoğun katılım oldu.

Malatya'da “9. Kamu Yönetimi Sempozyumu” düzenlendi

Turgut Özal Kongre ve Kültür merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Turan, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bazı ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, davetli akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'da bir konuşma yaptı.

Başkan Gürkan konuşmasında, " Battalgazi Belediyesi olarak Malatya’nın yasa gereği Büyükşehir olmasının ardından 7 kasaba belediyesi ve 102 mahalleden oluşan 1100 kilometrekare alan içerisinde 300 bini aşkın nüfusu ve gün içinde 550 bin nüfusu içinde bulunduran bir metropol ilçenin belediye başkanlığını yapıyorum. Daha öncede 20 bin nüfuslu bir ilçenin belediye başkanlığını yapmış bulunmaktayım. Belediye başkanlığını yaparken genelde hareket ettiğimiz nokta şöyle; Belediye başkanlığını yaparken  beş yıllık bir döneme hapsetme gibi bir olgu içerisinde olmadık.  Biz kendimize Şehrül-Emin olarak verilen bir belediye başkanlığı var.

Başka bir mesleğe yönetim ünvanı verilmemiş. O zaman biz kendimizi beş yıllık bir zaman dilimine hapsederek bu kadar küçük ve küçültme olgusu içinde olamayız dedik. Özellikle Farabiye Medinetül Fazıla'da Erdemli şehirler değerleriyle anlam kazanır deniyor. İbn-i Haldu’un Mukaddimesin’de de ona benzer ifadeler kullanılır.

Ahmet Hamdi’de şehirleri sadece fiziki özellikleriyle değerlendirmiyor. Maslow ise  daha güzel bir şekilde ifade etmiş. Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisini belirlerken 5 temel unsur vermiş. Bunlar fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyaçları,  sevgi ve aidiyet ihtiyacı, saygı ihtiyacı ve kendini gerçekleştirme ihtiyacıdır. Bu 5 temel ihtiyaç insan için çok önemlidir" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından “9. Kamu Yönetimi Sempozyumu” düzenlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Turan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, davetli akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

manseet-005.jpg

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, “Büyükşehir Yasası, Türkiye nüfusunun büyük bir çoğunluğunu ilgilendirmektedir ve “yerindelik” ilkesi çerçevesinde hayata geçirilmiştir. Bu yasa ile yerel yönetimlerin yetki ve gelirleri arttırılmış olup Ankara ile ilişkilerin azaltılması, meselelerin yerinde çözülmesi ve halkımıza daha hızlı hizmet götürülmesi amaçlanmıştır. Tabir yerindeyse, Büyükşehir Yasası bir yerel yönetim reformudur ve ümit ediyorum ki bu reform, devletimizin üniter yapısının güçlenmesine vesile olacaktır.” dedi.

40’ıncı yılını dolduran İnönü Üniversitesinin rüştünü ispatlamış, fiziki yapılanmasını büyük ölçüde tamamlamış, uluslararası arenada adını duyuran bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “İnönü Üniversitesi özellikle iki alanda öne çıkmıştır. Bunlardan biri sağlık, diğeri ise girişimcilik alanında kaydettiğimiz işlerdir. Karaciğer naklinde sağladığımız başarılarla uluslararası düzeyde başarılara imza atan üniversitemiz, Türkiye’nin en büyük Güneş Enerjisi Santralini de kurarak adeta bir girişimcilik örneği sergilemiştir. Güneş Enerjisi Santrali ile İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin elektrik enerjisinin 1/3’ünü sağlamaktayız. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan bir Anadolu üniversitesi olarak, enerjide dışa bağımlı olan ülkemizde, güneş enerjisinden faydalanmak adına kaydedilen bu gelişmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu duygularla sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tikici, sempozyuma davetli ve birbirinden kıymetli olan akademisyenlerin sunacağı görüşlerin çok faydalı olacağını söyledi.

Düzenlenen sempozyumla ilgili bilgiler veren Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selma Karatepe şunları söyledi: Yapısal koşullar doğrultusunda devletin yaşadığı bu dönüşümlerin her biri, son dönemin temel paradigması olan “yerelleşme” söylemi etrafında ele alınabilecek konulardır. Dolayısıyla devletin yaşadığı bu dönüşümlerin pratikte ne yönde ilerlediği, bir anlamda “yerelleşme” söyleminin gerçekliğinin bir kez daha sorgulanması açısından elimize önemli fırsatlar vermektedir. Bu sempozyumda devletin, yaşadığı bu dönüşümünün, yerelleşme doğrultusunda mı yoksa merkezileşme doğrultusunda mı ilerlediğinin özellikle farklı kamu politikaları etrafında ele alınması ve tartışılması amaçlanmaktadır.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyum, oturum başkanlığını Prof. Dr. Eyüp Günay’ın yaptığı ve konuşmacı olarak Malatya Vali Yardımcısı Ömer Dağdeviren, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Turan, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın katıldığı panel ile devam etti.

İnönü Üniversitesi Kalegöl Otel’de devam edecek olan sempozyumun 3 gün süreceği kaydedildi. Sempozyuma katılan akademisyenler, “Yerelleşme ve Merkezileşmenin Tarihsel Çerçevesi, Siyasal ve Yönetsel Düşüncede Yerelleşme ve Merkeziyetçilik, Küreselleşme Ekseninde Yerelleşme ve Merkezileşme, Bölgeselleşme ve Yeniden Yapılanma, Yerel Yönetim Uygulamaları, Ülke Deneyimleri, Büyükşehir Belediyeleri: Uygulama Örnekleri, Kentsel Dönüşüm, Kent Yönetimi, Yerel Yönetimler Ve İç Güvenlik, Yerelleşme ve Kurumlar” hakkında bilgiler verecek. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber