Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 10 Haziran 2008 - 09:11 Yorum: 0

Malatya'da kahvehaneler kitapla tanışıyor

“Her kahvehane bir kütüphane” kampanyası çerçevesinde kahvehaneler kitaplanıyor. Kahveye gidenlerin bir kısmı az da olsa kitap okuyor. Kampanyanın kış döneminde daha çok etkili olacağı düşünüyor.

Malatya'da kahvehaneler kitapla tanışıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından başlatılan “Türkiye okuyor” kampanyası çerçevesinde, Malatya'da başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Yapılan en önemli çalışma ise “Her kahvehane bir kütüphane” projesi ile birlikte her kahvehane kütüphaneye dönüştürülüyor ve yetişkinleri teşvik etmek amacıyla ilimizde birçok kahvehane kendi ortamlarında birer kütüphane kuruyor.

BİRAZ AZİMLİ OLMAK LAZIM

Bu kapsamda Malatya Yenigün Gazetesi'ne konuşan Malatya kahveciler Odası Başkanı ve Esnaflar, “Her kahvehane bir kütüphane” projesi ile birlikte gerçekleşen bu çalışmanın Malatya halkının kültürel ve sosyal yaşamını büyük çapta geliştireceğini ancak halkın da kitap okuma konusunda biraz azimli ve istekli olmaları gerektiğini söylediler. Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında gerçekleşen “Türkiye okuyor” kampanyası çerçevesinde Malatya'da gerçekleşen “Her kahvehane bir kütüphane” projesiyle kahvehaneye gelen insanlar açısından çok verimli olacağını ayrıca zamanlarını daha iyi değerlendirmek adına her kahvede bir kütüphane oluşmasının her açıdan iyi olduğunu kaydetti.

ŞİMDİLİK FAZLA İLGİ YOK

Karanfil, “Yasal olarak her kahvehane de bir kütüphane olması zorunludur. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün öncülüğünde gerçekleştirilen “Türkiye okuyor” kampanyası çerçevesinde Malatya'da Sayın Valimizin öncülüğünde bu projeyi gerçekleştirdik. Bütün kahvehanelerde projeyi daha genişletmek insanlara kitap okuma alışkanlığını daha cazip hale dönüştürmek adına çalışmalarımız iyi bir şekilde yürütüyoruz. Bu projemizde ilgi nasıl diye sorarsanız size şöyle bir cevap vereyim.

Bu proje daha yeni uygulandığı için fazla yoğunluk yok diyebilirim. Ama bu demek değildir ki “Her kahvehane bir kütüphane” projesi kapsamında kahveye gelen insanlar çok ilgili olmasalar da günde 4 ve 5 kitap okumaktadırlar. Bu zaman gerektiren bir çalışmadır. Kahvehaneye gelen insanların çoğu işsiz ya da emekli olduğu için vakitlerini geçirebilmek adına kahveye oyun oynamaya gelmektedirler” şeklinde konuştu.

Karanfil, proje sürecinde kahveye gelen insanları oyun oynamak yerine vakitlerini kitap okumaya teşvik edici çalışmalar yapmak olduğunu söyledi. Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı karanfil, “91 Bin Dev Öğrenci projesi kapsamında bağışlanan kitapları her kahveye birer set halinde veriyoruz. Malatya'da toplam 159 kahveye kitap verdik. Umarım bu proje sadece kahvelerde sınırlı kalmaz her mekanda buna benzer faaliyetler yer alır” ifadesini kullandı.

“GENÇLER KİTAP OKUMAYA DAHA ELVERİŞLİLER"

“Türkiye okuyor” kampanyası çerçevesinde ilimizde başlatılan “ Her kahvehane bir kütüphane” projesini esnaf olarak değerlendiren Mehmet Kılıç, Her kahveye bir kütüphane çalışmasının zamanla yerine oturacağını söyledi. Kılıç, “Bu proje kapsamında kahveye gelen bir çok insan arasında sadece 5 ve 6 kişi kitap okumaya vakit harcamaktadır. Bu da gösteriyor ki azda olsa insanların kitap okuma hevesinin kazanıldığını göstermektedir. Ayrıca bu kitap okuma alışkanlığı sigarayı bırakmaya yönelikte bir çalışma olabilir. Kitap okumakla meşgul olan insan sigara içmeye fırsatı olmayacaktır. Yaz dönemleri için bu proje pek işlemeyebilir. Çünkü yaz dönemleri genelde inşaat çalışmaları, bağ ve bahçeler olduğu için vatandaşlar pek kahveye uğramamaktadır. Kış dönemleri sakin dönemlerdir. Bu nedenle “Her kahvehane bir kütüphane” projesi kış aylarında daha etkili olacağını düşünüyorum. Bu proje başladığı ilk günden beri genelde kahveye gelen gençler kitap okumaya daha elverişli olduğunu gördük. Yetişkinler kitap okuma konusunda fazla elverişli değillerdir. Hepimizin tek temennisi ülkemizde kitap okuma alışkanlığının büyük ölçüde artmasıdır” dedi.

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber