Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 04 Mart 2015 - 07:39 Yorum: 0

Malatya'da radon gazı ölçümü yapılacak

Malatya'da Halk Sağlığı tarafından radon gazı ölçümü yapılacak.

Malatya'da radon gazı ölçümü yapılacak

MALATYA - Malatya'da Halk Sağlığı tarafından radon gazı ölçümü yapılacak.

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, yaptığı yazılı açıklamada, radon gazının akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin yüzde 3 ila15'inden sorumlu olduğunu belirtti. 

Ev içerisindeki radon kaynağının yüzde 90'ının binanın temelinde bulunan toprak ve kayalardan oluştuğunu ifade eden Şener, insanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon miktarında önemli bir yer tutan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi için çalışma yapıldığını kaydetti.

Kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesine ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle Türkiye ev içerisinde radon seviyesi haritası oluşturulması ve sonrasında Ulusal Radon Kontrol Programı geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı  ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında bir protokol imzalandığını aktaran Şener, Malatya'da 1 Mart 2015 tarihinden itibaren dedektör kaplarının TÜİK tarafından belirlenen adreslere yerleştirilmeye başlandığını bildirdi. 

Dedektörlerin 2 ay boyunca belirlenen adreslerde kalacağını kaydeden Şener, "Ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personellerimiz tarafından toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilecektir. Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışma tamamen bilimsel bir çalışmadır. Bu çalışmalarda Müdürlüğümüz personeli vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması  açısından oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber